Fitness 16. ožujka 2024.

Hodale su 15 tisuća koraka svaki dan 30 dana i ovo su njihovi rezultati i dojmovi

hodanje
Foto: Pexels 15 tisuća koraka dnevno
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novinarke Sam Hopes i Ann Wendling odlučile su se na 30-dnevni izazov tijekom kojeg su svaki dan napravile 15 tisuća koraka. Obje su zaključile da nije bilo lako, ali su imale i niz pozitivnih učinaka.

Nakon razgovora s kolegom koji je hodao 10 tisuća koraka tijekom 90 dana i poboljšao formu, Hopes je odlučila i sama iskušati kako će hodanje utjecati na nju. Odlučila se za kraću i intenzivniju vježbu - 15 tisuća koraka dnevno tijekom 30 dana. Zanimalo ju je i koliko će joj vremena trebati da prehoda tih 15 tisuća koraka što je mjerila preko fitness aplikacije.

"Za 15 000 koraka moglo bi vam trebati otprilike 2 do 2,5 sata ako hodate umjerenim tempom. Sve to naravno ovisi i o vašoj duljini koraka, brzini hoda", rekla je. Postoje prednosti hodanja od 15 000 koraka dnevno za mršavljenje i zdravlje - što se više krećete, to ćete više kalorija sagorjeti. Međutim, ne morate napraviti 15 000 ili čak 10 000 koraka da biste primijetili mnoge prednosti hodanja. Sustavni pregled studija objavljen u Journal of the American College of Cardiology, ažuriran 2023., otkrio je da samo 2600 - 2800 koraka dnevno može smanjiti rizik od preuranjene smrti i kardiovaskularnih bolesti. Dodavanje 1000 koraka (otprilike 10 minuta hodanja) može pružiti dodatne koristi za zdravlje i dugovječnost.

Nije svakom moguće niti jednostavno izdvojiti svaki dan vrijeme kako bi prepješačili 15 tisuća koraka, ali penjite se uz stepenice umjesto da idete liftom, igrajte se s djecom ili šećite psa, vrtlarite i sve to pridodajte ukupnom broju dnevno prijeđenih koraka pa će se broj povećati. Hopes kaže da je njoj upravo ta akumulacija aktivnosti pomogla da odradi 15 tisuća koraka koje si je zadala da treba prijeći svaki dan. Jedna od omiljenih aktivnosti bila joj je izvođenje psa u šetnju za vrijeme pauze za ručak.

"Naravno da je hodanje po prirodi najblagotvornije za um i tijelo, ali hodanje bilo gdje pomaže mi da se osjećam smirenije i uzemljenije, a vrijeme kretanja koristim za razmišljanje i rješavanje problema. Zanimljivo je da je stanfordska studija pokazala da hodanje može potaknuti kreativnost, a rezultati sugeriraju da je samo hodanje glavni čimbenik, a ne okolina. Kad god prošetam prije posla, čak i ako to zahtijeva ranije buđenje, imam bolju jasnoću, fokus i razinu energije s kojom pristupam svom danu. Osim toga, svi oblici vježbanja (uključujući i hodanje) oslobađaju endorfine koji smanjuju stres i bol", kaže Hopes.

Možda te zanima... Camino de Santiago: "Moj put do svjesnosti dug 800 kilometara" Psiha i seks

Zaključak nakon 30-dnevnog hodanja

"Ne morate napraviti 15 000 ili 10 000 koraka dnevno da biste imali koristi od hodanja - dosljedno gomilanje koraka i prosječnih čak 7 000 koraka moglo bi poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava i dugovječnost. Štoviše, sve što možete učiniti bolje je nego ništa", kaže Hopes i nastavlja. "Ništa ne volim više od šetnje sa svojim psom, stavim slušalice i uključim podcast — cijelo iskustvo je nevjerojatno umirujuće i okrepljujuće. Ali unatoč tome što sam se osjećala dobro, postizanje 15 tisuća koraka dnevno zahtijevalo je više razmišljanja i planiranja nego što sam očekivala u danima kada nisam radila druge vrste vježbanja. Iako sam uživala u usađivanju ovih zdravih navika, neću se tjerati da napravim 15 000 koraka svaki dan, budući da i redovito vježbam", rekla je Hopes.

Možda te zanima... Ne mora biti 10 tisuća koraka dnevno, dovoljno je i manje Fitness

Drugo iskustvo 15 tisuća koraka svaki dan tijekom 30 dana

Novinarka Ann Wendling provela je isti eksperiment, znači 15 tisuća koraka dnevno i ovo su njezina opažanja:

1. Prvo sam instalirala aplikaciju za praćenje aktivnosti, a drugi korak je da onda mobitel stalno trebate imati uz sebe ili u džepu ili torbici kako bi se bilježila svaka aktivnost. Nevjerojatno je koliko se koraka skupi samo na putu od radnog stola do kupaonice ili kuhinje.

2. Shvatila sam koliko se malo krećem. Idem u teretanu jednom ili dva puta tjedno pa nisam o sebi razmišljala kao o osobi koja se premalo kreće dok mi aplikacija to nije pokazala.

3. Bila sam produktivnija prije i nakon posla. Smišljala sam načine kako da dođem do tih 15 tisuća koraka pa sam često preko tjedna odlazila do kemijske čistionice ili banke umjesto vikendom, usisavala sam ili išla u trgovinu.

4. Bolje sam spavala.

5. Iznova sam shvatila koliko volim provoditi vrijeme sama sa sobom.

6. Izgubila sam dva i pol kilograma. Iako ne zvuči impresivno, bolje išta nego ništa. Iako potrošnja kalorija varira ovisno o nizu stvari - dobi, težini i spolu, osoba od 70 kg može sagorjeti oko 150 kalorija sa samo 30 minuta laganog hodanja. Ako želite smršaviti, kombiniranje dodatnih koraka sa zdravom prehranom može pomoći u gubitku težine. Uravnotežena prehrana uključuje mješavinu svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i dobrih masti.

7. Negativni aspekti prevaljivanja 15 tisuća koraka su što to oduzima previše vremena. Loše je utjecalo i na moje finacije jer da ne bih hodala "samo onako", češće sam išla u kupnju ili na kavu. Zapravo je jako teško izdržati raditi svaki dan toliko koraka, ako radite sjedilački posao.

8. Ne planiram se forsirati i raditi i dalje toliko koraka, ali ću svakako nastaviti hodati što više mogu jer ima puno prednosti. Jedan jednostavan način za napraviti više koraka je parkirati se dalje od posla.

Možda te zanima... Svakodnevno hodanje jača tvoje srce, kosti i mišiće i diže samopouzdanje! Fitness

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.