Zdravlje 717 prikaza 04. travnja 2016.

Prehlada ili alergija, pitanje je sad

Prehlada_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najčešći uzročnici alergijske reakcije na sluznici nosa su alergeni koji dolaze iz zraka – grinje, pelud, plijesan i alergeni životinja, a rjeđe alergeni iz hrane ili lijekova. Izloženost peludu i plijesni jest sezonska i ovisi o zemljopisnom području i meteorološkim prilikama. Tipični simptomi: kihanje, svrbež nosa, šmrcanje, obilan vodenasti iscjedak, nabrekla nosna sluznica i otežano disanje kroz nos, a ponekad čak i smanjenje ili gubitak osjeta njuha

Često je uz sluznicu nosa zahvaćena i spojnica oka pa se javljaju svrbež, suzenje, pečenje i crvenilo očiju. Simptomi su slični prehladi, ali ako traju duže od jednog ili dva tjedna, osobito ako se javljaju u određeno doba godine, najvjerojatnije se radi o alergijskom rinitisu. Alergijski simptomi obično su dugotrajniji i smiruju se tek uz odgovarajuće lijekove, a prehlada prolazi spontano. Alergijski rinitis često je praćen i alergijskom upalom paranazalnih sinusa, a kod djece može biti udružen s čestim upalama uha.

Što je to povremeni alergijski rinitis?

Ako su simptomi prisutni najviše četiri dana u tjednu i traju kraće od četiri tjedna, riječ je o povremenom alergijskom rinitisu. Ako se simptomi javljaju sezonski, rinitis uzrokuje pelud stabala, trava i korova. Za nastanak simptoma potrebna je određena koncentracija peludi u zraku. Simptomi su izraženiji što je količina peludi veća, odnosno na vrhuncu razdoblja cvjetanja, ujutro i za sunčanih i vjetrovitih dana. Na početku i na kraju sezone cvjetanja, za kišovitog vremena, te u večernjim i noćnim satima, niža je koncentracija peludnih zrnaca u zraku. U kontinentalnom dijelu naše zemlje cvjetanje stabala počinje u veljači (lijeska), a najjače cvjetaju u svibnju (breza). Trave cvjetaju od svibnja do srpnja, a korovi (ambrozija) od kolovoza do listopada. U primorskom pojasu cvjetanje počinje nešto prije, a smetnje najčešće uzrokuje pelud čempresa, masline i crkvine

Trajni alergijski rinitis?

Kod trajnog alergijskog rinitisa opisani simptomi prisutni su duže od četiri dana u tjednu i traju duže od četiri tjedna. Simptomi su manje ili više izraženi tijekom cijele godine i javljaju se u bilo koje doba. Uzročnici trajnog alergijskog rinitisa jesu alergeni koji su prisutni tijekom cijele godine, najčešće grinje iz kućne prašine, a rjeđe alergeni plijesni i dlakavih kućnih ljubimaca. U bolesnika koji su preosjetljivi i na sezonske i na cjelogodišnje alergene, alergijski rinitis može biti trajni s povremenim, sezonskim pogoršanjima.

Doznaj više o simptomima i novim načinima liječenja alergije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.