Fitness 26. ožujka 2024.

'Počela sam s hodanjem u 66., a sa 70 vježbam u teretani, popravilo mi se zdravlje'

Foto: Unsplash Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Amerikanka Patty Branch počela je vježbati u kasnim 60-ima i rekla je da joj je to promijenilo život i zdravlje. Počela je s hodanjem, a sada vježba koristeći plan vježbanja.

Patty (70) borila se s kroničnim zdravstvenim problemima pa joj je liječnik preporučio da više vježba. U početku je bila skeptična jer prije nije vježbala i smatrala je da je možda prekasno da počne u kasnim 60-ima, otkrila je za Business Insider

Ipak, znala je da treba promjenu i krenula je u šetnje sa 66 godina. Ubrzo je počela bilježiti sve više i više koraka, a čak je krenula i na grupne treninge

Kada je počela trenirati, bila je na pragu predijabetesa te je imala iscrpljujuće bolove u živcima. No, s vremenom joj se šećer u krvi počeo stabilizirati te je u roku od četiri godine izgubila nešto više od 22 kilograma. Sada u 70. ima više energije nego što je imala u svojim 60-ima.

Trenira tri puta tjedno pomoću programa koji je namijenjen za starije od 65 godina. "To je bila tako pozitivna stvar za mene fizički, emocionalno, psihički, a posebno za moje zdravlje", rekla je. Dodala je da zbog vježbanja ne morate osjećati bol ili iscrpljenost, bez obzira u kojoj dobi počnete.

Možda te zanima... Predijabetes: Što je i kako spriječiti da ne pređe u dijabetes Zdravlje

Stres je pogoršao njezine zdravstvene probleme

Patty je rekla kako je njezino zdravstveno putovanje počelo u kasnim 60-ima. Dok je razmišljala o mirovini, bolesti u njezinoj obitelji uzrokovale su stres i natrpan raspored, uključujući duge vožnje do bolnice.

"Vrlo brzo sam počela dobivati kilograme. Moj liječnik mi je godinama pokušavao vrlo pristojno reći da je moj krvni tlak izvan kontrole. Imala sam apneju za vrijeme spavanja, visok kolesterol, sve. To nije način na koji biste trebali ući u mirovinu", opisala je.

Osim rizika od predijabetesa i ostalih problema koje je navela, dijagnosticirana joj je polineuropatija u stopalima. Riječ je o bolnom stanju koje uključuje oštećenje živaca najčešće u šakama, stopalima i prstima te izaziva intenzivan osjećaj peckanja. 

trnci Možda te zanima... Visok kolesterol u krvi - 6 znakova koji pokazuju da ga imate Zdravlje

Iz sjedilačkog u aktivni način života

Iako je i prije znala ići u teretanu, nikada nije mogla pronaći motivaciju da ide redovito. "Potrošiš stotine dolara, odeš nekoliko puta vježbati i shvatiš da je teško. Uvijek bih odustala. Jednostavno sam bila lijena", priznala je Patty.

Ono što ju je pokrenulo bilo je postavljanje jednostavnog cilja da napravi više koraka u danu, počevši s 5000. To joj je pomoglo da počne gubiti kilograme i poboljša svoje zdravlje, a sada se približava cilju od 10.000 koraka.

Zatim je krenula na grupne treninge koji traju oko 50 minuta. Te vježbe uključuju rad s elastičnim trakama, utezima i loptama za vježbanje. Osim toga, treninzi su i zabavni pa polaznici često igraju uloge. Patty je rekla da se na jednom satu toliko smijala da je ostala bez daha. 

"Nikada ne znate što možete očekivati. Ali zabavno je i tjera nas da se krećemo", opisala je. 

Možda te zanima... Iako je počela trenirati s 57, Nada Nemčič je Miss Fitnessa u dobnoj kategoriji 60 plus Fitness

Ojačala je mišiće i pronašla motivaciju

Tijekom treninga Patty i ostali polaznici rade na svojoj ravnoteži i stabilnosti. Također je rekla da je ojačala mišiće, što je jedna od glavnih prednosti treninga snage i može pomoći u poboljšanju zdravlja i produljenju životnog vijeka.

Osim toga, ljudi s kojima vježba i treneri pružaju joj veliku motivaciju za vježbanje. 

"Postoje jutra kada mi se ne da ustati iz kreveta i otići na trening, ali onda shvatim da ću tako razočarati  druge, pa i sebe. Vježbanje mi zapravo uljepšava dan", dodala je. 

Što se njezinog zdravlja tiče, šećer joj se vratio u normalu, a bolovi u živcima značajno su se smanjili. "Moj liječnik je oduševljen", rekla je Patty. 

Možda te zanima... Zašto se fleksibilnost smanjuje s godinama i kako ju održati? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.