Dijeta 27. svibnja 2024.

Čovjek koji je izgubio 19 kilograma i smanjio opseg struka za 25 centimetara preporučuje tri stvari

Foto: Unsplash+ Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Devlin Donaldson nije mislio da može napraviti više ni jedan korak."Moram ići kući", sjeća se da je rekao svojoj ženi dok su šetali susjedstvom. "Ja sam iscrpljen", dodao je.

Upravo se prijavio za zdravstveni program koji je osmišljen tako da se pomoću njega riješi lijekova i dovede svoj dijabetes tipa 2 u remisiju. Program se zove Twin Health i osim što mu daje personalizirane preporuke na njegovom mobitelu o tome što jesti i koliko spavati, također ga savjetuje da se više kreće kroz dan, s ciljem da zabilježi oko 10.000 koraka na svom pametnom satu.

"Kao i kod svakog vježbanja, uvijek je najbolnije prvih nekoliko dana", rekao je za Business Insider. "Kada su rekli 'moraš hodati 10 000 koraka', rekao sam 'Ludi ste. To se neće dogoditi'", dodao je. Ali jest.

Sada, Donaldson kaže da su, iznenađujuće, ti dodatni koraci odigrali ključnu ulogu ne samo u upravljanju njegovom težinom, već i u regulaciji šećera u krvi, poboljšanju kolesterola i snižavanju krvnog tlaka.

Evo tri najbitnija savjeta pomoću kojih je Donaldson smanjio rizik od rane smrti, stavio svoj dijabetes u remisiju te izgubio oko 19 kilograma i smanjio opseg struka za 25 centimetara.

Možda te zanima... Mršavljenje hodanjem: Idealne udaljenosti za postizanje željenih ciljeva Fitness

Savjet 1: Ustanite i krenite u šetnju

Sada, ako Donaldson primijeti da mu šećer u krvi raste na njegovom monitoru glukoze, osjeća se odmah odgovornim da nešto poduzme. "Postoje razne stvari za koje sada znam da mogu učiniti da zaustavim taj porast glukoze. Znam što trebam učiniti da se tome suprotstavim", rekao je.

Jedan od najjednostavnijih je odlazak u šetnju. U početku nije bilo lako. "Prvi put kad sam izašao u šetnju, moja žena je šetala sa mnom. Pitao sam se: 'Koliko smo daleko stigli?' Ona je rekla nešto poput '2500 koraka'". Bio je gotov.

Sada uživa u šetnjama koje su do četiri puta dulje od tog početnog pješačenja. "Dok sam dosljedan, bolje se i osjećam, i k tomu bolje se osjećam na osmom kilometru nego na početku", rekao je. Međutim, stručnjaci kažu da se ne morate potpuno oslanjati na marketinški mit o 10.000 koraka kako biste izvukli ozbiljne koristi od više svakodnevnog kretanja, a Donaldson se slaže s tim. "Ako se obvežete i kažete: 'Radit ću ovo mjesec ili dva mjeseca', i radite to toliko dugo, onda ne morate čak ni doći do 10.000. Napravite do 6000, do 8000", rekao je.

Nedavna istraživanja pokazala su točno ono što je Donaldson shvatio iz vlastitog iskustva. Iako se čini da je 8000 koraka neka granica koju kad dostignete, ostvarujete i razne dobrobiti, istraživači počinju prikupljati podatke koji pokazuju da čak i hodanje od 2000 do 4000 koraka dnevno i dalje dramatično smanjuje rizik od smrti, osobito kod osoba sa srčanim problemima. Ako ste u stisci s vremenom ili energijom, čak i brzi skok do vrata i recimo dodatnih 500 koraka koristilo bi vašem srcu.

Na kraju dana, ono što je važnije od broja puta koliko su puta vaša stopala udarila o tlo je ono što svi ovi brojači koraka neizravno mjere — dovoljno redovitih pokreta znači da vaše srce pumpa, krv teče i kisik se kreće tijelom.

Donaldson je odjednom trčao po kući, iznosio smeće i prao suđe. "Dobio sam svu tu energiju i to se nastavilo. Od tog trenutka, moja je energija bila izvan okvira, a to je nevjerojatan dar imati energiju za život, uživati ​​u njemu i ponovno se baviti svojim životom umjesto da se osjećam teško, da stalno sjedim i i cijelo vrijeme budem umoran", objasnio je.

Možda te zanima... Odlučila je udvostručiti broj koraka tijekom dva tjedna, nije oduševljena Fitness

Savjet 2: Prvo jedite povrće bez škroba, zatim proteine, pa ugljikohidrate

Još jedan savjet koji mu je program Twin Health predložio je da uživa u povrću bez škroba prije ostatka obroka. Ponekad će pojesti malo šparoga, a u drugim obrocima celer ili cvjetaču. Također voli grickati malo brokule i sira ili pojesti salatu prije ostatka večere.

Stručnjaci za prehranu smatraju da, za osobe s dijabetesom tipa 2, povrće koje se stavlja u prvi plan na ovaj način može pomoći u kontroli šećera u krvi i usporiti probavu. "To je zapravo jako dobar savjet kod dijabetesa tipa 2, prvo jesti povrće i/ili proteine, a ugljikohidrati tek na kraju.Postoje dokazi da je to dobra strategija", rekla je za Business dijetetičarka Nicola Guess, koja se bavi prevencijom i liječenjem dijabetesa tipa 2 na Sveučilištu Oxford. 

Za ljude koji nemaju dijabetes, nije jasno ima li nužno puno koristi od ovakve prehrane.

Možda te zanima... Zdrava prehrana. Što to znači? Zdravlje

Savjet 3: Jabučni ocat je nešto kontroverzniji, ali također može pomoći u kontroli šećera u krvi

 Donaldson je također počeo razrjeđivati ​​malo jabučnog octa u čašu vode tijekom dana. Obično stavlja jednu čajnu žličicu octa u čašu od 2,5 decilitara.

Sjeća se da mu je baka govorila o zdravstvenim prednostima ove vrste octa dok je on bio dijete, ali on je tada pretpostavio da je to bapska priča. Sada, s uključenim kontinuiranim mjeračem glukoze, primijetio je da pijenje jabučnog octa doista pomaže u snižavanju šećera u krvi.

Ipak, stručnjaci za prehranu nisu baš oduševljeni time."Postoje zdraviji načini za snižavanje glukoze", rekla je Guess. Iako je nekoliko žlica jabučnog octa dnevno razrijeđenog u vodi ili preljevu za salatu vjerojatno prilično sigurno, Guess se brine zbog mogućnosti dugoročnih negativnih učinaka s većim dozama, budući da je jabučni ocat jako kiseo. Twin Health kaže da ne preporučuje strategiju svima, ovo je samo jedna tehnika koja je dobro funkcionirala za Donaldsona. "Ne preporučujemo jabučni ocat osobama s refluksom kiseline, problemima sa zubima ili drugim zdravstvenim stanjima na koje utječe hrana s visokom kiselošću", rekla su iz Twin Healtha za BI.

Donaldson, iako ne voli okus octa i ne osjeća se nimalo drugačije nakon što ga uzme, uživa gledati kako njegov novi, pomalo kiselkasti napitak, smanjuje šećer u krvi. Također, Donaldson cijeni to što ga je aplikacija naučila pametnijim načinima prehrane i kretanja, ali također zna da svi ti savjeti i trikovi nisu ništa bez njegova vlastitog truda. Na kraju dana, vi odlučujete ići u šetnju i što ćete jesti, rekao je Donaldson.

Možda te zanima... Novi dokazi da bi jabučni ocat mogao djelovati slično kao Ozempic Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.