Zdravlje 22. svibnja 2024.

Zbog neuobičajene bolesti posljednjih pet godina mogla je jesti samo dvije vrste hrane

Foto: tiktok/carolinecray Caroline Cray bori se sa sindromom aktivacije mastocita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdravstvena radnica koja se bori s teškim alergijama na hranu podijelila je na svom TikToku profilu priču o opakoj bolesti koja joj je promijenila život.

Caroline Cray, 24, odlučila je svoju borbu sa sindromom aktivacije mastocita (MCAS) podijeliti na TikToku na kojem njezin video trenutno ima više od dva milijuna pregleda, piše Daily Mail.

Cray je razvila alergije na kikiriki, orahe, sezam, senf, plodove mora i razno voće kad je imala dvije godine. U svibnju 2018. dijagnosticiran joj je MCAS i sada može jesti samo zob i hipoalergeno adaptirano mlijeko prema pisanju People.

"To je na neki način obilježilo moj život zadnjih nekoliko godina – zapravo posljednjih sedam godina", rekla je u svom prvom video zapisu. Cray nastavlja informirati o MCAS-u na svom TikTok profilu, a drugi TikTokeri pohvalili su je zbog njezina pozitivnog stava.

@carolinecray #mastcellactivationsyndrome #mcas #immunedisorder #chronicillness #chronicillnessawareness ♬ original sound - CarolineCray

Cray se ne može sjetiti kako je izgledala njezina prva hospitalizacija u dobi od dvije godine, ali je potvrdila da je prerasla većinu svojih alergija unutar zadnjih pet do 10 godina.

Situacija se bila drastično promijenila 2017. godine kada je napunila 18 godina i krenula na fakultet. Uzela je dva zalogaja sladoleda koji je naručila iz kamiona i gotovo odmah doživjela ono za što je pretpostavila da je anafilaktička reakcija.

"Činilo mi se kao da mi sva krv juri iz glave i kao da sam dobila super tunelski vid", rekla je Cray. Nakon toga pretrpjela je višestruke alergijske reakcije i čak je smještena na odjel intenzivne njege u dječjoj bolnici u Bostonu u rujnu 2017. Crayino zdravlje nastavilo se pogoršavati, pa se iselila iz svog studentskog doma i počela putovati na fakultet. Liječnici u Brigham and Women's Hospital na kraju su Crayu dijagnosticirali MCAS - bolest koja opetovano uzrokuje teške simptome alergije.

alergija Možda te zanima... Kako stanja poput alergija, astme, gripe utječu na pluća Zdravlje

"Prije nekoliko godina mogla sam jesti gotovo svu hranu osim onu koje je sadržavala glavne alergene poput kikirikija, orašastih plodova, senfa i sezama. Ali posljednjih nekoliko godina bilo je jako, jako teško", rekla je. Cray je detaljnije opisala bolest u TikTok videu koji je objavila u travnju kao odgovor na komentar drugog TikTokera.

"Hrana je za mene veliki okidač. Neki ljudi su najviše osjetljivi na kemikalije ili proizvode za čišćenje, ali za mene je to hrana. U proteklih nekoliko godina imala sam jako puno alergijskih reakcija na različite vrste hrane." Dodala je kako jede samo hranu sa zobi i hipoalergeno adaptivno mlijeko jer jedino te dvije stvari nisu kod nje izazvale alergijsku reakciju.

Možda te zanima... 8 odgovora o proljetnim alergijama koje trebate znati Zdravlje

"Sigurna sam da postoji još nešto što bih mogla pojesti, ali poanta je u tome da sam tijekom posljednjih nekoliko godina vjerojatno probala desetak stvari, a jedine stvari koje su djelovale bile su zobene pahuljice i hipoalergena formula koja ima okus mlijeka ili proteinskog shakea od vanilije te sadrži 57 grama proteina, 91 gram masti i 100 grama ugljikohidrata", nastavila je. Također je objasnila kako je natrij jedina stvar koja joj nedostaje pa to nadopunjuje tako da dodaje sol ovim namirnicama.

Cray je uspješno virtualno završila prvu godinu fakulteta i uspjela se na završnoj godini preseliti u stan u sklopu sveučilišnog kampusa. No, odlučila je prestati eksperimentirati s hranom kako bi to mogla ostvariti. "Znala sam da ću, ako budem isprobala hranu, morati biti puno kod kuće i da ću imati više simptoma", objasnila je u svom video zapisu. "Odlučila sam žrtvovati napredak u istraživanju prikladne hrane kako bih mogla sudjelovati u nastavi. Iskreno, jako sam sretna što sam to učinila jer sam imala sjajnu godinu", nadodala je.

Možda te zanima... Sezona alergije na pelud počinje ranije i traje duže, a sve je više i plijesni Zdravlje

Cray sada radi s liječnikom naturopatom koji joj pomaže da ponovno uvede više namirnica u svoju prehranu. Također je objasnila kako se mnogima možda ne sviđa njezina dijeta, ali ona joj omogućuje život.

'"S dijetom na kojoj sam bila, uspjela sam završiti fakultet, steći nove prijatelje, steći toliko uspomena i jako sam zahvalna na tome", rekla je Cray.

Možda te zanima... "Imam više od 50 alergija i gotovo svaka može biti smrtonosna" Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.