Zdravlje Simptomi i pomoć 26. kolovoza 2020.

Opasni stršljeni i ose: Kako prepoznati da je osoba alergična i treba medicinsku pomoć

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obdukcija tijela muškarca, kojeg je prije nekoliko dana u grmu kod kanala Brežnica pronašao migrant iz Afganistana, pokazala je da je uzrok smrti anafilaktički šok uslijed uboda insekta, u ovom slučaju stršljena. Muškarac je star oko 30 godina, piše 24 sata. Prije dva tjedna od posljedica anafilaktičkog šoka uzrokovanog ubodom ose preminuo je Jozo Bogdan, poznati industrijalac i direktor tvrtke FEAL iz Širokog Brijega. Prebačen je hitno helikopterom iz Mostara u Zagreb, ali nije mu bilo pomoći.

Reakcije na ubode kukaca mogu biti toksične ili alergijske. Alergijske su kada organizam previše burno reagira na otrov i mogu biti lokalizirane ili sustavne. Lokalizirane su kada se reakcija javlja samo na mjestu uboda, a sustavne kada zahvaća cijeli organizam. Sustavne alergijske reakcije mogu se pak stupnjevati od najblažih do najtežih, pri čemu se kod najblažih javlja samo koprivnjača (urtikarija) na većoj površini kože, a kod onih najteži nastaju simptomi anafilaktičkog šoka.

"Alergije na otrov insekata kao što su pčele, bumbari, ose i stršljeni najčešće se manifestiraju u obliku anafilaksije za život opasne sustavne reakcije preosjetljivosti organizma. Kod anafilaktičkog šoka već nakon nekoliko minuta od uboda javljaju simptomi poput povraćanja, mučnine, proljeva, vrtoglavice i otežanog disanja. Ljudi koji nisu alergični osjete bol neposredno nakon uboda, a na mjestu uboda javlja se crvenilo.

 

Možda te zanima... Mogu li komarci prenositi koronavirus? Zdravlje

Što trebaš učiniti nakon uboda insekta?

  • Ako je ostao u koži, odstrani žalac, pritom pazi da ne probušiš vrećicu s otrovom.
  • Kod jake lokalne reakcije mjesto uboda hladi hladnim oblogom.
  • Ponekad se može upotrijebiti i lokalna glukokortikoidna mast.
  • Prema uputi liječnika uzmi lijek. Usto, popij puno vode.
  • Ako osjetiš svrbež ili nastanak urtikarije odmah potraži liječnika.
  • Ako se razvije teža opće reakcija s vrtoglavicom i otežanim disanjem moraš hitno u obližnju bolnicu.
  • Legneš tako da su ti ruke i noge podignute kako bi se poboljšao dotok krvi u srce i mozak.
Komarac_2 Možda te zanima... Kako komarci biraju svoje 'žrtve' i pročitaj 7 savjeta nakon uboda Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.