Dijeta 20. ožujka 2024.

Novi dokazi da bi jabučni ocat mogao djelovati slično kao Ozempic

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije nekoliko dana objavljeni su rezultati dvostruko slijepe studije u kojoj su pretili pojedinci u dobi od 12 do 25 godina svako jutro pili jabučni ocat na prazan želudac. Nakon tri mjeseca smanjila im se težina od šest do osam kilograma te im se smanjio nivo glukoze, triglicerida i kolesterola. U članku pročitajte jesu li ovo odlične vijesti ili ipak i dalje trebamo sumnjati u moć jabučnog octa.

"U studiji je sudjelovalo 120 osoba s prekomjernom težinom i pretilošću. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu koja je primala 5, 10 ili 15 ml jabučnog octa ili u kontrolnu skupinu koja je primala placebo tijekom razdoblja od 12 tjedana. Mjerenja antropometrijskih parametara, razine glukoze u krvi, triglicerida i kolesterola natašte obavljena su na početku studije te u četvrtom, osmom i dvanaestom tjednu.

Rezultati su pokazali da je konzumacija jabučnog octa povezana sa značajnim smanjenjem antropometrijskih varijabli (težina, indeks tjelesne mase, opseg struka/bokova i omjer tjelesne masti), glukoze u krvi, razine triglicerida i kolesterola. Tijekom 12 tjedana uzimanja jabučnog octa nisu uočeni značajni čimbenici rizika. Zaključak je da je konzumacija kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću dovela do poboljšanja antropometrijskih i metaboličkih parametara i da bi jabučni ocat mogao biti obećavajući dodatak protiv pretilosti koji ne proizvodi nikakve nuspojave", piše BMJ Journals.

jabučni ocat Možda te zanima... Napitci od jabučnog octa i zelenog čaja za mršavljenje! Istražili smo djeluju li Dijeta

Prednosti jabučnog octa za mršavljenje

"Rezultati su prilično značajni i neočekivani", kaže Aidan Goggins, farmaceut i neovisni savjetnik u industriji dodataka prehrani za Daily Mail. "To je zato što smo uvijek mislili da postoji nešto u octenoj kiselini (glavnom aktivnom sastojku jabučnog octa) što se veže s ugljikohidratima kako bi se smanjila njihova apsorpcija, ali u ovoj studiji jabučni ocat je konzumiran ujutro na prazan želudac, tako da je imao potpuno različit učinak. Može povećati izlučivanje hormona sitosti crijeva uključujući GLP-1 i PYY, na isti način na koji djeluju lijekovi za mršavljenje kao što su Ozempic i Wegovy".

Popularnosti jabučnog octa doprinijeli su i slavni. Victoria Beckham podijelila je na Instagramu da svako jutro uzima dvije žlice jabučnog octa, a Elizabeth Hurley rekla je da ga često stavlja u vruću vodu. U prilog octu idu i brojna brojna istraživanja koja sugeriraju da bi mogao pomoći u kontroli razine šećera u krvi i snižavanju kolesterola.

Možda te zanima... 7 ukusnih napitaka s jabučnim octom za gubitak kilograma Dijeta

Nedostaci studije

"Iako se rezultati studije čini obećavajućim, postoje i razlozi za oprez. Prvo, sudionici istraživanja bili su u dobi od 12 do 25 godina, tako da ne možemo reći mogu li se rezultati odnositi na sve. Statističke metode korištene u studiji ne dopuštaju nam da sa sigurnošću kažemo da bi se opet dogodio isti iznos gubitka težine da se studija ponovno provede. Iako su istraživači vodili evidenciju o prehrani i tjelovježbi sudionika tijekom istraživanja, oni nisu objavljeni u radu.

Zbog toga je teško utvrditi jesu li prehrana ili tjelovježba mogli utjecati na gubitak težine. Ne znamo jesu li sudionici promijenili količinu i vrstu hrane koju su jeli, niti jesu li promijenili razinu tjelovježbe", piše News. Ove sumnje dijeli i Miguel Angel Martinez-Gonzalez, profesor preventivnog javnog zdravlja na Sveučilištu Navarra u Španjolskoj i stručnjak za prehranu i bolesti.

Možda te zanima... Pravi recept s jabučnim octom za učinkovito mršavljenje Dijeta

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.