Hrana Hrana kao lijek 22. svibnja 2019.

Jesu li smeđa jaja zdravija od bijelih?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je hrana u pitanju uglavnom se izbor smeđih na uštrb bijelih namirnica smatra, a i jest bolji izbor bar kada su u pitanju kruh, tjestenina i riža, pitanje je jesu li smeđa jaja nutritivno bogatija od bijelih.

"Mislim da postoji velika zabluda o tome da su smeđa jaja zdravija", kaže Rachel Fine, vlasnica tvrtke To The Pointe Nutrition.

Naše društvo općenito povezuje „smeđu hranu“ sa zdravljem, dodaje ona i podsjeća na scenu iz filma Wedding Planner gdje Matthew McConaughey objašnjava Jennifer Lopez zašto jede samo smeđe M&M bombone - kaže da ima manje umjetnih boja jer je čokolada izvorno smeđa.


"To proizlazi iz ideje da su cijela zrna često tamnija jer nisu obrađena. Međutim, sa stajališta prerade hrane, boja ne mora nužno značiti zdravije."

Trbušni mišići ovise o genetici Možda te zanima... Zašto su jaja tako dobra za mršavljenje? Dijeta


Iako je to istina u nekim slučajevima - kao što je kruh od cjelovitog pšeničnog proizvoda koji je zdraviji od bijelog kruha, druge namirnice se ne mogu ocjenjivati ​​prema njihovoj boji. Primjerice, ako se usporedi smeđi šećer u odnosu na bijeli, njihove nutritivne razlike su zanemarive. Slično je kada usporedimo nutritivne vrijednosti smeđih i bijelih jaja. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock



"Ne postoji prava prehrambena razlika između te dvije vrste jaja", kaže nutricionistica Rachel Daniels, viša direktorica prehrane za Virtual Health Partners i dodaje da znanost to podupire, naime u istraživanje iz 2010. objavljenom u Poultry Science iznijet je isti zaključak.

Boja jaja ovisi o pasmini pilića i pigmentima koje proizvode tijekom polaganja jaja; zato imamo bijela, smeđa, pa čak i plava ili plavo-zelena jaja, tumači Daniels. Sadržaj hranjivih tvari, s druge strane, odnosi se na hranu i način života kokoši te na svježinu jaja.

Možda te zanima... Kuhana jaja punjena grčkim jogurtom i začinima Hrana


Određene vrste hrane mogu dovesti do toga da kokoši polažu jaja s višom razinom vitamina D ili omega-3 masnih kiselina, kaže Fine. Ona osobno preporučuje potrošačima kupnju jaja organskog podrijetla što znači da proizvođač drži i hrani kokoši po propisima organskog uzgoja te da ne dobivaju hormone i antibiotike.

Općenito, veliko jaje sadrži 70 kalorija, 6 grama proteina i oko 4 grama masti, te sadrži hranjive tvari poput kolina, selena, biotina, vitamina B12, riboflavina i željeza, kaže Daniels.

"Sve u svemu, jaja su jednostavan, jeftin, hranjivi izvor proteina i mogu se koristiti na različite načine u prehrani", kaže Daniels i dodaje: „Zato odaberi vrstu ili boju jaja koja ti je najdraža i najdostupnija. Kada je riječ o prehrani, svježe je najbolje. Kupnja jaja od lokalnog poljoprivrednika pomoći će ti da dobiješ najsvježija jaja."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.