Eko 16. lipnja 2017.

Vlasnici pasa hodaju 2760 koraka više svakog dana!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Studija objavljena u magazinu BMC Public Health potvrdila je da vlasnici pasa svakodnevno provedu 20 minuta više hodajući i naprave prosječno 2760 koraka više od osoba koje nemaju psa.

Istraživanje je uključilo 43 vlasnika pasa i 43 osobe koje nemaju psa, a njihovo kretanje se pratilo i bilježilo uređajima za praćenje tokom 3 tjedna u različitim razdobljima godine.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Monitori su zabilježili da vlasnici sa psima šetaju umjerenim tempom, što se uklapa u preporučenu fizičku aktivnost, posebice osoba starije životne dobi. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da bi odrasla osoba trebala ostvariti minimalno 150 minuta kretanja tjedno, a samo šetanjem sa psom prikupit će 140, piše Health.

Kako odabrati pravog psa?

"Nabavljanje psa moglo bi biti od velike pomoći osobama treće životne dobi - potaknut će ih da stvore naviku kretanja ili održe nivo kretanja koji su imali do tada", preporuka je koautorice studije dr. sc. Nancy Gee.

Mogu li se kućni ljubimci razboljeti iz čiste empatije?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.