Teško je ne voljeti smoothieje. Mogu biti praktični, ukusni i zdrav izbor koji osigurava proteine, vlakna, zdrave masnoće, vitamine, minerale i antioksidanse.
Međutim, nisu svi smoothieji jednaki. Mogu imati malo hranjivih tvari koje daju osjećaj sitosti poput vlakana i proteina, a puno ugljikohidrata i dodanog šećera, što ih čini manje zasitnima i manje pogodnima za mršavljenje.
Evo šest uobičajenih pogrešaka u smoothiejima koje bi mogle biti prepreka u postizanju ciljeva mršavljenja.
Ne dodajete proteine ili vlakna
Proteini potiču oslobađanje hormona sitosti, a vlakna su, osim za osjećaj sitosti, također važna i za kontrolu šećera u krvi. Poput proteina, vlakna usporavaju probavu, što dovodi do sporijeg i stabilnijeg porasta šećera u krvi.
Izvori proteina uključuju:
- Proteinski prah
- Kolagenski peptidi
- Grčki jogurt
Izvori vlakana uključuju:
- Voće
- Povrće
- Orašasti plodovi
- Sjemenke
Ne obraćate pažnju na popis sastojaka
Ako kupujete gotove smoothieje, važno je pročitati nutritivne informacije, uključujući kalorijski sadržaj i sastojke. Mnogi gotovi smoothieji imaju malo hranjivih tvari poput proteina i vlakana, ali puno ugljikohidrata i šećera. Birajte smoothieje napravljene od svježeg ili smrznutog voća, a ne od voćnog soka, i one koje sadrže najmanje 15 grama proteina.
Koristite niskokalorične smoothieja kao obroka
Iako se smoothieji mogu koristiti kao zamjena za obroke u krajnjoj nuždi, trebali biste paziti da sadrže dovoljno kalorija i proteina. Ako koristite smoothie kao zamjenu za obrok, trebao bi sadržavati najmanje 400 kalorija i najmanje 20 grama proteina.
Pijenje smoothieja s niskim udjelom kalorija i proteina kao zamjene za obroke može imati kontraefekt i uzrokovati da konzumirate više kalorija tijekom sljedećeg obroka. Kako biste osigurali da je vaš smoothie za obrok sveobuhvatan, provjerite sadrži li izvor proteina, vlakana i masti.
Dodajete sladila ili zaslađene proizvode
Iako povremeno uživanje u zaslađenom smoothieju neće naštetiti vašem zdravlju, najbolje je odabrati smoothieje napravljene od prirodno slatkih sastojaka, poput svježeg ili smrznutog voća. Neki gotovi smoothieji sadrže sastojke s visokim udjelom dodanog šećera, poput zaslađenih sirupa, šerbeta, sladoleda i slično. Šećer možete dodati i domaćim smoothiejima koristeći sastojke poput zaslađenih jogurta ili zaslađenog mlijeka i biljnih alternativa mlijeku.
No, konzumiranje previše dodanog šećera može štetiti zdravlju i povećati rizik od debljanja i nekoliko bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Kako biste smanjili dodani šećer, birajte nezaslađene sastojke za smoothie, poput nezaslađenih proteinskih prahova, nezaslađenog jogurta i nezaslađenog biljnog mlijeka.
Koristite sok kao jedinu tekućinu
Iako stopostotni voćni sok sadrži esencijalne hranjive tvari, poput vitamina C i kalija, korištenje istog kao baze za smoothie može značajno povećati sadržaj ugljikohidrata i šećera. Osim toga, voćnom soku nedostaju vlakna koja se nalaze u cijelom voću i koja daju osjećaj zasićenosti.
Ako pripremate smoothie, razmislite o korištenju cijelog voća i vode ili nezaslađenog biljnog mlijeka, poput kokosovog ili bademovog mlijeka, kao baze umjesto voćnog soka.
Štedite na zdravim masnoćama
Zdrava masnoća je esencijalni nutrijent potreban za energiju, proizvodnju hormona i apsorpciju hranjivih tvari topivih u mastima. Također može obogatiti smoothie i poboljšati njegovu teksturu, pomažući vam da se osjećate više sito. Dodajte zdravu masnoću poput maslaca od kikirikija ili avokada u svoj smoothie kako biste povećali apsorpciju vitamina topivih u mastima poput vitamina A i K.