Fitness 15. prosinca 2023.

Iako je počela trenirati s 57, Nada Nemčič je Miss Fitnessa u dobnoj kategoriji 60 plus

Foto: instagram/nadanemcic Nada Nemčić je počela trenirati s 57 godina, a danas u 65. ide na bodybuilding natjecanja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šibenčanka Nada Nemčić (65) je nakon nagovora svojih sinova počela trenirati s 57 godina, a svoju strast prema treniranju proširila je i na bodybuilding natjecanja na kojima je osvojila već četiri titule i ne planira stati. Zadnje natjecanje na kojem je bila održalo se u listopadu ove godine u Sloveniji, gdje je osvojila titulu Miss fitness svijeta u kategoriji iznad 60 godina.

Prije nego se upustila u treniranje, Nada je radila kao tajnica što znači da je većinu svog vremena provodila sjedeći. Uz posao i brigu o obitelji nije imala vremena biti aktivna, a i priznaje da sebi nije bila prioritet te su taj nezdravi način života, ali i godine, ostavili posljedice. Osim toga, u jednom periodu se i razboljela te je imala problema s bubrezima što je dovelo do sepse. Na sreću, uspjela se izliječiti, a to je uz poticaj sinova, bio još jedan razlog da krene vježbati. "Nakon izlječenja u meni se dogodio nekakav klik. Malo pomalo, počela sam intenzivnije i ozbiljnije vježbati, i malo više sam zagrizla", rekla je Nada.

Ipak, priznaje da joj je u početku bilo neugodno ići na treninge jer su, barem tada, u teretani većinom bili mladi ljudi. No, uz potporu sinova, kojima je neizmjereno zahvalna, uspjela se riješiti tog neugodnog osjećaja. 

Zbog novog stila života naišla je i na kritike

Zdravlje je glavna motivacija zbog koje vježba, ali i fizički izgled. "Ne mogu i ne želim sakriti svoje godine, ali ću raditi stvari koje su dobre za moje tijelo kako bi u svojim godinama mogla obući nešto što rijetko koja moja vršnjakinja može", dodala je. 

Cilj joj je vježbati barem tri puta tjedno sat i pol do dva, ali najčešće obavi četiri treninga. "Glava je tek mirna kada odradim trening jer znam da sam nešto jako dobro za sebe napravila", rekla je Nada. Za nju trening nije samo vježbanje, već i druženje s drugima i prikupljanje novih iskustava. "Teretana je moje sretno mjesto", dodala je.

Za prve rezultate vježbanja trebalo joj je dosta vremena, kako zbog godina, tako i zbog fizičkog izgleda odnosno opuštene kože i celulita. "Trebalo je to sve dignuti, učvrstiti pa tek onda oblikovati" rekla je Nada dodajući da joj je trebalo godinu dana da vidi promjene na svom tijelu. 

Osim treninga, promijenila je i prehranu za koju smatra da je ključ uspjeha. Iz prehrane je izbacila jednostavne ugljikohidrate (bijeli šećer, bijelo brašno) pa se više fokusira na ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica, proteine i vlakna te zdrave masnoće. Ne jede kolače, pekarske proizvode, ne pije gazirana pića ni alkohol, dok je nikotin izbacila prije 10 godina. Kaže da ju mnogi ljudi žale jer misle da se odriče svega, no ona se s tim ne slaže jer njoj taj stil života odgovara. "Odričete se vi lijepog izgleda i zdravog života, trpanjem u sebe tih kolača, gaziranih pića, ogromne količine kofeina, nikotina, šećera, svega onoga što znate da vam ne čini dobro", objasnila je Nada.

Mnogi su je kritizirali i kada je tek počela vježbati te su joj govorili da je ženi njenih godina mjesto u kući, a ne teretani. "Smatram da nitko nema pravo meni određivati što ću raditi i što je za mene dobro. Međutim, tijekom vremena promijenila su se viđenja pa sada mnogi podržavaju to što radim, a vidim i da se povećao broj žena mojih godina u teretanama i iznimno mi je drago zbog toga", rekla je Nada.

Ovim zdravim navikama Nada je stekla više samopouzdanja i sigurnost i općenito se mentalno osjeća bolje, a izbjegla je i neka zdravstvena stanja (poput osteoporoze) koja se pojavljuju mnogima u njezinim godinama. 

Strast prema bodybuildingu

Za bodybuilding "krivi" svog trenera, kolegu i prijatelja Ivicu Vukšića koji ju je pitao bi li htjela sudjelovati u bodybuilding natjecanjima. Nadu je to zainteresiralo jer je smatrala da bi time mogla testirati svoje granice pa je prvi put 2018. sudjelovala u takvom natjecanju koje se održalo u Mostaru i osvojila je prvo mjesto Miss fitness Balkana u kategoriji iznad 60 godina. 

Posebna godina bila je 2019. kada je u Torontu u Italiji osvojila titule Miss universe i Miss Europe (također u kategorijama iznad 60 godina), dok je u listopadu ove godine u Sloveniji osvojila Miss Fitness svijeta iznad 60 godina. Ne planira stati, pa ako ju zdravlje posluži ići će na još natjecanja. 

Kada se priprema za natjecanje trenira svaki dan, ponekad i dva puta dnevno, a treninzi su intenzivni i iscrpljujući. Za potrebe natjecanja prilagođava i prehranu te maksimalno smanjuje unos ugljikohidrata, a tjedan dana prije natjecanja prehranu bazira isključivo na proteinima što znači da ne unosi ni ugljikohidrate ni masnoće. 

Nikada nije kasno

Savjet koji bi dala drugima, a posebno ženama, jest da nikada nije kasno. "Nema dobne granice za ići trenirati. Ako se čovjek osjeća dobro ili se želi osjećati dobro, vrijeme je da krene, bilo kad, u bilo kojoj životnoj dobi jer time samo sebi može učiniti dobro", rekla je Nada. Smatra da je bilo kakva aktivnost bolja od sjedenja i nekretanja. "Ne mora to biti teretana, ali preporučujem vježbe s utezima jer su jako dobre za izgradnju mišićne mase i općenito jačanje tijela", savjetovala je Nada. 

Jedina stvar koju bi promijenila u svom fitness putovanju bio bi raniji početak. "Da sam znala da je trening ovako dobar i da me čini dobrom, boljom osobom u svakom pogledu, sigurno bih krenula ranije. Ne bih čekala da me sinovi natjeraju, nego bih sama krenula", priznala je Nada. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.