Fitness 28. siječnja 2024.

Elastične trake: 4 video treninga za cijelo tijelo

elastične trake
Foto: Unsplash Elastične trake pomažu izgraditi snagu i fleksibilnost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Elastične trake postale su sve popularnije u svijetu fitnessa i treninga jer pružaju jednostavan, pristupačan i učinkovit način za jačanje mišića i poboljšanje tjelesne kondicije. Ovaj svestrani alat za vježbanje omogućuje vam da radite na snazi, fleksibilnosti i tonusu mišića na jednostavan način, bez potrebe za skupim i složenim spravama.

Elastične trake su izrađene od gumiranog lateksa ili drugih materijala koji pružaju otpor pri istezanju. Ovisno o razini kondicije i ciljevima treninga, možete odabrati trake različitog otpora koje dolaze u različitim debljinama, omogućujući vam prilagođavanje vježbanja vašim potrebama.

Za što su elastične trake za vježbanje korisne?

Elastične trake nude mnoge prednosti i koristi za tijelo, navodi Cleveland Clinic, a evo nekoliko razloga zašto su elastične trake postale popularan izbor za trening:

  • Jačanje mišića - Elastične trake pružaju otpor tijekom vježbi što rezultira jačanjem mišića. Možete ciljati različite mišićne skupine, kao što su ruke, ramena, leđa, trbuh, bokovi i noge, koristeći različite tehnike istezanja i vježbi. 
  • Poboljšanje fleksibilnosti -  Istezanje s elastičnim trakama pomaže povećati fleksibilnost mišića i zglobova. Trake omogućuju postupno povećavanje raspona pokreta tijekom vježbanja što je posebno korisno za osobe koje žele poboljšati fleksibilnost.
  • Prijenosne i pristupačne - Elastične trake su lagane, prenosive i jednostavne za upotrebu. Možete ih lako staviti u torbu ili ruksak i vježbati bilo gdje - kod kuće, u teretani ili čak na putovanjima. Osim toga, elastične trake su mnogo jeftinije od druge opreme za vježbanje čineći ih pristupačnima većini ljudi.

elastične trake | Author: Pexels Foto: Pexels Elastične trake možete koristiti doma, u teretani ili čak prirodi

Vrste elastičnih traka

Postoje različite vrste elastičnih traka koje se koriste za treninge, ovisno o tome koje mišićne skupine želite aktivirati te radite li treninge snage ili fleksibilnosti. Nekoliko najčešćih vrsta elastičnih traka su:

  • Trake s petljom: Ove trake su kružne odnosno nemaju slobodne krajeve. Nalikuju na velike gumice za kosu te su odličan izbor za vježbe snage.
  • Cjevaste trake: Cjevaste trake su gumaste cijevi s ručkama na krajevima. Ručke pružaju bolje prianjanje tijekom vježbanja i omogućuju izvođenje raznolikih vježbi koje uključuju gornji i donji dio tijela.
  • Trake s kopčama: Ove trake imaju kopče ili kukice na krajevima koje vam omogućuju pričvršćivanje trake za različite objekte ili sprave. To vam pruža veću fleksibilnost u treningu i omogućuje vam da izvodite širi spektar vježbi.
  • Ravne trake: Ove trake nisu spojene na krajevima te nemaju nikakve ručke, kopče ili kukice. Iako se mogu koristiti za trening snage, obično se koriste za povećanje fleksibilnosti mišića i zglobova.

Uz pravilno korištenje elastičnih traka možete postići odlične rezultate na treningu. Međutim, važno je zapamtiti da bi bilo dobro posavjetovati se s profesionalnim trenerom prije početka novog programa vježbi kako biste osigurali pravilnu tehniku i izbjegli moguće ozljede. Sada kada znate sve o prednostima i vrstama elastičnih traka, možete se upustiti u trening s ovim svestranim alatom za vježbanje i poboljšati svoju tjelesnu kondiciju.

Trening s elastičnim trakama za cijelo tijelo

Trener Justin Augustin poznat je po svojim odličnim savjetima koje na TikToku dijeli svima koji tek počinju vježbati. U videu je pojasnio kako izgleda trening s elastičnim trakama za cijelo tijelo, a izvodite svaku vježbu po četiri puta sa osam do 12 ponavljanja.

@justin_agustin Beginner full body resistance band workout #resistancebands #beginnerworkout #beginner ♬ Revolution (Instrumental) - Max Farrar

Trening s elastičnim trakama za stražnjicu

Trenerica Steph koja stoji iza TikTok profila @stephby._ pokazala je tjelovježbu s elastičnim trakama kojom ćete učvrstiti mišiće stražnjice i nogu. Napominje da svaku vježbu izvodite jednu minutu, po 30 sekundi za svaku stranu i sve vježbe ponovite četiri puta. 

@stephby._ Lower Body Builder 🍑 | 4 rounds 1 Min Each or 30 Secs each side #glutesworkout #glutegains #lowerbodyworkout #athomeworkout #resistancebandworkout #fittok ♬ HOTEL LOBBY (Unc & Phew) - Quavo & Takeoff

Trening s elastičnim trakama za gornji dio tijela

TikTokerica i trenerica Olesia Shevchuk osmislila je optimalan trening za ruke, ramena, leđa i prsa u kojem koristi samo elastične trake. Ponovite svaku navedenu vježbu četiri puta, a izvodite ih u ponavljanima od osam do 12. 

@olesia__shevchuk Follow for more like this! Resistance bands @gymbeam.com 💪🏻 #upperbody #upperbodyworkout ♬ edamame - bbno$

Istezanje s elastičnim trakama

Osim za jačanje snage, elastične trake pomoći će vam s istezanjem prije ili nakon treninga te pomoći izgraditi veći opseg pokreta. Kako se istegnuti koristeći elastične trake zna Jolanta Mitraite, pilates instruktorica i trenerica koja želi inspirirate žene u 50-ima, 60-ima i 70-ima da tjelovježbom njeguju svoje tijelo. 

@jm_control Try stretching with resistance band! #resistancebands #stretching #health #exercise ♬ Tainted Love - Jamie Jones 4Z Remix - Soft Cell
Možda te zanima... Prehrana i trening za povećanje mišićne mase i smanjenje potkožnog masnog tkiva Dijeta Možda te zanima... Više ponavljanja ili dizanje većih težina, što je bolje? Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.