Kolumne 22. ožujka 2021.

Što je u pozadini ukočenog vrata i bolova u leđima?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednjih godina sve je veći broj nezadovoljnih i frustriranih osoba bilo zbog financijske nesigurnosti, emocionalne krize ili zdravstvenih problema. Sve se to očituje i na fizičkom izgledu pojedinaca koji pomalo gube interes za svoju fizionomiju, ne održavaju kondiciju, a time i smanjuju kvalitetu svog života.

Tijelo tada prestaje biti stabilno i uspravno, počinje se kriviti i savijati prema naprijed. Često se pitamo „kako pravilno sjediti i hodati?“

Pravilno držanje podrazumijeva da čovjekove uši, ramena i bokovi budu u istoj vertikali, a da oči budu savršeno vodoravne. Samo tako mozak dobiva adekvatnu stimulaciju od mišića (posebno muskulature vrata i ramena koji sadrže najveći broj mehanoreceptora) od čega u velikoj mjeri ovisi njegovo funkcioniranje. A samim tim i zdravlje cijelog organizma te duži i kvalitetniji život.

Ako postoji blokada u živčanom sustavu energija ne može slobodno teći

Postoje joga vježbe za kralježnicu koje se preporučuju preventivno kako se ne bi dogodila neka veća šteta koja bi zablokirala prirodan zdravi protok životne energije u tijelu. Svakodnevnim pravilnim vježbanjem razgibavamo zglobove i sprečavamo pojavu degenerativnog artritisa. Osim toga vježbama se povećava gipkost kralježnice, djeluju se na elastičnost mišića, a i popravlja se držanje cijelog tijela.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Zdravlje kralježnice i živčanog sustava osnova je zdravlja cijelog tijela. Kralježnica predstavlja drvo života. Mozak predstavlja korijenje, kralježnična moždina je deblo, a živci koji se iz moždine granaju predstavljaju granje i krošnju drveta života. Kako se svijest sabire iz osjetilnih i motoričkih živaca prema kralježničnoj moždini te se uzduž kralježnice kreće prema tjemenu glave ona postiže sve veće stupnjeve integracije do stanja svijesti jedinstva.

Možda te zanima... Kratkovidnost, dalekovidnost, glaukom: Psihosomatski razlozi bolesti oka Kolumne

Ako postoje blokade u živčanom sustavu, vitalna energija ne može slobodno teći i to onemogućuje poniranje u samu svijest i postizanje stanja cjelovitosti. Tada svijest ostaje lokalizirana na mjestu blokade. Stoga su vježbe djelotvorne kako bi potaknule protok energije i oslobodile blokade.

Psihosomatika boli

Ako imaš problem s vratom, leđima ili kralježnicom, a ne znaš uzrok možda ti psihosomatski pristup razotkrije tajnu

  • Ako imaš ukočeni vrat, to ukazuje na unutarnju nesigurnost. Ti ne želiš gledati istini u lice, odnosno izbjegavaš sučeljavanje. Previše gledaš u jednom smjeru, odnosno imaš ograničen pogled na život. Potrebno je to spoznati i otvoriti se i za druga opcije, priznati si svoju sputanost pa će problemi s vratom nestati.
  • Leđa predstavljaju tvoj sustav životnog održavanja. Ako imaš problema s leđima, znači da imaš osjećaj kako nisi podržana. Smatraš da ti oslonac mora davati posao, obitelj ili bračni partner. Istina je ipak drugačija. Moraš se „trgnuti“, sama si se rodila, sama kreiraš svoju stvarnost i sama ćeš napustiti ovu razinu postojanja. 
  • Donji dio kralježnice može biti povezan s financijskim problemima. Možda ti nemaš problema s novcem, ali se previše bojiš da ćeš ga izgubiti pa tako potičeš strah koji može potencirati stvarne probleme i tegobe s donjim djelom kralježnice.
  • Išijas (lumbago) te prisiljava na više mirovanja, odnosno sprečava aktivnosti. Treba slijediti potrebu tijela za mirovanjem, ali da to bude svjesno doživljeni mir i unutarnja tišina.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Na tebi je da odlučiš kojim putem ćeš krenuti i osnažiti svoje drvo života. Možda ćeš početi s vježbama ili ćeš zaviriti u sebe i potražiti gdje leže uzroci tvog lošeg držanja ili bolnih barijera. Preporučujem potražiti stručnu savjet kod spec.fizijatra. Mnogi se nakon toga odlučuju za terapije kod fizioterapeuta, masera ili bioenergetičara koji ti također mogu pomoći i ublažiti tvoje tegobe.

Kako pomaže bioenergija?

Alan (48 g.) poduzetnik iz Varaždina, bio je tip muškarca koji se nikada nije žalio, zbog čega su njegova obitelj i prijatelji smatrali da je doista poseban. Uvijek je bio vedra i nasmijana lica, spreman svakome pomoći. Danonoćno je radio što se odražavalo odličnom materijalnim statusom. S vremenom se počeo sve više umarati i osjećati vrtoglavice, počeo gubiti na težini, postajao je sve bljeđi, a sjaj optimizma kojim je zračio počeo se gubiti.

Na nagovor supruge uzeo je godišnji odmor i odlučio provesti nekoliko dana u krevetu. Smatrao je da je uzrok njegova umora previše rada te da će ga taj odmor okrijepiti. Bio je svjestan da njegovo tijelo ipak nije čelično pa se zbog toga osjeća iscrpljeno. Nakon nekoliko dana odmaranja shvatio kako je sve umorniji, a odjednom je osjetio kako ima velikih teškoća s vratnim djelom kralježnice, trnce u rukama i mučnine.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Tek se tada u njemu probudila očajna panika te je odlučio posjetiti liječnika. Istog su mu dana napravljene brojne pretrage, koje su ukazivale da ima slab protok cirkulacije u vratnom dijelu kralježnice, problem s uhom i ravnotežom, a nalazi krvi pokazali su da mu je imunitet oslabljen. Preporučene su mu fizikalne terapije.

Supruga mu je pripremala raznolike čajeve koje bi mu popravili imunitet i podigli energiju. Alan je sve to uzimao i nadao se skorom poboljšanju. Postajao je sve nestrpljiviji te mu je prijatelj preporučio da krene na bioenergetske tretmane.

Možda te zanima... Tikovi: Uzrok ne treba tražiti isključivo u psihi Zdravlje

Bio je zatvoren, skeptičan i uplašen. Nije bio komunikativan, ali se ugodno iznenadio kada je već nakon trećeg tretmana osjetio bitnu promjenu: životna energija i elan su se snažno probudili, vrtoglavice su se smanjile, a apetit se popravio.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.