Zdravlje 13. svibnja 2024.

Može li prijevremena menopauza povećati rizik od smrtnosti?

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žene koje uđu u menopauzu prije 40. godine imaju veću vjerojatnost da će umrijeti mlade, ali mogu smanjiti rizik hormonskom terapijom, pokazalo je finsko istraživanje predstavljeno na 26. Europskom kongresu endokrinologije u Stockholmu. Ova dugotrajna studija najveća je studija provedena o povezanosti preuranjene menopauze i smrtnosti, koja naglašava važnost redovitih liječničkih pregleda i odgovarajuće primjene hormonske terapije kod ovih žena.

Većina žena doživi menopauzu između 45-e i 55-e godine. Međutim, oko jedan posto žena prolazi kroz menopauzu prije 40-e godine, poznatu kao prijevremena menopauza ili primarna ovarijska insuficijencija (POI), te su izložene većem riziku od dugotrajnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca. Uzrok prijevremene menopauze je većinom nepoznat, ona se može se pojaviti spontano ili može biti uzrokovana nekim medicinskim tretmanima poput kemoterapije ili kirurškog odstranjivanja jajnika. Hormonska nadomjesna terapija (HNL) je najčešći tretman, ali većina žena s preuranjenom menopauzom ne uzima te lijekove u skladu s preporukama, piše News Medical

Možda te zanima... Menopauza nije bolest i štetno ju je tako je tretirati Zdravlje

Žene s prijevremenom menopauzom imaju veću vjerojatnost da će umrijeti mlade

Istraživači sa Sveučilišta u Ouluu i Sveučilišne bolnice Oulu u navedenoj su studiji pregledali 5817 žena, kojima je dijagnosticirana spontana ili kirurška prijevremena insuficijencija jajnika u Finskoj, i to u razdoblju između 1988. i 2017. godine. Usporedili su te žene s 22 859 žena bez POI i otkrili da su žene sa spontanom primarnom ovarijskom insuficijencijom imale dva puta veću šansu da će umrijeti od bilo kojeg uzroka smrti ili od bolesti srca te više od četiri puta veću vjerojatnost da će umrijeti od raka. Međutim, rizik smrti od svih uzroka i raka prepolovljen je kod žena koje su koristile hormonsku nadomjesnu terapiju dulje od šest mjeseci. Žene s prijevremenom menopauzom koja je nastala zbog operacije nisu imale dodatni rizik od smrti.

Prethodne studije također su pokazale da žene s prijevremenom menopauzom imaju veći rizik od rane smrti. Međutim, ova povezanost nikada prije nije proučavana na toliko velikom uzorku i u tako dugom vremenskom razdoblju kao što je ovo od 30 godina. 

"Naša studija je jedna od prvih koja je istodobno istraživala povezanost kirurške i spontane prijevremene insuficijencije jajnika sa smrtnosti žena od svih uzroka, kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti povezanih s rakom. Također smo istražili može li hormonska nadomjesna terapija tijekom više od šest mjeseci smanjiti rizik od smrtnosti. Naša otkrića sugeriraju da posebnu pozornost treba obratiti na zdravlje žena sa spontanom prijevremenom insuficijencijom jajnika kako bi se smanjila prekomjerna smrtnost",  objasnila je Hilla Haapakoski, doktorica znanosti na Sveučilištu Oulu, koja je vodila studiju

Ova grupa istraživača planira uskoro proučiti postoji li veća vjerojatnost da će žene s preuranjenom menopauzom imati rak, srčanu bolest ili druge bolesti - i može li hormonalna nadomjesna terapija tijekom dugog razdoblja utjecati na ta stanja, piše News Medical. 

Možda te zanima... Glumica Olivia Munn nakon liječenja raka dojke prolazi kroz medicinski izazvanu menopauzu, evo što to znači Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.