Zdravlje Simptomi i pomoć 21. veljače 2017.

Inkontinencija - problem koji pogađa 10 posto žena u dvadesetima

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

10.3 posto žena u dobi između 19 i 30 godina bar jednom doživi da im "pobjegne", kažu studije. Koji je uzrok toga i što možeš napraviti po tom pitanju?

Ne moraš se brinuti, ako si se nekad suočila s ovim problemom to ne znači automatski da imaš neki veći zdravstveni problem. Ginekologinja Ashlesha Patel objašnjava da se kod žena mlađih od 50 većinom radi o "inkontinenciji uzrokovanoj stresom - pobjegne ti pod pritiskom smijanja, kihanja ili trčanja".

U tim godinama je vjerojatnost da se radi o slabosti mišića donje zdjelice jako mala. Ipak, to ne znači da ne možeš već sada raditi na njihovu jačanju.

Kegelove vježbe

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kegelove vježbe se koriste za jačanje donjih mišića zdjelice, liječenje inkontinencije i oporavljanje tonusa mišića nakon porođaja.

Zašto imam stalnu potrebu za mokrenjem?

Princip je vrlo jednostavan. Vježbe uključuju stiskanje pubokoksigealnog mišića, koji je inače odgovoran za zaustavljanje mlaza mokraće. Mišić trebaš stisnuti, zadržati dok nabrojiš do 3 i zatim opustiti. Pričekaj 5 sekundi i zatim opet stisni. Postepeno povećavaj vrijeme stiskanja mišića dok ne dođeš do 10.

Bitno je vježbe izvoditi redovito, triput dnevno po 5 serija. Rezultati trebaju biti vidljivi nakon 6 do 8 tjedana redovitog vježbanja.

Važno je da prilikom izvođenja vježbe stišćeš samo mišiće rodnice, ne i trbuha ili stražnjice. Ako nisi sigurna da li pravilno izvodiš vježbu, stavi prst u rodnicu i pokušaj stisnuti. Ako se mišići stegnu oko prsta, to znači da pravilno izvodiš vježbu.

Biljni lijekovi za zdravu prostatu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.