Zdravlje Život s alergijom 23. ožujka 2023.

7 načina kako razlikovati prehladu od alergije

alergija
Foto: Pexels Ponekad nije jednostavno razlikovati alergije od prehlade
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tipični simptomi alergije na pelud, grinje, plijesan, životinjsku dlaku su kihanje, svrbež nosa, šmrcanje, obilan vodenasti iscjedak, zadebljana nosna sluznica i otežano disanje kroz nos, a ponekad čak i smanjenje ili gubitak osjeta njuha. Svi ti simptomi pojavljuju se i kod prehlade pa kako onda znati radi li se o alergiji ili prehladi?

Alergije se definiraju kao pretjeran odgovor imuniteta na tvari kojima smo okruženi, a organizam ih doživljava kao prijetnju za zdravlje. Najčešći alergijski poremećaji su alergijski rinitis-rinosinuitis, rinokonjunktivitis i alergija na pelud. Osim toga, alergijski rinitis predstavlja i najčešći neinfekcijski rinitis. Prehlada je akutna virusna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela, a simptomi su: hunjavica, kihanje, začepljenje nosa i ušiju, lagana bol u ždrijelu, povišena tjelesna temperatura i bol u mišićima. Obično traje šest do sedam dana nakon čega dolazi do potpunog oporavka.

Iako su simptomi alergije i prehlade slični, postoji način kako ih se može razlikovati:

  • Kada se uz simptome kao što su začepljenje nosa, kihanje i bol u grlu javljaju povišena temperatura i kašalj to je znak da se radi o prehladi, a ne alergiji.
  • Prehlada nestaje spontano nakon nekoliko dana, dok alergija traje dulje, a simptomi nestaju tek uz primjenu lijekova.
  • Ako se simptomi javljaju uvijek u isto doba godina riječ je o alergiji.
  • Svrbež očiju i nosa specifičan je za alergiju dok kod prehlade to nije slučaj.
  • Kod prehlade kihanje ne donosi olakšanje, a kod alergije da.
  • Ako nakon ciljane terapije za alergiju simptomi nestanu riječ je o alergiji.
  • Alergijski rinitis često je praćen i alergijskom upalom paranazalnih sinusa, a kod djece može biti udružen s čestim upalama uha.

Pogledaj peludni kalendar i peludne prognoze kako bi se bolje zaštitila od alergije

Povremeni alergijski rinitis

Ako su simptomi prisutni najviše četiri dana u tjednu i traju kraće od četiri tjedna, riječ je o povremenom alergijskom rinitisu. Ako se simptomi javljaju sezonski, rinitis uzrokuje pelud stabala, trava i korova. Izloženost peludu i plijesni je sezonska i ovisi o zemljopisnom području i meteorološkim prilikama. Za nastanak simptoma potrebna je određena koncentracija peludi u zraku. Simptomi su izraženiji što je količina peludi veća, odnosno na vrhuncu razdoblja cvjetanja, ujutro i za sunčanih i vjetrovitih dana.

Na početku i na kraju sezone cvjetanja, za kišovita vremena te u večernjim i noćnim satima, niža je koncentracija peludnih zrnaca u zraku. U kontinentalnom dijelu Hrvatske cvjetanje stabala počinje u veljači (lijeska), a najjače cvjetaju u svibnju (breza). Trave cvjetaju od svibnja do srpnja, a korovi (ambrozija) od kolovoza do listopada. U primorskom pojasu cvjetanje počinje nešto prije, a smetnje najčešće uzrokuje pelud čempresa, masline i crkvine.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kronični alergijski rinitis

Kod trajnog alergijskog rinitisa opisani simptomi prisutni su duže od četiri dana u tjednu i traju duže od četiri tjedna. Simptomi su manje ili više izraženi tijekom cijele godine i javljaju se u bilo koje doba. Uzročnici trajnog alergijskog rinitisa jesu alergeni koji su prisutni tijekom cijele godine, najčešće grinje iz kućne prašine, a rjeđe alergeni plijesni i dlake kućnih ljubimaca. U bolesnika koji su preosjetljivi i na sezonske i na cjelogodišnje alergene, alergijski rinitis može biti trajan s povremenim, sezonskim pogoršanjima.

Možda te zanima... Sezona alergije na pelud počinje ranije i traje duže, a sve je više i plijesni Zdravlje Možda te zanima... Razlika između alergije i intolerancije na hranu Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.