Dijeta Najbolje dijete za 2022. godinu 28. veljače 2022.

Dijeta bez ugljikohidrata - vodič za plan prehrane za 7 dana

Foto: shutterstock Dijeta bez ugljikohidrata bogata je proteinima i mastima, a podsjeća na ketogenu dijetu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta bez ugljikohidrata ekstremna je verzija dijete s niskim udjelom ugljikohidrata. Eliminira gotovo sve ugljikohidrate, uključujući cjelovite žitarice, voće i većinu povrća.

U ovoj dijeti važno je izbjegavati ugljikohidrate, a jesti više namirnica bogatih proteinima i mastima. U nekim slučajevima možeš jesti i hranu bogatu vlaknima. Neka istraživanja su pokazala da smanjenje unosa ugljikohidrata može pomoći da izgubiš višak kilograma, ali potpuno eliminiranje ugljikohidrata može biti vrlo restriktivno i ponekad nepotrebno. U nastavku ti donosimo detaljan pregled dijete bez ugljikohidrata, uključujući njezine potencijalne prednosti, nedostatke i hranu koju treba jesti i izbjegavati.

Što je dijeta bez ugljikohidrata?

Ugljikohidrati su primarni izvor energije tvog tijela. Nalaze se u žitaricama, grahu, mahunarkama, voću, povrću, mlijeku, jogurtu, tjestenini, kruhu i pekarskim proizvodima. Stoga, ako si na dijeti bez ugljikohidrata moraš izbjegavati većinu ovih namirnica i umjesto toga jesti hranu koja prvenstveno sadrži proteine ​​ili masti, kao što su meso, riba, jaja, sir, ulja i maslac.

Ne postoje stroga pravila za dijetu bez ugljikohidrata. Neki ljudi koji su na dijeti bez ugljikohidrata jedu orašaste plodove i sjemenke, povrće bez škroba i voće s visokim udjelom masti poput avokada i kokosa. Iako ta hrana ima malo ugljikohidrata, bogata je vlaknima. Stoga konzumiraju samo mali broj probavljivih ugljikohidrata. 

Dijeta bez ugljikohidrata podsjeća na ketogenu dijetu, koja ograničava unos ugljikohidrata na manje od 30 grama dnevno i zahtijeva da se mastima pokrije 70 % ili više dnevnih kalorija. Ovisno o tome što odlučiš jesti, dijeta bez ugljikohidrata može biti restriktivnija od ketogene dijete. 

Možda te zanima... Keto dijeta: Vodič sa planom prehrane i savjetima! Dijeta

Prednosti i nedostaci dijete bez ugljikohidrata

Sandra Krstev Barać magistrica nutricionizma objasnila je prednosti i nedostatke dijete bez ugljikohidrata. Posjeti stranicu Funkcionalna medicina.com gdje možeš doznati puno korisnih i stručnih savjeta o odnosu prehrane i zdravlja. 

"Nema sumnje, dijeta bez ugljikohidrata će dovesti do brzog gubitka kilograma i potencijalno pozitivno utjecati na neke parametre poput glukoze i triglicerida u krvi. Jednostavna je i ne zahtijeva brojanje kalorija", rekla je nutricionistica Krstev Barać.

Dijeta bez ugljikohidrata može imati i niz nedostataka. Nutricionistica Krstev Barać smatra kako je dijeta bez ugljikohidrata restriktivna jer joj je cilj maksimalno isključiti sve ugljikohidrate iz prehrane. Zbog toga je restriktivnija i od ketogene dijete. "Dok popularna keto dijeta ima svoju znanstvenu potvrdu kod stanja poput pretilosti, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip 2, pa i neurokognitivnih poremećaja učinci dijete bez ugljikohidrata nisu istraženi". 

