Hrana 03. srpnja 2013.

Hladna juha za vruće dane

Gazpachouu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti recept za tradicionalnu španjolsku hladnu juhu od svježeg povrća za čiju pripremu ne trebaš paliti štednjak. Osim namirnica za pripremu ove juhe potrebna ti je jedna daska, dobar nož, začini i blender za sokove. Gazpacho juha pripada andaluzijskoj kuhinji, no postoje teorije da originalno potječe iz arapske kuhinje te da su ju na područje Španjolske i Portugala donijeli Mauri

Gazpacho ne mora biti samo juha, može biti i lagani ljetni obrok koji će te osvježiti, okrijepiti i iznenaditi. Juha se poslužuje uz kockice kruha, s nariban češnjakom preprženim na maslinovu ulju, po želji se može dodati prepečena slanina i tvrdo kuhana jaja.

Sastojci:

  • 3 srednje rajčice
  • 1 srednji krastavac
  • 1 veća paprika
  • 1 manji luk srebrenac (može i neka druga vrsta)
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ dcl maslinovog ulja
  • 1/2 limuna (sok)
  • 1 žlica aceta balsamica
  • sol
  • papar
  • 5-6 listova svježeg bosiljka

Priprema:

  • Ako rajčici želiš odstraniti kožu tada joj s donje strane u sredini zareži slovo X i stavi je u vrelu vodu na minutu-dvije, a odmah potom u ledenu vodu na isto vrijeme. Koža će se tada lako oguliti. Ako ti koža ne smeta možeš gazpacho pripremiti i bez guljenja rajčice.
  • Operi povrće i odvoji jednu rajčicu. Preostale rajčice, papriku i krastavce nasjeckaj na jednake male komade, a češnjak iskosaj. Sve stavi u dublju zdjelu i tako pripremljeno povrće posoli, popapri, izmiješaj i pusti da malo odstoji kako bi sol povukla vodu iz povrća.
  • Rajčicu koju si odvojila nareži na komade i stavite u blender za sokove, dodaj joj maslinovo ulje, limunov sok i aceto. Sve dobro izblendaj. Dobit ćeš gustu narančastu tekućinu koju ćeš uliti u posudu u kojoj je isjeckano povrće.
  • Kad sve dobro izmiješaš, 2/3 smjese prebaci u blender, dodaj bosiljak te dobro smiksaj kako bi dobila finu i kremastu tekućinu. Potom tekućinu vrati nasjeckanom povrću i sve izmiješaj. Ako u gazpachu želiš više cijelih komadića povrća, odvoji manju količinu za blendanje.
  • Gazpacho se jede hladan, no ako nemaš puno vremena za hlađenje, a u zamrzivaču imaš kockice leda, kod drugog blendanja ubaci 4 do 5 kockica i juha će biti prilično svježa. Ako možeš, ostavi da se hladi u hladnjaku bar pola sata.

Jelo i recept pripremila je Neli Nežić, autorica Gastrosfere čije recepte i članke možeš pročitati i na njezinom profilu Julia-Child na Coolinarici. A još zanimljivih recepata potraži na portalu Gastro.hr</

  • Default avatar -
    magdalena_24

    probala i odlična je!

  • Default avatar -
    BrunoG

    oguliti rajcicu se moze i na jednostavniji nacin. tupom stranom noza se prijeđe od dna do vrha rajcice, kao da se struze, nakon toga ostrim dijelom skidati kozicu - ide odmah, vrlo lako :)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.