Dijeta 07. siječnja 2024.

3 hormona koja trebate provjeriti, ako ne možete smršavjeti uz dijetu i vježbanje

vađenje krvi
Foto: Pexels Provjera hormona iz krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ste u život uveli velike promijene i ozbiljno promijenili svoj način prehrane iz nezdravog u zdravi i pri tom pazili i na količinu pojedene hrane te vježbali, a još ne možete svoj BMI dovesti u kategoriju normalnog, možda biste trebali provjeriti je li hormonska neravnoteža vaš problem.

Hormoni štitnjače

"Tri hormona koja trebate provjeriti su: hormoni štitnjače, spolni hormoni i hormoni stresa", objašnjava Andreas Eenfeldt, dr. med. za portal Diet Doctor i kaže: "Neki ljudi, najčešće žene, mogu imati usporen metabolizam kao rezultat nedostatka hormona štitnjače." Uobičajeni simptomi hipotireoze su: umor, netolerancija na hladnoću, zatvor, suha koža, debljanje. "U tim slučajevima debljanje koje je rezultat smanjenog metabolizma obično nije veće od sedam kilograma", kaže Eenfeldt. Tražite od liječnika da provjerite TSH ( (hormona koji stimulira štitnjaču). Ako je pretraga koja se očitava iz krvnog testa u redu, vaša je štitnjača vjerojatno dobro. "Međutim, moguće je imati i blagu hipotireozu.

Ako je vaš TSH u gornjem dijelu normalnog raspona, ali sumnjate da možda imate hipotireozu, vrijedi izmjeriti slobodni T4 (razina hormona štitnjače) i antitijela na tireoperoksidazu (TPO). Ako je slobodni T4  nizak ili se test TPO antitijela pokaže visokim, moguće je, ali nije sigurno – da ćete imati koristi od liječenja hormonima štitnjače. Terapiju vam obavezno mora odrediti liječnik", objašnjava Eenfeldt. Bez obzira koji oblik nadomjestka hormona štitnjače dobijete, ključno je pratiti nalaze i simptome kako biste bili sigurni da ne nadomještate hormone štitnjače prekomjerno ili premalo.

štitnjača ultrazvuk uzv Možda te zanima... TSH, T3, T4 hormoni štitnjače: Što kada su sniženi ili povišeni i kako utječu na organizam? Zdravlje

Spolni hormoni

"Spolni hormoni također utječu na vašu težinu", kaže Eenfeldt. "Žene mogu patiti od endokrinog poremećaja PCOS – sindroma policističnih jajnika – koji povisuje razinu testosterona i inzulina. To može značiti povećanje tjelesne težine i menstrualne poremećaje (vrlo često), neplodnost, akne i pojačanu dlakavost. Dijeta s malo ugljikohidrata može pomoći u liječenju ovog stanja", kaže liječnik.

Tijekom menopauze, razine estrogena mogu jako varirati, na kraju padajući na niske razine jer jajnici gube sposobnost njihove proizvodnje. Ovo razdoblje života često je povezano s padom brzine metabolizma i debljanjem u području trbuha. Trenutačni dokazi upućuju na to da hormonska nadomjesna terapija estrogenom može pomoći u postizanju povoljnijeg sastava tijela, iako je njezin učinak na težinu u najboljem slučaju minimalan, a povećava rizik od raka dojke.

"Muškarcima od srednje dobi nadalje razina testosterona postupno opada, što se smatra normalnim. Ponekad je pad veći od onoga što bi se smatralo standardom. To može biti povezano s određenim povećanjem težine, obično u području trbuha kao i smanjenjem mišićne mase. Blagi nedostatak testosterona može se djelomično riješiti redovitim vježbanjem i uzimanjem vitamina D. Značajniji nedostatak, potvrđen testiranjem krvi, obično se liječi nadomjesnom terapijom testosterona. Međutim, i muškarci i žene trebali bi uzeti u obzir da nadopuna testosterona ili estrogena godinama može imati potencijalne nuspojave", tumači Eenfeldt.

Možda je mudro prihvatiti da nemate i ne biste trebali imati  tijelo 20-godišnjaka, ako ste najmanje duplo stariji. Bolje bi bilo da se umjesto toga usredotočite na zdrav način života i budete što sretniji i zahvalniji za tijelo koje imate.

Možda te zanima... Je li u menopauzi dobro uzimati estrogen kako bi koža ostala zategnutija? Zdravlje

Hormoni stresa

Drugi mogući hormonski problem iza tvrdokornih problema s težinom mogao bi biti glavni hormon stresa, kortizol. Previše kortizola može povećati osjećaj gladi, što dovodi do povećanja tjelesne težine, osobito oko središnjeg dijela tijela. Najčešći uzroci povišenog kortizola su kronični stres i nedostatak sna te lijekovi. "Vrlo je važno shvatiti da se treba pozabaviti stresom i spavanjem; dodaci koji obećavaju snižavanje razine kortizola vjerojatno vam neće pomoći da smršavite, ako niste riješili temeljni uzrok. U iznimno rijetkim slučajevima, radi se o specifičnoj vrsti tumora koji pokreće proizvodnju kortizola. Stanje se naziva Cushingov sindrom. Ako sumnjate da bolujete od toga, posavjetujte se sa svojim liječnikom koji će napraviti odgovarajuće pretrage ili vas uputiti endokrinologu", objašnjava Eenfeldt.

Možda te zanima... Tri glavna simptoma povišenog kortizola i kako ga kontrolirati Zdravlje
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.