Dijeta bez ugljikohidrata također sve namirnici koje sadrže ugljikohidrate "trpa u isti koš", iako nije isto uspoređivati ugljikohidrate iz voća ili iz slatkiša. "Zbog restriktivnosti moguć je deficit vlakana te brojnih vitamina, minerala i antioksidansa u prehrani. Tolika restrikcija je, u stvari, nepotrebna jer danas znamo da dijete s niskim unosom ugljikohidrata također dovode do gubitka suvišnih kilograma i regulacije glikemije, a opet vode brigu da se unose kvalitetni izvori ugljikohidrata", rekla je nutricionistica Krstev Barać.

Dijetu bez ugljikohidrata također je teško održavati jer može uzrokovati nekoliko neugodnosti. "Velik je rizik od razvoja neugodnih simptoma poput umora, glavobolje, konstipacije, mučnine i vrtoglavice. Ne preporučuje se kod djece, trudnica i dojilja, kao ni u osoba s bubrežnim bolestima te poremećajima u prehrani", objašnjava Krstev Barać.

Dijeta bez ugljikohidrata dozvoljene namirnice

Namirnice koje su obično dopuštene na dijeti bez ugljikohidrata uključuju:

  • Meso i proizvode životinjskog podrijetla s niskim udjelom ugljikohidrata: piletina, govedina, puretina, janjetina, divljač, svinjetina, jaja, maslac, mast, sir
  • Plodove mora: losos, tilapija, bakalar, škampi, sardine, haringa, rakovi
  • Začine: bilje i začini
  • Napitke bez kalorija: voda, crna kava i obični čaj
  • Orašaste plodove i sjemenke (s malo probavljivih ugljikohidrata): bademi, orasi, sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, pistacije, indijski oraščići
  • Povrće bez škroba (s malo probavljivih ugljikohidrata): brokula, tikvice, paprike, cvjetača, lisnato povrće, koraba, repa, prokulice, šparoge, gljive
  • Voće s visokim udjelom masti: kokos, avokado

Bučine sjemenke Možda te zanima... 10 namirnica bogatih vlaknima, a siromašnih ugljikohidratima Hrana

Dijeta bez ugljikohidrata zabranjene namirnice

Dijeta bez ugljikohidrata vrlo je restriktivna i eliminira nekoliko skupina namirnica, kao što su:

  • Žitarice: riža, pir, ječam, kvinoja, pšenica, kruh, tjestenina
  • Slatkiši i pekarski proizvodi: kolači, kolačići, slatkiši, gazirana pića, slatka pića
  • Voće: jabuke, naranče, banane, bobičasto voće, kivi, kruške
  • Škrobno povrće: grašak, kukuruz, tikva, krumpir
  • Grah i mahunarke: crni grah, grah, slanutak, leća
  • Mliječni proizvodi: mlijeko i jogurt
  • Začini s dodatkom šećera: kečap, roštilj umak, preljevi za salatu
  • Alkohol: pivo, vino, liker, slatka miješana pića

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Meso i plodovi mora idealni su izvor proteina na dijeti bez ugljikohidrata

Dijeta bez ugljikohidrata jelovnik

Ako ikada želiš probati dijetu bez ugljikohidrata, donosimo ti jelovnik za sedam dana kako bi okvirno dobila ideju što jesti.

1. dan

  • Doručak: jaja, slanina, narezan avokado
  • Ručak: romaine salata s mljevenom puretinom, sirom i preljevom od maslinovog ulja
  • Večera: losos, rezanci od tikvica, suncokretove sjemenke
  • Grickalice: goveđe meso, sir

2. dan

  • Doručak: jaja, odrezak, trakice paprike
  • Ručak: tunjevina-riba zelena salata, mrkva umočena u pire od avokada
  • Večera: janjeći kotleti, salata od špinata s orasima i preljev od maslinovog ulja
  • Međuobroci: tvrdo kuhana jaja, pistacije

3. dan

  • Doručak: jaja, pureća kobasica, avokado
  • Ručak: piletina, prokulice pečene s parmezanom
  • Večera: svinjski kotleti, pečena rajčica i repa
  • Međuobroci: sjemenke suncokreta, sir brie

