Zdravlje Simptomi i pomoć 09. travnja 2024.

Visok kolesterol u krvi - 6 znakova koji pokazuju da ga imate

trnci
Foto: Unsplash Trnci, slbaost mišića i utrnulost samo su neki od znakova nedostatka vitamina B12
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bez obzira na navedene znakove, jedini pravi pokazatelj visokog kolesterola je test krvi, a ako imate neki od ovih simptoma neka vam budu poticaj da ga napravite.

Kako je pitanje uistinu individualno, može biti da već imate podosta visok kolesterol, a da nemate niti jedan od ovih simptoma. To znači da čak i ako se osjećate poprilično zdravo, kolesterol može biti visok već godinama, a da to niste ni primijetili. Ipak, postoje neki pokazatelji visokog kolesterola na koje trebate pripaziti. Navedeni simptomi mogu imati veze i s drugim stanjima u tijelu pa ponavljamo da je za razrješenje sumnje, najsigurnije odraditi test kod liječnika.

Žućkaste izrasline na kapcima

Ako ste primijetili bezbolne žute izrasline na donjim i gornjim kapcima, to se zove ksantelazma i ukazuje na povišene masnoće u krvi. Ksantelazma neće naštetiti vidu, no jedini način uklanjanja ovih izraslina je određenim kiselinama ili laserima, a jedini trajni način je stavljanje kolesterola pod kontrolu.

 | Author: Instagram Foto: Instagram Ksantelazma

Sivi prstenovi oko rožnice

Stanite blizu ogledalu i promatrajte svoje oči. Postoji li sivkasti ili mliječno bijeli prsten ili polumjesec oko vaše rožnice, to može biti arcus senilis, također uzrokovan taloženjem masti u rožnici. Prsten bi trebao nestati nakon spuštanja razine kolesterola. 

Trnci u dlanovima i stopalima

Visok kolesterol može zaštopati veliki broj krvnih žila, što će zaustaviti dotok zraka i drugih nutrijenata koji su potrebni za normalno funkcioniranje perifernih živaca.

Bol u vratu i potiljku 

Već smo spomenuli začepljenost krvnih žila kod visokog kolesterola, a osim trnaca, ona može uzrokovati bolove u vratu i potiljku zbog manjka cirkulacije uvjetovanog tim začepljenjem. Isto se može dogoditi i ramenima. 

Ubrzan rad srca

Većinu vremena, srčane anomalije nisu opasne. Mogu biti uzrokovane anksioznošću, stresom ili nekim lijekovima, no mogu ukazati i na probleme u kardiovaskularnom sustavu, od kojih je jedan i visoki kolesterol.

Neuravnotežena prehrana i nezdravi način života

Ako jedete više masne hrane nego voća i povrća, pušite i volite piti alkohol u većim količinama, imate višak kilograma i ne vježbate gotovo nikada, postoji vrlo velika mogućnost da vam je kolesterol povišen. Osobe koje u obitelji imaju već par dijagnoza visokog kolesterola su u još većoj opasnosti. 

Možda te zanima... Kako beta glukan eliminira kolesterol i čuva imunitet? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.