Fitness 24. travnja 2023.

Lako primjenjivi savjeti za ublažavanje bolova u leđima

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram Bolovi u leđima često dolaze od bolova u mišićima koji nastaju nakon dugog sjedenja u pogrešnom položaju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gotovo da nema osobe koja u nekom trenutku u životu nije iskusila bol u leđima, a većina osjeti tu bol između četrdesete i šezdesete godine života.

Bol u leđima je uobičajena, a prema jednom istraživanju to je jedan od najčešćih oblika invaliditeta na svijetu. Prema Sveučilištu u Pennsylvaniji, mnogi primjećuju bolove u leđima između četrdesete i šezdesete godine. Doktor Mike Bohl otkrio je što treba raditi kada su u pitanju leđa. 

Izbjegavaj pokrete koji stavljaju veliki pritisak na kralježnicu

Doktor Bohl objašnjava da postoje određene vježbe koje bi trebala izbjegavati kako se problemi s leđima ne bi još više pogoršali. Na primjer, potpuno saginjanje kako biste dotaknuli nožne prste ili izvođenje određenih vježbi za trbušnjake može potencijalno pogoršati tvoju situaciju. Iznimno je važno izbjegavati te pokrete koji stvaraju preveliki pritisak na kralježnicu. Osim toga, Bohl upozorava da treba izbjegavati dizanje utega koji su preteški, posebno ako ne znate ispravan način za izvođenje određenih vježbi, i bilo kakve vježbe visokog intenziteta.

Vježbanje u četrdesetima Možda te zanima... Najbolji trening za žene i muškarce nakon četrdesete Fitness

Nagibi zdjelice, most i aerobne vježbe su obavezni

Što se tiče vježbi koje biste trebali raditi, Bohl savjetuje da najbolje vježbe za jačanje leđa, opuštanje mišića i smanjenje boli uključuju istezanje tetive koljena povlačenjem jedne noge do prsa, izvođenje nagiba zdjelice ljuljanjem zdjelice naprijed-nazad, most koji uključuje ležanje na leđima i podizanje stražnjice sa stopalima, rukama, ramenima i glavom na tlu. Također su važne i aerobne vježbe poput hodanja, aerobika ili plivanja koje mogu pomoći i u mršavljenju. Plivanje je također odlična vježba za privremeno smanjivanje pritiska na leđima.

Razlog zašto ovi pokreti djeluju tako učinkovito je to što će neki od njih pomoći u jačanju mišića, a drugi će omogućiti njihovo rastezanje. Bohl objašnjava da su bolovi u leđima obično posljedica lošeg držanja, ali vježbanje mišića trbuha uz istovremeno osiguravanje pravilne mobilnosti jedan je od načina da kralježnica ostane stabilizirana i u pravom položaju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Most na leđima je odlična vježba za jačanje mišića

Usredotočite se na održavanje pravilnog držanja

Postoje dodatne dnevne navike koje možete prakticirati za ublažavanje bolova u leđima. Doktor Bohl kaže da je pravilno držanje jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoja "loša" leđa. Bolovi u leđima često dolaze od bolova u mišićima koji nastaju nakon dugog sjedenja u pogrešnom položaju. U nekim slučajevima, ono što leđima treba je odmor. Ovdje može pomoći i masaža ili korištenje jastučića za hlađenje i grijanje koji poboljšavaju protok krvi koja je važna za mišiće. 

Možda te zanima... 10 najboljih savjeta za mršavljenje za starije od 40 godina Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.