Zdravlje Simptomi i pomoć 20. siječnja 2023.

Inkontinencija: Kada pomažu vježbe, a kada laser i operacija

Foto: shutterstock Većina žena ignorira inkontinenciju, a pri tom nose dnevni uložak jer imaju problem s nevoljnim istjecanjem urina
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S godinama dolazi do slabljenja mjehura i kod žena i muškaraca. Najčešći simptom oslabljenog mjehura je učestalo mokrenje i 'bježanje' urina prilikom kašljanja ili nekog drugog fizičkog napora. Donosimo, kada treba reagirati i što se može poduzeti kako bi se očuvalo zdravlje mjehura te u konačnici izbjegla inkontinencija

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zašto s godinama dolazi do slabljenja mjehura te koji su simptomi da nešto treba poduzeti objašnjava dr. med. Jadranka Belan Žuklić, specijalistica ginekologije i porodništva iz Poliklinike Eljuga u Zagrebu: "S godinama se i kod muškaraca i kod žena smanji kapacitet mjehura, poveća se kontraktilnost glatkih mišićnih stanica pa starije osobe češće mokre. U menopauzi se smanjuje razina estrogena što također dovodi do djelomične atrofije stijenke mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi".

 Glavni uzroci inkontinencije

Slabiji mjehur i inkontinencija kao popratna pojava nisu 'rezervirani' samo za zreliju dob, s tim problemom suočavaju se i osobe mlađe životne dobi. "Inkontinencija je nevoljno bježanje mokraće bez obzira radi li se o većim ili manjim količinama urina, a niz je faktora koji mogu dovesti do inkontinencije. Može nastati zbog poremećaja anatomskih odnosa između mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi (statička inkontinencija).

Ona je uglavnom kombinacija nasljeđa, znači kvalitete tkiva mokraćnog mjehura i njegove potpore, moguće traume tijekom vaginalnog poroda te starenja", tumači dr. Belan Žuklić.Također, može nastati kao posljedica moždanog udara ili zbog ozljede ili degenerativnih promjena slabinskog dijela kralježnice s pritiskom na živce koji su važni u kontroli mokrenja. Kod osoba oboljelih od dijabetesa također može doći do promjena na perifernim živcima i pojave inkontinencije.

Možda te zanima... Inkontinencija - problem koji pogađa 10 posto žena u dvadesetima Zdravlje

Uspjeh liječenja ovisi o dobro postavljenoj dijagnozi

Osim inkontinencije učestala potreba za mokrenjem još je jedan simptom oslabljenog mjehura. "Postoji nešto što se zove preaktivan mokraćni mjehur, a to se događa kada mokraćni mjehur pretjerano reagira i ne može primiti kapacitet mokraće koji bi trebao. Žene tada učestalo mokre, imaju neodgodiv poriv za mokrenjem (urgencija) ili se noću moraju ustajati više puta", objašnjava ginekologinja i nastavlja:

"Kod takvih slučajeva prvo treba isključiti upalu, tumore ili kamence. Kada se isključe svi navedeni uzroci, onda se lijekovima može intervenirati kako bi se olakšale tegobe.

Kod miješane inkontinencije su udruženi anatomski razlog (spušteni mjehur) i urgencija - na dio tegoba se može utjecati lijekovima, a na drugi jedino operacijom. Pri tom je vrlo važno procijeniti koliko operacija može pomoći pojedinoj osobi ili je možda bolje ostati samo na lijekovima.

Inkontinenciji koja nastaje zbog neuroloških oštećenja treba pristupiti s neurološkog aspekta, a uspjeh liječenja ovisi o pravilno postavljenoj dijagnozi i ciljanom djelovanju na uzrok."

Možda te zanima... Savjeti za žene s ponavljajućim upalama mjehura Zdravlje

Kako porođaj utječe na mokraćni mjehur?

Dr. Belan Žuklić kaže da porođaj ne mora nužno oštetiti mjehur: "Hoće li doći do oštećenja mjehura tijekom trudnoće i poroda ovisi o građi male zdjelice rodilje, veličini ploda, trajanju poroda. Puno je faktora, ali produljeno trajanje poroda u doba izgona kada glava dulje pritišće strukture male zdjelice može doći do slabljenja tih struktura i kasnije problema s mokrenjem. Zato je bitno vrlo rano nakon poroda početi vježbati jer je u prvih šest mjeseci najbolji oporavak".

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kada pomažu vježbe, a kada magneti i laseri?

"Mišići dna zdjelice oslabe ako se ne koriste kao i drugi mišići u tijelu. Stoga je vježbanje dobra prevencija statičke inkontinencije. Vježbe se najjednostavnije mogu opisati kao kada osoba pokuša zaustaviti ili odgoditi mokrenje. Tako stisnute mišiće treba zadržati desetak sekundi te ponoviti 10 puta, dnevno treba napraviti barem tri serije te vježbati nekoliko mjeseci", otkriva dr. Belan Žuklić i objašnjava da postoje i metode elektrostimulacije te magnetska stimulacija za postizanje kontrakcije mišića. Kod nekih blažih oblika inkontinencije mogu pomoći i laserski zahvati, ali ako su anatomski odnosi u većoj mjeri poremećeni onda je jedino rješenje operacija."

"Kod nas se malo ljudi bavi neoperacijskim liječenjem inkontinencije (vježbanje pod stručnim nadzorom, magnetska i elektrostimulacija, laser), a inkontinencija je tema o kojoj se još uvijek vrlo malo govori, iako pogađa veliki broj žena. Kad pitam svoje pacijentice imaju li problema s mokrenjem, većina ih kaže da nema, ali kada se upustimo u razgovor dođemo do toga da redovito nose dnevne uloške jer im prilikom kihanja ili nekog tjelesnog napora pobjegne malo urina. One to smatraju donekle normalnim, a to nije tako. Među ženama, ali i među nama stručnjacima (ginekolozima, liječnicima opće medicine) treba osvijestiti ovu problematiku jer kvaliteta života žena može biti značajno narušena čak do nemogućnosti funkcioniranja na radnom mjestu", zaključila je dr. Belan Žuklić.

Harni Možda te zanima... Pomlađivanje vagine za samo 15 minuta Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.