Gušterača ima mnogo važnih uloga koje se mogu podijeliti na endokrine i egzokrine, a iznimno važnu ulogu igra pri razgradnji hrane i regulaciji glukoze u krvi.
Što je gušterača?
Gušterača je žlijezda u obliku lista, dugačka oko 12, 5 cm, okružena je donjim rubom želuca i stijenkom dvanaesnika. Ima dvostruku funkciju u organizmu jer u krvotok luči hormone inzulin i glukagon, a u dvanaesnik velike količine natrijeva bikarbonata koji neutralizira kiselinu iz želuca.
Koja je uloga gušterače?
"Endokrina funkcija gušterače je prije svega poznata po tome što luči inzulin, a inzulin je bitan za metabolizam glukoze, odnosno šećera. Kada dođe do smanjenja lučenja inzulina onda se razvija šećerna bolest. S druge strane probavni enzimi koje luči gušterača nužni su za probavu sastojaka hrane, to su enzimi nužni za razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata. Gušterača je žlijezda koja je bitna za metabolizam, odnosno za probavu u cjelini", objašnjava prof.dr.sc. Ivica Grgurević, dr.med., specijalist gastroenterolog s kojim smo razgovarali u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina u Zagrebu.
Najčešće bolesti gušterače
Ako dođe do zatajivanje gušterače uzrok je obično kronična upala. Kada upala dugo traje ona polako razara žlijezdu i dolazi do niza posljedica. "Ako dođe do uništenja endokrine funkcije gušterače, može doći do smanjenog lučenje inzulina, a posljedica je dijabetes, ukoliko strada probavna funkcija dolazi do otežanog probavljanja hrane. Kada se hrana ne može adekvatno apsorbirati dolazi do malapsorpcije.
Javljaju se masne proljevaste stolice jer se mast ne uspijeva razgraditi i apsorbirati u organizmu te oboljeli radi toga mršave i u konačnici razviju šećernu bolest", tumači prof. Grgurević i kaže da se u početnim stanjima bolesti ne vidi problem s metabolizmom šećera jer on nastaje tek kada je 80 do 90 posto gušterače razoreno. "U početnim stadijima bolesti najviše do izražaja dolaze problemi s probavom u obliku grčeva i nadutosti dok se bolest ne razvije", govori profesor. Bolesti gušterače su akutna i kronična upala te tumori.
Akutna upala gušterače
Akutni pankreatitis je nagla upala gušterače koja može biti blaga ili može ugrožavati život. Glavni uzroci akutnog pankreatitisa su žučni kamenci i alkoholizam čak 80 posto. Od akutnog pankreatitisa uzrokovanog žučnim kamencima oboli 1, 5 puta više žena nego muškaraca, dok od onog uzrokovanog alkoholizmom obli šest puta više muškarac nego žena. "Ako govorimo o kroničnoj upali gušterače onda kamenci nisu glavni uzrok, nego je to alkohol. Dugotrajni alkoholizam izaziva kronično oštećenje gušterače. Unutar gušterače stvaraju se kamenci, ali oni nisu uzrok upale nego posljedica. Naime, kada se puno kamenaca stvori unutar gušterače oni začepe kanaliće.
Kamenci osim što postaju uzrok upale i podržavaju tu upalu sve dok se ne dođe do potpunog uništenja gušterače i na kraju dijabetesa. Osim alkohola i kamenaca na zdravlje gušterače štetno utječe i pušenje. O utjecaju određene vrste hrane na gušteraču još nema dovoljno podataka, ali neke studije su pokazale da konzumiranje crvenog mesa i hrane pržene na ulju može štetno utjecati na gušteraču", objašnjava prof. Grgurević.
Uzroci akutne upale gušterače
- Žučni kamenci
- Alkoholizam
- Lijekovi kao što su furosemid i azatioprin
- Zaušnjaci
- Visoka razina lipida u krvi, osobito triglicerida
- Oštećenje gušterače prilikom operacije ili endoskopije
- Oštećenje gušterače tupim ili ubodnim ozljedama
- Rak gušterače
- Smanjena opskrba gušterače krvlju, npr. zbog izrazito niskog tlaka
- Prirođeni pankreatitis
Simptomi akutne upale gušterače
"Za akutni napadaj gušterače tipični su bolovi u gornjem dijelu trbuha. Gušterača je smještena horizontalno uz kralježnicu, duboko unutra. Bolovi nastaju u dubini gornjeg dijela trbuha, često se šire pojasasto sa strane i u leđa. To su bolovi koji mogu varirati od blagih do izrazito teških koji zahtijevaju jake analgetike. Bolovi su često praćeni mučninom, povraćanjem, temperaturom, a ovisno o težini upale može nastati i čitav niz drugih kliničkih simptoma i komplikacija od cirkulacijskog šoka do oštećenja pluća ,zatajenja pluća i krvarenja. To su teški slučajevi i takvi pacijenti se odmah hospitaliziraju", tumači prof. Grgurević.
Liječenje akutne upale gušterače
Većina se osoba s pankreatitisom smješta u bolnicu. Pacijenti s blagim akutnim pankreatitisom moraju izbjegavati hranu i piće jer oni potiču proizvodnju više enzima u gušterači. Tekućina i hrana daju se intravenski. Pacijenti s teškom upalom gušterače obično se smještaju na intenzivnu skrb. Ponekad je tijekom prvih nekoliko dana teškog akutnog pankreatitisa potreban kirurški zahvat. Kada akutni pankreatitis nastane zbog žučnih kamenaca, liječenje ovisi o težini. Ako je pankreatitis blag, uklanjanje žučnog mjehura se obično može odgoditi dok se simptomi ne povuku, kod teškog može se provesti endoskopsko ili kirurško liječenje.
Kronična upala gušterače
"Kod kronične upale gušterače, ljudi dođu zbog simptoma, a glavni simptom je bol. To nisu tako jaki bolovi kao kod akutne upale gušterače, ali traju dugo, a kasnije se razviju i drugi simptomi poput već spomenutog dijabetesa, mršavljenja, proljeva. Neki ljudi s kroničnim pankreatitisom razviju i tumor. Rak gušterače nije čest, međutim, jako je visoka smrtnost, odnosno preživljenje kod pacijenata s rakom gušterače je vrlo skromno, unatoč brojnim terapijama.
U trenutku kada se rak gušterače otkrije, obično se vrlo malo toga može napraviti. Osim u rijetkim slučajevima kada se karcinom razvije u glavi gušterače gdje prolazi žučni vod, u tom slučaju tumor pritisne taj žučni vod i on se začepi te osoba požuti jer ne može izlučivati žuč u crijevu. Takvi pacijenti imaju sreću u nesreći jer jako požute i onda im se radi toga, naprave pretrage i kada se taj tumor operira šanse za preživljenje su relativno dobre", tumači prof. Grgurević.
Prevencija akutne upale gušterače
Prof. Grgurević objašnjava što svatko može i treba poduzeti kako bi izbjegao bolesti gušterače: "Treba izbjegavati rizične čimbenike, a to su alkohol i pušenje. Preporučuje se uravnotežena prehrana i održavanje prikladne tjelesne težine. Jedna od suvremenih bolesti je i pretilost koja je povezana s rizikom od obolijevanja čitavog niza bolesti, pa između ostalog i karcinoma gušterače. Kod ljudi koji imaju u obitelji nekoga tko je bolovao od kroničnog pankreatitisa treba dodatno voditi računa o rizičnim čimbenicima i odlaziti redovito na kontrolu."
Tekst je iz arhive missZDRAVE i sada je ponovno objavljen.