Zdravlje 25. travnja 2024.

Glumica Olivia Munn nakon liječenja raka dojke prolazi kroz medicinski izazvanu menopauzu, evo što to znači

Foto: instagram/oliviamunn Glumica Olivia Munn nakon liječenja raka dojke prolazi kroz medicinski izazvanu menopauzu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glumica Olivia Munn (43) je u medicinski izazvanoj menopauzi kako se njezin rak dojke ne bi vratio.

Olivia je prošli mjesec otkrila da morala na dvostruku mastektomiji nakon što joj je dijagnosticiran luminalni tip B raka dojke. Za People je otkrila da je liječenje ovog agresivnog oblika raka dojke uključivalo četiri operacije u razdoblju od samo 10 mjeseci, a sada je dobila i terapiju za suzbijanje hormona koja je izazvala simptome menopauze. “Stalno mi je vruće, kosa mi se prorijedila i jako sam umorna”, rekla je Olivia za People. 

Što je medicinski izazvana menopauza i koji je tretmani uzrokuju?

Menopauza se javlja kada se proizvodnja dvaju spolnih hormona u jajnicima – estrogena i progesterona – usporava i na kraju prestaje kao rezultat normalnog procesa starenja, a obično počinje između 45. i 55. godine. Kako ti hormoni opadaju, mjesečnice postaju neredovite i na kraju potpuno prestaju, a dolazi i do brojnih drugih fizioloških promjena, prema National Institute on Aging

Medicinski izazvanu menopauzu mogu uzrokovati različite vrste liječenja raka dojke, jajnika ili maternice ili, rjeđe, endometrioze. Prema BreastCancer.org, tretmani zbog kojih je potrebna medicinski izazvana menopauza uključuju:

  • Kirurško uklanjanje jajnika, maternice ili oboje za liječenje ili prevenciju raka i, u nekim slučajevima, endometrioze
  • Zračenje za liječenje raka (uključujući rak jajnika, maternice ili kolorektalni rak)
  • Kemoterapiju za liječenje raka
  • Terapiju za suzbijanje hormona kako bi se liječio ili spriječio recidiv hormonski pozitivnog raka dojke, jajnika ili maternice.

U Olivijinom slučaju, liječenje hormonskom supresijom se koristi kako njezini jajnici ne bi proizvodili estrogen kako bi se spriječio povratak raka dojke nakon što je imala operaciju uklanjanja raka i obje dojke, rekla je za People. Prema njenim riječima, njezinu vrstu raka potiču hormoni, pa nije trebala na kemoterapiju ili zračenje, ali terapija za suzbijanje hormona trebala bi smanjiti šanse da se tumori ponovno stvore.

"Ako netko ima tumor osjetljiv na estrogen, liječnici pokušavaju blokirati proizvodnju tog hormona, pa koriste te lijekove koji u osnovi 'zatvaraju' jajnike", kaže za Yahoo Life liječnica Mary Jane Minkin

Možda te zanima... Stanice raka dojke mogu hibernirati desetljećima prije nego što se "probude" Zdravlje

Koji su simptomi medicinski izazvane menopauze?

Menopauza, bilo da se pojavi prirodno ili je izazvana lijekovima, je ista, pa su i simptomi identični. Uobičajeni simptomi, prema klinici Mayo uključuju:

  • Neredovite mjesečnice
  • Suhoću rodnice
  • Valunge
  • Zimicu
  • Noćno znojenje
  • Probleme sa spavanjem
  • Promjene raspoloženja
  • Debljanje i usporen metabolizam
  • Prorijeđenu kosa i suhu kožu
  • Gubitak punoće grudi.

Za žene koje prolaze kroz medicinski izazvanu menopauzu, razlika je u tome što se te promjene događaju iznenadnije i prema Minkin dogodit će se jako brzo. Liječnica napominje da oko 20 % žena nema valunge u menopauzi, ali za žene poput Olivije koje prolaze kroz medicinski izazvanu menopauzu, valunzi su vjerojatno češći. 

Iako žene na hormonskim supresijskim terapijama za rak dojke ne mogu uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju, Minkin kaže da postoje lijekovi i tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Prema Verywellhealthu, to uključuje:

  • Nehormonske lijekove poput antidepresiva, antikonvulziva i antihipertenziva koji mogu pomoći kod valunga, kao i kod depresije i poremećaja raspoloženja
  • Lubrikante koji mogu pomoći kod suhoće vagine
  • Biljne dodatke prehrani, kao što su izoflavoni, crni kohoš, crvena djetelina i ekstrakt pčelinjeg polena, koji se koriste za poboljšanje raspoloženja i kvalitete sna te ublažavanje valunga i noćnog znojenja
  • Alternativni i komplementarni tretmani poput akupunkture, kognitivno-bihevioralne terapija, smanjenje stresa hipnozom mogu pomoći kod valunga, nesanice i razdražljivosti
  • Zdravu prehranu i tjelovježbu za upravljanje težinom. 
Možda te zanima... Halle Berry liječnik je rekao da ima herpes, a bila je riječ o perimenopauzi Zdravlje

Koliko dugo traje medicinski izazvana menopauza?

To ovisi o tome koji je tretman izazvao menopauzu. Za žene koje su morale kirurški morale ukloniti jajnike, maternicu ili oboje, menopauza će biti trajna i, ako su jajnici uklonjeni, počinje odmah. Minkin dodaje da nakon kemoterapije ponekad jajnici počnu proizvoditi estrogen i menopauza završi, ali ponekad do toga ne dođe. 

Za one koje uzimaju lijekove za supresiju hormona, kao što je Olivia, menopauza će trajati onoliko dugo koliko traje i liječenje. Prema studiji Nacionalnog instituta za zdravlje, žene koje su preživjele rak dojke uzimaju ove lijekove u prosjeku 4,04 godine. Minkin kaže da je uobičajeno liječenje od pet do deset godina, ovisno o vrsti i stadiju raka dojke koji je dijagnosticiran.

Nakon što žena koja je inače bila u perimenopauzi prestane uzimati ove vrste lijekova, jajnici bi trebali ponovno početi proizvoditi estrogen i progesteron i menstrualni ciklusi će se nastaviti. Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu Fertility and Sterility 2016. mjesečnice su se ponovno pojavile unutar dvije godine od liječenja za 90 % žena, što znači da više nisu bile u menopauzi.

Možda te zanima... Kako perimenopauza može utjecati na mentalno zdravlje? Zdravlje

Može li žena imati djecu nakon što prođe kroz medicinski izazvanu menopauzu?

Može, barem u teoriji. "Ako je žena relativno mlada, uzima lijekove pet godina, a zatim ih prestane uzimati i jajnici ponovno aktivno proizvode estrogen i progesteron za oslobađanje jajašaca, onda je to dobro što se tiče rađanja i možda bi žena mogla zatrudnjeti,” kaže Minkin. Prema BreastCancer.org žena bi ponovno trebala biti plodna nakon završetka liječenja.

Međutim, to nije zajamčeno. Minkin kaže da ako žena ima održive jajne stanice, onda još uvijek može zatrudnjeti medicinski potpomognutom oplodnjom. "Ako žena prestane s terapijama, a jajnici se ne 'probude', onda je prošla kroz menopauzu", dodaje Minkin. 

Možda te zanima... Je li moguće odgoditi menopauzu i kako se za nju fizički pripremiti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.