4. dan

  • Doručak: jaja s isjeckanom piletinom, jalapeño papričica, cheddar sir
  • Ručak: pljeskavice od purećeg mesa s krumpirićima od korabe
  • Večera: mesne okruglice i rezanci od tikvica s pečenom rajčicom
  • Međuobroci: sardine, makadamija

5. dan

  • Doručak: jaja sa sirom i brokulom, pileća kobasica
  • Ručak: odrezak i salata od rikole s preljevom od maslinovog ulja, indijski orah
  • Večera: škampi s korom od kokosa, pečene šparoge i gljive
  • Međuobroci: puretina, avokado

6. dan

  • Doručak: omlet s raznim povrćem
  • Ručak: zelena salata s tunjevinom
  • Večera: ćufte s povrćem

7. dan

  • Doručak: slanina i jaja
  • Ručak: lignje na žaru s blitvom
  • Večera: varivo s mesom i povrćem
Možda te zanima... 6 prednosti tvrdo kuhanih jaja i zašto bi trebala biti redovito na tvom jelovniku Hrana

Dijeta bez ugljikohidrata recepti

Goveđi gulaš

Sastojci: 

  • 500 grama govedine
  • crni papar
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 grama gljiva
  • 1 mali luk, nasjeckan
  • 1 srednja mrkva, oguljena i izrezana na kolutove
  • 2 stabljike celera, narezane
  • 3 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žlica paste od rajčice
  • goveđa jušna kocka
  • 1 žličica svježi listovi timijana
  • 1 žličica svježe nasjeckani ružmarin

Priprema:

  1. Govedinu dobro začini sa soli i paprom. U velikom loncu na srednje jakoj vatri zagrij ulje. Dodaj govedinu i prži sa svih strana dok ne porumeni, oko 3 minute po strani.
  2. U isti lonac dodaj gljive i kuhaj dok ne postanu zlatne i hrskave, oko 5 minuta. Dodaj luk, mrkvu i celer i kuhaj dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodaj češnjak i kuhajte dok ne zamiriše, još 1 minutu. Dodaj pastu od rajčice i promiješaj da se povrće prekrije.
  3. U lonac dodajte juhu od goveđe kocke, timijan, ružmarin i govedinu i dodaj sol i papar. Pusti da zavrije i smanji vatru. Neka se kuha dok govedina ne omekša, 50 minuta do sat vremena.

 | Author: Delish/Erik Bernstein Foto: Delish/Erik Bernstein Fini goveđi gulaš gotov u sat vremena

Muffini od jaja za doručak

Sastojci:

  • 1 šalica brokule, narezana na male cvjetiće
  • 1 šalica cvjetače, narezane na male cvjetiće
  • 1 šalica crvene paprike, sitno nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 8 velikih jaja
  • 1/4 šalice kokosovog mlijeka
  • 1 žličica morske soli
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 3/4 šalice cheddar sira (nasjeckanog; možeš ga zamijeniti s više povrća)

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Posudu za pečenje obloži papirom.
  2. U velikoj zdjeli pomiješaj brokulu, cvjetaču, crvenu papriku, mljeveni češnjak i maslinovo ulje.
  3. Povrće rasporedi u posudi. Peci u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta, dok rubovi brokule ne porumene.
  4. U međuvremenu, obloži 12 čašica za muffine.
  5. Kad je povrće gotovo, ostavi pećnicu uključenom. Ravnomjerno rasporedi povrće u čašice za muffine.
  6. Umuti jaja, kokosovo mlijeko, sol i crni papar. Umiješaj cheddar sir. Ulij smjesu od jaja u čašice za muffine preko povrća.
  7. Peci 15-20 minuta, dok se jaja ne stegnu.

 | Author: Wholesomeyum Foto: Wholesomeyum Muffini od jaja s povrćem super su ideja za doručak

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.