Nova analiza pokazuje da veganska prehrana s niskim udjelom masnoća dovodi do većeg gubitka kilograma nego mediteranska prehrana – čak i kada uključuje namirnice koje se prema indeksu biljne prehrane smatraju "nezdravima".
Veganska prehrana potiče ljude da jedu raznovrsnije biljne namirnice, uključujući i one koje se prema indeksu biljne prehrane smatraju "nezdravima". Upravo je taj obrazac povezan s većim gubitkom kilograma u usporedbi s mediteranskom prehranom, pokazuje nova analiza Physicians Committee for Responsible Medicine objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition.
Studija je pokazala da nekoliko čimbenika pridonosi mršavljenju: izbacivanje namirnica životinjskog podrijetla, konzumacija hrane poput krumpira i rafiniranih žitarica (koje se prema indeksu biljne prehrane svrstavaju u "nezdrave") te ograničavanje dodanih ulja i orašastih plodova (koji se u istom indeksu smatraju "zdravima").
Pozadina istraživanja
"Naše istraživanje pokazuje da čak i kada veganska prehrana s niskim udjelom masnoća uključuje tzv. nezdrave biljne namirnice – poput rafiniranih žitarica i krumpira – ona je bolja od mediteranske prehrane za mršavljenje jer izbjegava proizvode životinjskog podrijetla i dodana ulja", objašnjava dr. Hana Kahleova, direktorica kliničkih istraživanja u Physicians Committee for Responsible Medicine i glavna autorica studije.
Ovi novi rezultati dolaze iz naknadne analize ranijeg istraživanja koje je uspoređivalo vegansku prehranu s niskim udjelom masnoća i mediteransku prehranu. U originalnom ispitivanju sudjelovalo je 62 odraslih osoba s viškom kilograma, koje su nasumično raspoređene na jednu od dviju prehrana tijekom 16 tjedana. Veganska skupina jela je voće, povrće, žitarice i mahunarke, dok se mediteranska skupina fokusirala na voće, povrće, mahunarke, ribu, nemasne mliječne proizvode i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nijedna skupina nije imala ograničenje kalorija.
Nakon prve faze, sudionici su se vratili na svoju uobičajenu prehranu tijekom četverotjednog razdoblja "pauze", a zatim prešli na suprotnu prehranu na još 16 tjedana. Rezultati su pokazali da je veganska prehrana dovela do većeg gubitka kilograma te povoljnijih promjena u tjelesnoj kompoziciji, osjetljivosti na inzulin i razinama kolesterola u usporedbi s mediteranskom prehranom.
Što je analizirala sekundarna studija?
U ovoj dodatnoj analizi korišteni su prehrambeni zapisi sudionika kako bi se procijenila povezanost indeksa biljne prehrane (PDI), zdravog PDI (hPDI) i nezdravog PDI (uPDI) s gubitkom kilograma na veganskoj i mediteranskoj prehrani. Prema PDI sustavu, "zdrave" biljne namirnice uključuju voće, povrće, cjelovite žitarice, orašaste plodove, mahunarke, ulja, kavu i čaj. "Nezdrave"biljne namirnice su voćni sokovi, zaslađeni napitci, rafinirane žitarice, krumpir i slatkiši.
Sustav PDI dodjeljuje bodove na sljedeći način:
- PDI: raste s većim unosom biljnih namirnica općenito.
- hPDI: raste s većim unosom "zdravih" biljnih namirnica i manjim unosom "nezdravih".
- uPDI: raste s većim unosom "nezdravih" biljnih namirnica i manjim unosom "zdravih".
Analiza je pokazala da su se PDI bodovi značajno povećali na veganskoj prehrani, dok se na mediteranskoj nisu mijenjali. hPDI bodovi porasli su na obje prehrane, a uPDI se povećao na veganskoj prehrani i smanjio na mediteranskoj.
Povećanje PDI i uPDI bodova, zabilježeno samo kod veganske prehrane, povezano je s gubitkom kilograma. Promjene u hPDI, prisutne kod obje prehrane, nisu bile povezane s promjenom tjelesne mase.
Većina povećanja PDI, hPDI i uPDI bodova rezultat je izbjegavanja namirnica životinjskog podrijetla na veganskoj prehrani. Smanjenje konzumacije ulja i orašastih plodova dodatno je povećalo uPDI bodove kod veganske prehrane.
Ovi rezultati sugeriraju da zamjena namirnica životinjskog podrijetla biljnima, uz smanjenje ulja i orašastih plodova, može biti uspješna strategija za mršavljenje, piše SciTech Daily.