Zdravlje 16. ožujka 2024.

Sezona alergije na pelud počinje ranije i traje duže, a sve je više i plijesni

Foto: Pexels Ako koristite steroidni nazalni sprej, važno je početi ga koristiti jedan do dva tjedna prije sezone alergije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ste alergični na pelud čempresa ili drugog drveća koje cvjeta u proljeće, možda ste već osjetili prve tegobe poput kihanja, iritiranja očiju ili curenja nosa. Razina peludi ovih alergena u zraku već je neko vrijeme visoka, a znanstvenici objašnjavaju kako su razlog tomu klimatske promjene.

Iako je nekada počinjala tek u ožujku, zbog visokih temperatura i vlažnosti zraka sezona alergije na pelud počinje već u veljači. Liječnik napominje da se ne treba mijenjati terapija za liječenje alergije, ali da ju je potrebno uzimati ranije.

Nije samo Hrvatska i Europa pogođena ovim promjenama. CNN navodi kako su razine peludi iznimno visoke diljem Amerike, a u Atlanti je prvi put u zadnjih 30 godina koliko se provode mjerenja izmjerena ekstremno visoka količina peludi u zraku na početku ožujka. U Washingtonu je, primjerice, izmjerena visoka razina peludi u zraku još početkom veljače

Iznimno topla veljača uzrokovala je ranije cvjetanje biljaka, no stručnjaci upozoravaju da sezona alergije ne samo započinje ranije, nego će i trajati dulje. Prema izvješću američke organizacije Climate Central, sezona u kojima rastu biljke, odnosno period od zadnjeg proljetnog i prvog jesenskog mraza, produljila se za prosječno 16 do 14 dana diljem Amerike. Ekstremne primjene zabilježene su na samom zapadu SAD-a gdje je period rasta produljen za 27 dana, a u gradu Renu u Nevadi čak 99 dana. 

Ne prijeti samo pelud, plijesan predstavlja jednako velik problem

"Zbog klimatskih promjena primjećujemo raniji i dulji period rasta biljaka koje proizvode pelud, neprijatelja mnogih Amerikanaca koji pate od alergije, ali i alergija na plijesan također", rekla je meteorologinja Lauren Casey iz Climate Centrala za CNN. "Pelud također može izazvati astmatični napad što je naravno mnogo ozbiljnije", dodaje. Znanstvenici kažu da bi duži i raniji početak sezone peludi mogao izazvati javnozdravstvenu krizu. Također, pelud biljaka nije jedini okidač sezonskih alergija.

Plijesan, vrsta gljivica koja se razmnožava sitnim zrncima u zraku, također može biti alergena za neke ljude i pogoršati sezonske alergije, stoji u izvješću. Iako se plijesan ne proučava tako temeljito kao pelud, prema izvješću, jedna stvar je jasna: toplije i vlažnije vrijeme pogoduju razvoju plijesni. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels Zbog visokih temperatura biljke počinju cvjetati već u veljači

Casey je također istaknula da klimatska kriza dovodi do češćih pojava ekstremnih oborina što povećava vlažnost zraka i tla te pogoduje rastu plijesni. Izvješće ističe vezu između alergena i grmljavinskih oluja za koje znanstvenici tvrde da učinkovitije šire pelud i spore plijesni zrakom. "Problem s peludnim zrncima je u tome što kada se navlaže, puknu i raspadnu se na manje čestice koje se zovu subpeludne čestice", rekla je Casey i dodala: "Te manje čestice se lakše raspršuju vjetrom kada se osuše i lakše ulaze u vaše dišne puteve".
 

alergija prehlada Možda te zanima... 7 načina kako razlikovati prehladu od alergije Zdravlje

Simptomi će se početi javljati već u veljači

Kod suzbijanja simptoma alergije važno je početi s liječenjem na vrijeme. Čini se kako će osobe koje pate od alergija morati o tome razmišljati već početkom godine. Dr. Mitchell Grayson, predsjednik Medicinsko-znanstvenog vijeća Zaklade za astmu i alergije Amerike te voditelj Odjela za alergije i imunologiju u Nationwide Children's Hospital, opisao je kako je primijetio da se peludne alergije pojavljuju ranije nego obično. "Osobe sa simptomima alergije na pelud viđat ćemo nešto ranije u godini, umjesto početkom ožujka mogli bi se javiti već sredinom veljače. U tome postoji značajna varijabilnost iz godine u godinu", rekao je za CNN. 

Dr. Grayson je rekao da se liječenje alergija neće promijeniti čak i ako se sezona produlji, ali važno je biti svjestan na što ste alergični i znati gdje su ti okidači u okolini. Preporučuje:

  • Ostati doma, posebno rano ujutro ili kasno poslijepodne, kada većina biljaka oslobađa pelud.
  • Držati prozore zatvorenima u kući i automobilu kako bi se smanjila izloženost peludnim česticama.
  • Redovito mijenjati filtere zraka u klima uređajima i sustavima za grijanje u kući i automobilu prema uputama proizvođača.
  • Na vrijeme si pripremiti zalihe lijekova za alergiju.

Ako koristite steroidni nazalni sprej, Grayson kaže da je važno početi ga koristiti jedan do dva tjedna prije sezone alergije i nastaviti ga koristiti tijekom cijele sezone. 
 

Možda te zanima... Alergije: Kako ublažiti simptome uz prirodne pripravke? Zdravlje Možda te zanima... Zašto se alergije javljaju i u odrasloj dobi i kakve veze imunitet ima s tim? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.