Donosimo recept za gazpacho tradicionalnu španjolsku hladnu juhu od svježeg povrća za čiju pripremu ne trebate paliti štednjak. Osim namirnica za pripremu ove juhe potrebna vam je jedna daska, dobar nož, začini i blender. Gazpacho juha pripada andaluzijskoj kuhinji, no postoje teorije da originalno potječe iz arapske kuhinje te da su je na područje Španjolske i Portugala donijeli Mauri.
Gazpacho ne mora biti samo juha, može biti i lagani ljetni obrok koji će vas osvježiti, okrijepiti i iznenaditi. Juha se poslužuje uz kockice kruha, s nariban češnjakom preprženim na maslinovu ulju.
Sastojci:
- 3 srednje velike rajčice
- krastavac srednje veličine ili pola velikoga
- paprika crvena
- paprika zelena
- manji luk
- 2 češnja češnjaka
- ½ dcl maslinovog ulja
- 1/2 limuna (sok)
- žlica aceta balsamica
- sol
- papar
- 5-6 listova svježeg bosiljka
- po želji ljute papričice.
Priprema
- Ako rajčici želite odstraniti kožu tada joj s donje strane u sredini zareži slovo X i stavi je u vrelu vodu na minutu-dvije, a odmah potom u ledenu vodu na isto vrijeme. Koža će se tada lako oguliti. Ako vam koža ne smeta možete gazpacho pripremiti i bez guljenja rajčice.
- Povrće nasjeckajte i ubacite ga u blender te dodajte ostale sastojke. Izblendajte i to je to.
- Gazpacho se jede hladan, no ako nemate puno vremena za hlađenje, a u zamrzivaču imate kockice leda, kod drugog blendanja ubacite 4 do 5 kockica i juha će biti prilično svježa. Ako možete, ostavite da se hladi u hladnjaku bar pola sata.
- Poslužite s prepečenim kruhom ili krutonima, ako želite pospite svježim peršinom ili bosiljkom.