Zdravlje 27. veljače 2024.

5 vrsta boli u leđima i na koje moguće bolesti upozoravaju

Foto: Unsplash+ Sam bol u kralježnici može ukazivati ​​na spinalnu stenozu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bol u leđima može se čini kao uobičajena pojava mnogima, ali mjesto na kojem se pojavljuje može ukazivati na ozbiljniji problem za koji je ponekad potrebno što prije tražiti liječničku pomoć.

Bol u leđima je uobičajen, a prema jednom istraživanju to je jedan od najčešćih oblika invaliditeta na svijetu. Prema Sveučilištu u Pennsylvaniji, mnogi primjećuju bolove u leđima između četrdesete i šezdesete godine. Bol u leđima ponekad može ukazivati na probleme s organima ili ukliješteni živac, ovisno o tome u kojem djelu leđa se javlja bol piše The Sun

Postoje posebni načini za liječenje svakog bola u leđima, a za neke bolove je možda potrebna i hitna pomoć. Liječničku pomoć trebali biste potražiti ako vam se uz bol u leđima pojavila i povišena temperatura, ako ste smršavili bez namjere, te ako imate kvržicu ili oteklinu na leđima. Ako se bol ne povuče nakon odmora ili je jača noću, pojačava se prilikom kihanja, kašljanja ili obavljanja velike nužde, također potražite pomoć, posebno ako bol osjećate između ramena. 

Bol ispod rebra

Ovaj bol može ukazivati na probleme s bubrezima, crijevima, gušteračom ili maternicom. "Ako netko ima problema s bubrezima, bol se obično pojavljuje u područjima gdje se bubrezi nalaze, odnosno ispod prsnog koša sa svake strane kralježnice", rekla je za The Sun osteopatkinja Nadia Alibhai. To potencijalno može ukazivati na kroničnu bolest bubrega, koja može biti uzrokovana dijabetesom i visokim krvnim tlakom. Bolest može dovesti do zatajenja bubrega, što uzrokuje nakupljanje štetnog otpada u tijelu i zahtijeva liječenje dijalizom ili ponekad transplantaciju organa.

Problemi s gušteračom, kao što je akutni pankreatitis, obično uzrokuju iznenadnu jaku bol u središtu abdomena. Pankreatitis se javlja kada gušterača postane natečena tijekom kratkog vremenskog razdoblja i može dovesti do teškog akutnog pankreatitisa i ozbiljnih komplikacija.

Upala u dijelovima debelog crijeva koji su bliže leđima također može uzrokovati bol ispod rebra. “Pritisak u rektumu ili debelom crijevu zbog začepljenja kao što je suha stolica može uzrokovati bol koja se širi u leđa ili abdomen", objasnio je farmaceut Abbas Kanani.

Bol u leđima tijekom trudnoće vrlo je čest u ranoj fazi. Ponekad se taj bol javlja kada se mišići maternice skupe ili stegnu. 

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+ Bol ispod rebra može ukazivati na probleme s bubrezima, crijevima, gušteračom ili maternicom

Možda te zanima... Četiri situacije kada ne bi trebala ignorirati bol u leđima Zdravlje

Bol u kralježnici

Sam bol u kralježnici može ukazivati ​​na niz medicinskih stanja, uključujući spinalnu stenozu što uzrokuje sužavanje spinalnog kanal u donjem dijelu leđa. "Stavlja pritisak na leđnu moždinu ili živce koji se protežu od leđne moždine do vaših mišića što uzrokuje bol", dodao je Kanani. 

Spinalna stenoza može se pojaviti bilo gdje na kralježnici, ali je najčešća u donjem dijelu leđa. Prilično je česta, s degenerativnim promjenama kralježnice koje pogađaju do 95 % ljudi u dobi od 50 godina. 

Jedan rijedak oblik stenoze naziva se sindrom cauda equina, koji uzrokuje da se svi živci u donjem dijelu leđa iznenada jako stisnu. Može uzrokovati išijas s obje strane, slabost ili obamrlost u nogama, ispod genitalija ili oko anusa. Stanje također može otežati mokrenje ili gubitak kontrole nad crijevima. To je hitan medicinski slučaj, a ponekad je potrebna i hitna operacija kako bi se izbjegla trajna paraliza i inkontinencija.

"Degenerativna bolest diska događa se kada svakodnevno kretanje, vježbanje i ozljede uzrokuju sušenje i trošenje diskova što dovodi do bolova u kralježnici", objasnio je Kanani. 

Artritis također može uzrokovati bol i ukočenost u kralježnici. Češći je u donjem dijelu leđa i vratu, ali ukočenost ili osjetljivost može se osjetiti u leđima ako osoba ima spinalni artritis. 

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+ Bol u vratu može utjecati na način na koji hodate, što zauzvrat može stvarati pritisak i opterećenje na svim dijelovima leđa i vrata

Možda te zanima... Što je u pozadini ukočenog vrata i bolova u leđima? Kolumne

Bol u donjem dijelu leđa

Starenjem najčešće osjećamo bol u donjem dijelu leđa, što može ukazivati na istegnuće mišića ili skliznuće diska. Bol u donjem dijelu leđa može ukazivati i na herniju diska što uzrokuje uklještenje živca. Bol kod specifičnih pokreta poput stajanja ili saginjanja može biti intenzivan i oštar, a često je posljedica nesreće i istegnuća mišića. Loše držanje, pretjerana upotreba mišića i ozljeda tetiva i ligamenata na leđima mogu dovesti do grčeva.

U rijetkim slučajevima bol u donjem dijelu leđa također može biti znak nekih vrsta raka, uključujući tumore kralježnice, rak pluća, rak dojke, gastrointestinalni karcinom i rak krvi.  

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+ Bol u donjem dijelu leđa može ukazivati i na herniju diska što uzrokuje uklještenje živca

Možda te zanima... Lako primjenjivi savjeti za ublažavanje bolova u leđima Fitness

Bol u gornjem dijelu leđa

Ovaj bol može značiti da osoba ima ukliješteni živac. To se događa kada okolna tkiva, kao što su kosti, hrskavica, mišići ili tetive, vrše preveliki pritisak na živac što može uzrokovati bol u rukama, u vrhovima prstiju gdje osoba osjeti bockanje, utrnulost i trnce.

Bol u vratu

Bol u vratu može biti uzrokovana neusklađenošću kralježnice ili slabom fleksibilnošću drugih dijelova tijela. To može utjecati na način na koji hodate, što zauzvrat može stvarati pritisak i opterećenje na svim dijelovima leđa i vrata. “Možda ćete primijetiti tupu bol ili oštar, probadajući osjećaj. Često je uzrokovana lošim držanjem i dugotrajnim sjedenjem ili stajanjem”, rekao je Kanani. 

Možda te zanima... Zašto se pojavljuje "grba" iza vrata i koje vježbe pomažu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.