Hrana 02. srpnja 2020.

6 prednosti tvrdo kuhanih jaja i zašto bi trebala biti redovito na tvom jelovniku

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tvrdo kuhana jaja prilično su hranjiva jer su prepuna vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka. Među njima ističu su vitamini A, D, E i B12, uključujući željezo i selen. Svaki od ovih hranjivih sastojaka sa sobom donosi i određenu zdravstvenu korist koje zapravo mnogi nisu svjesni. Stoga, ako se pitaš što sve dobro može proizaći iz konzumacije tvrdo kuhanih jaja, evo nekih njihovih prednosti..

Pomažu u izgradnji mišića

Kad radiš vježbe snage ili otpora, zapravo gradiš mišiće. No, za to ti trebaju i proteini. Konzumacija tvrdo kuhanih jaja zapravo ti može pružiti dovoljnu količinu cjelovitih proteina koji sadrže aminokiseline koje mogu pomoći u izgradnji mišića. Zbog toga se tvrdo kuhana jaja preporučuju kao odličan zalogaj nakon odrađenog treninga.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Poboljšavaju vid

Tvrdo kuhana jaja sadrže dva antioksidansa, zeaksantin i lutein. Oni mogu pomoći u sprečavanju gubitka vida, koje je pogotovo učestalo u starijim godinama, prenosi Live Strong.

Možda te zanima... Brzi i ukusni muffini od jaja jednako fini topli i hladni Hrana

Pojačavaju rad mozga

Još jedna korist koju možeš dobiti od uvrštavanja tvrdo kuhanih jaja na svoj jelovnik jest činjenica da ona poboljšavaju rad mozga. Jedan od razloga za to jest taj što jaja sadrže esencijalni nutrijent kolin koji je odgovoran za smanjenje upale u mozgu. Upravo njega neki nazivaju vitaminom J, iako to nije znanstveno prihvaćen naziv. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Smanjuju razinu triglicerida u krvi

Tko bi pomislio da konzumacija tvrdo kuhanih jaja zapravo može pomoći smanjenju razine triglicerida u krvi? Jaja sadrže omega-3 masne kiseline koje su odgovorne za snižavanje nivoa triglicerida koji mogu imati ogroman utjecaj na zdravlje tvojega srca. Stoga, njihovo uključivanje na jelovnik i u svakodnevnu prehranu može te dugoročno zaštititi od srčanih problema, prenosi Healthline.

Možda te zanima... Jesu li smeđa jaja zdravija od bijelih? Hrana

Utječu na zdravlje kostiju

Tvrdo kuhano jaje sadrži vitamin D koji je ključan za jake i zdrave kosti. Iako ga dobiti možeš i uz pomoć sunčeve svjetlosti, konzumiranje nekoliko tvrdo kuhanih jaja također može pomoći. Kombiniraj ih s malo mlijeka i dobit ćeš istovremeno kalcij i vitamin D.

Pomažu u mršavljenju

Ako prije mora želiš ići na brzu dijetu, neku od koje će ti trbuh biti pun, a kilogrami ići dolje, tada je priprema tvrdo kuhanih jaja prvi korak. Ona imaju nizak udio kalorija, a visok sadržaj hranjivih sastojaka te su izvrsna namirnica za sve one koji žele smršavjeti. Nadalje, možeš ih pripremiti i dan do dva unaprijed i tako ih imati spremna za konzumaciju nakon treninga ili za ponijeti na posao!

Trbušni mišići ovise o genetici Možda te zanima... Zašto su jaja tako dobra za mršavljenje? Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.