Zdravlje 27. siječnja 2022.

Hormonska terapija u menopauzi - tko je treba izbjegavati?

Menopauza
Foto: Guliver/Shutterstock Menopauza je prirodno razdoblje u životu žene koje se prosječno pojavljuje oko 50. godine

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hormonsko nadomjesno liječenje često se propisuje za ublažavanje simptoma menopauze, kao što su valovi vrućine, suhoća vagine i poremećaji raspoloženja, ali nije prikladno za sve žene. Saznaj kome se preporučuje, a tko je ne bi smio koristiti te kada se javiti liječniku

Menopauza je prirodno razdoblje u životu žene koje se prosječno pojavljuje oko 50. godine, ali može se pojaviti između 45 i 55 godina. Tada menstruacija polagano prestaje i počinju hormonalne promjene u tijelu, kao što su prestanak rada jajnika i drastičan pad hormona estrogena i progesterona, ali te promjene ne doživljavaju sve žene jednako.

Najčešći simptomi na koje se žene u menopauzi žale su valovi vrućine i noćna znojenja dok ostali simptomi uključuju bolove u tijelu, suhoću rodnice, gubitak libida, često mokrenje i poteškoće sa spavanjem. Hormonske promjene pridonose i promjenama raspoloženja, tjeskobi, nervozi, zaboravljivosti. 

Uzrok valova vrućine nije još u potpunosti razjašnjen, ali se povezuje s padom razine estrogena, stoga je hormonsko nadomjesno liječenje najučinkovitiji način liječenja valova vrućine i noćnih znojenja koje smanjuje za 80%- 90%.

Kome se preporučuje hormonska terapija?

Hrvatsko društvo za menopauzu navodi da postoje četiri glavne vrste hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL), odnosno preporučuje se za ove žene:

  • Za žene koje nisu imale histerektomiju preporučuje se kombinirano hormonsko (nadomjesno) liječenje (HNL) koje sadrži estrogen i progestogen jer progestogen štiti od nastanka raka endometrija (sluznice maternice).
  • Žene koje nemaju maternicu nakon histerektomije trebaju uzimati HNL koje sadrži samo estrogen.
  • Mlade žene kojima su odstranjena oba jajnika i maternica mogu dobivati estrogen ili uz dodatnu terapiju testosteronom. Ako su im jajnici i maternica odstranjeni zbog endometrioze, ponekad se propisuju estrogen i progestagen, kako bi se spriječila reaktivacija endometrioze.
  • Žene koje imaju simptome suhoće rodnice, svrbeža ili bolnih snošaja, tegobe može ublažiti vaginalna primjena estrogena.

Estrogen i hormonsko nadomjesno liječenje mogu poboljšati kvalitetu života jer pomažu kod ublažavanja simptoma menopauze, a Hrvatsko društvo za menopauzu navodi i druge prednosti. Naime, estrogen i kombinirano hormonsko liječenje smanjuju rizik od postmenopauzalnih prijeloma kostiju, uključujući i  prijelom kuka, a mogu i ublažiti blage simptome depresije. Estrogen povisuje gustoću kostiju, a hormonsko nadomjesno liječenje smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Koje žene je ne smiju koristiti?

Hormonsko nadomjesno liječenje često se propisuje za ublažavanje simptoma menopauze, kao što su valovi vrućine, suhoća vagine i poremećaji raspoloženja, ali hormonska nadomjesna terapija nije prikladna za neke žene.

Prema klinici Mayo, hormonsku terapiju za simptome menopauze ne bi trebale koristiti žene koje imaju:

  • Bolesti srca i krvnih žila (kardiovaskularne) bolesti
  • Rak dojke
  • Karcinom ovisan o estrogenu
  • Poznati rizik od nastanka krvnih ugrušaka, kao što je duboka venska tromboza ili plućna embolija
  • Bolest jetre
  • Abnormalno vaginalno krvarenje koje liječnik nije pregledao
  • Osjetljivost na komponente hormonske terapije, kao što su konjugirani estrogeni
  • Iako se čini malo vjerojatnim, trudnoća se još uvijek može dogoditi tijekom godina koje prethode ulasku u menopauzu (perimenopauza). Nemoj uzimati hormonsku terapiju ako si trudna ili ako misliš da bi mogla biti trudna.

Ako već koristiš hormonsko nadomjesno liječenje trebala bi se jednom godišnje javiti svom liječniku radi pregleda zdjelice, mamografije i ponovnog procjenjivanja potrebe za hormonskom terapijom.

No svakako se liječniku obrati i ranije ako imaš neke od ovih simptoma ili stanja:

  • Neočekivano vaginalno krvarenje
  • Trajni simptomi menopauze
  • Poremećaj zgrušavanja krvi
  • Simptomi bolesti srca i krvnih žila (kardiovaskularne).
  • Hormonski ovisan rak dojke ili drugi hormonski ovisan rak

Nastanak nekog od ovih stanja može značiti da ti se više ne preporučuje hormonska terapija.

Rizici hormonske terapije

Preporučljivo je uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju kratkoročno s ciljem ublažavanja simptoma i nije preporučljivo uzimati je isključivo kao dugoročnu preventivnu terapiju. Važno je naglasiti da sve terapije lijekovima imaju potencijalne nuspojave, ali i svaki lijek treba uzimati radi zdravstvene dobrobiti.

Hrvatsko društvo za menopauzu navodi sljedeće rizike ove terapije: Istraživanje koje je provela Inicijativa za žensko zdravlje u SAD-u pokazalo je da se rizik za rak dojke povisio za žene koje su uzimale specifičnu kombiniranu HNL dulje od pet godina. Druge su vrste ispitivanja pokazale da može doći do porasta rizika za rak dojke nakon 15 godina uporabe HNL. Korištenje oralnog estrogena i HNL povezuje se s povećanim rizikom za krvne ugruške, posebice sa starenjem, a kod starijih se žena upotreba HNL povezuje s povećanim rizikom za upalu žučnog mjehura i nastajanjem žučnih kamenaca. Žene kod kojih do menopauze dođe u ranijoj dobi (prije 40 godina) imaju povećan rizik za koronarnu bolest srca i osteoporotične prijelome. One imaju manji rizik za rak dojke pa se za njih preporučuje uporaba HNL barem do dobi kada žene uobičajeno ulaze u menopauzu (51 godina).

Na zaboravi da zdrav način života koji uključuje zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost može pomoći u smanjenju simptoma menopauze kao što su valovi vrućine i problemi sa spavanjem. Također može smanjiti rizik za mnoge zdravstvene probleme vezane za starenje i u konačnici, poboljšati kvalitetu života.

Neke stvari treba otkriti na vrijeme - rak dojke jedna je od njih. Zato klikni na link i tvoja prijateljica i ti, ili tvoj partner i ti, možete dati #pinkypromiss da ćete se podsjećati na redoviti samopregled. Svjetski nagrađivan projekt #pinkypromiss ove godine provodimo u suradnji s Croatia osiguranjem s ciljem da podsjetimo na važnost samopregleda i pregleda dojki.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.