Zdravlje Simptomi i pomoć 18. svibnja 2023.

Otkrili kako blokirati dotok hrane raku gušterače! Nova nada u liječenju

lijek
Foto: Pexels Lijek
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici su otkrili da rak gušterače po potrebi mijenja svoj izvor hrane kako bi mogao rasti. Znači rak gušterače se kad ponestane glukoze prebacuje na uridin kao izvor hrane i dalje raste. Znanstvenici su otkrili kako mu blokirati pristup uridinu.

Novi lijek za blokiranje molekule uridina mogao bi pomoći u liječenju raka gušterače. Uridin služi kao izvor hrane raku gušterače kada je glukoza oskudna. Rak gušterače 'mijenja svoju prehranu' kako bi nastavio rasti, prebacujući se sa šećera glukoze na rezervno gorivo - uridin, otkrilo je novo istraživanje, piše Mail Online. Istraživanja upućuju na to da bi uporaba novih lijekova za blokiranje dostupnosti uridina, mogla biti novi tretman za najagresivniji oblik raka gušterače. Uridin je prisutan u cijelom tijelu i nužan je zdrav metabolizam.

Suvoditelj studije dr. Anguraj Sadanandam, voditelj tima za sustave i preciznu medicinu raka na Institutu za istraživanje raka u Londonu (ICR), rekao je: ''Sljedeće ćemo istražiti načine korištenja uridina za praćenje postojećih terapijskih odgovora kod raka gušterače i, nadamo se, razviti nove lijekove koji ciljaju na UPP1. Nadamo se da će naši istraživački napori dovesti do novih strategija liječenja raka gušterače.

Možda te zanima... Gušterača: Dvostruka uloga žlijezde koju ne treba "provocirati" Zdravlje

Studiju su vodili znanstvenici s ICR-a i Sveučilišta Michigan u Americi. Koristeći tehniku poznatu kao fenotipski mikromrež – koja omogućuje testiranje tisuća karakteristika stanica odjednom, istraživači su tražili hranjive tvari koje koriste stanice raka gušterače tijekom vremena. Otkrili su da se uridin razgrađuje pomoću enzima poznatog kao uridin fosforilaza-1 (UPP1) kako bi se proizveo drugačiji oblik šećera, riboza, koji može potaknuti stanice raka.

Istraživanje na miševima pokazalo je da je izbacivanje gena UPP1 spriječilo stanice raka gušterače da koriste uridin i kao rezultat toga uglavnom zaustavio rast tumora. Prema znanstvenicima, ovo otkriće je potencijalna nova strategija za liječenje raka gušterače. Tim je također pregledao uzorke pacijenata i otkrio da su visoke razine UPP1 povezane s lošim preživljavanjem ljudi s rakom gušterače, kao i drugim vrstama raka. Istraživači su otkrili da se razine UPP1 povećavaju u prisutnosti vrste stanične signalizacije koja potiče rast mnogih vrsta raka, osobito raka gušterače.

 

Možda te zanima... Rak gušterače: Dva glavna uzroka nastanka i 6 simptoma Zdravlje
 

To ih je navelo na vjerovanje da bi lijekovi koji blokiraju ovu signalizaciju – KRAS signalizaciju – također mogli blokirati dostupnost uridina, prekidajući hitnu opskrbu raka hranom. Suvoditelj studije dr. Costas Lyssiotis, izvanredni profesor molekularne i integrativne fiziologije na Sveučilištu Michigan i Rogel Cancer Centeru u SAD-u, rekao je: "Otkriće da stanice raka gušterače mogu postati ovisne o uridinu za svoj rast i preživljavanje  otvaraju nove puteve za liječenje raka za koji trenutačno nedostaju učinkovite mogućnosti liječenja".

Profesor Kristian Helin, izvršni direktor ICR-a, rekao je: "Nadamo se da možemo iskoristiti ovo otkriće o temeljnoj biologiji raka gušterače kako bismo pronašli načine za učinkovitije liječenje bolesti, uključujući korištenje postojećih lijekova." Studiju, objavljenu u časopisu Nature, financirali su Pancreatic Cancer UK i Ian Harty Charitable Trust.

 
 
 
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.