Hrana 28. studenoga 2024.

Jeste li ikad imali problema s pridržavanjem biljne prehrane? Razlog zašto bi mogao biti u vašim genima

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biljna prehrana – bilo da se radi o veganstvu, vegetarijanstvu ili fleksitarijanstvu – već je postala uobičajena da se sa sigurnošću može reći da nije riječ o trendu.

Ali držati se biljne prehrane može biti izazov za mnoge ljude. Istraživanje Faunalyticsa (bivši Humane Research Council) iz 2014. pokazalo je da 84 posto vegetarijanaca i vegana prestane pratiti svoju prehranu, a trećina njih odustane od ove prehrane nakon tri mjeseca ili manje.

Mnogi bi mogli pretpostaviti da se izbor prehrane svodi na snagu volje. Ali to nije nužno slučaj, osobito kada se radi o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Studija objavljena prošle jeseni u časopisu PLOS One otkrila je da bi zapravo geni mogli snažno utjecati na sposobnost da se pojedinci striktno pridržavaju vegetarijanskog načina života.

Kako geni mogu utjecati na vegetarijansku i vegansku prehranu

Objavljena u listopadu 2023., studija koju je proveo Medicinski program Sveučilišta Northwestern prva je koja ispituje ulogu genetike u nečijoj sposobnosti da bude strogi vegetarijanac. Ideja za studiju se pojavila dok su istraživači razmišljali koliko je vegetarijanaca u životu još jelo meso, perad i ribu. S obzirom na to da postoje i drugi genetski uvjetovani faktori koji mogu utjecati na izbor prehrane (uključujući nečiji metabolizam i preferencije okusa), istraživači su se pitali postoji li nešto u genima što utječe na to koliko se dobro netko pridržava vegetarijanstva.

Istraživači su koristili podatke iz UK Biobank (velika biomedicinska baza podataka), uspoređujući genetske profile 5324 vegetarijanaca koji nisu jeli meso, ribu ili perad s 329 455 kontrolnih subjekata. Svi subjekti su uzeti iz homogenog uzorka bijele rase kako bi se izbjegle varijable vezane uz etničku pripadnost koje bi mogle utjecati na rezultate, piše Well+Good

Istraživači su otkrili da postoje tri gena koja su značajno povezana sa strogim vegetarijanstvom (i još 31 koji su potencijalno povezani). Dva od tri značajna gena bila su povezana s metabolizmom masti i radom mozga - što je istraživače navelo na hipotezu da način na koji ljudi metaboliziraju masti igra ulogu u tome hoće li se moći držati vegetarijanstva ili ne. "Lipidni profili hrane životinjskog podrijetla značajno se razlikuju od onih biljnih izvora", napisali su autori studije. Pojedinci s ovim specifičnim "vegetarijanskim" genima mogli bi sintetizirati te lipidne komponente u svojim tijelima bez jedenja mesa, pretpostavili su istraživači. U međuvremenu, ljudi bez ovog genetskog profila možda će trebati jesti mesne proizvode kako bi dobili te esencijalne masti, pa bi stoga žudjeli za mesom značajnije kada bi ga prestali jesti.

Ipak, važno je napomenuti da je ovo samo jedna studija koja je uspostavila ovu potencijalnu vezu. Potrebno je provesti još mnogo istraživanja, posebice na ljudima različitog etničkog podrijetla, kako bi se jasnije znalo igraju li ova tri gena ulogu u vegetarijanstvu. No ovdje postoji mnogo zanimljivog potencijala za istraživanje, a rezultati bi mogli donijeti malo mira ljudima koji su se možda osjećali krivima što su morali odustati od biljne prehrane. 

Pravilna prehrana Možda te zanima... S ovim načinom prehrane živjet ćeš 10 godina duže, pokazalo je istraživanje Zdravlje

Drugi čimbenici koji pridonose biljnoj prehrani

Naravno, genetika nije sve. Postoje mnogi drugi društveni i kulturološki razlozi zašto se netko može odlučiti za vegetarijansku ili biljnu prehranu općenito.

Religija i kultura

Postoje kulture i religije diljem svijeta u kojima je vegetarijanstvo temelj svakodnevnog života i prakse. Na primjer, rastafarijanci na Jamajci slijede vegetarijansku prehranu jedući ono što nazivaju Ital hranom: bez soli, ulja i mesa i umjesto toga jedu puno prirodne hrane. Nevjerojatnih 24 posto indijskog stanovništva prati vegetarijansku prehranu, zahvaljujući mnogim istaknutim religijama u zemlji (poput budizma, hinduizma i džainizma) koje daju prednost biljnoj prehrani. Ali ovo su samo neki od primjera, budući da nekoliko drugih religija i kultura na gotovo svim kontinentima pridaje važnost biljnoj prehrani.

Okruženje i etika

Kako raste zabrinutost oko klimatskih promjena i dobrobiti životinja, tako rastu i potreba da se jede manje (ili ništa) mesnih proizvoda. To je djelomično povezano s najmanje 14,5 posto svih globalnih emisija stakleničkih plinova povezanih s uzgojem stoke za meso. Drugo istraživanje pokazalo je da su globalne emisije stakleničkih plinova iz hrane životinjskog podrijetla dvostruko veće od emisija biljnih namirnica. Osim toga, mnoge koncentrirane poljoprivredne operacije koje zahtijevaju velike količine životinja za proizvodnju mesa su notorni zagađivači zraka i vodotoka zbog bacanja kemikalija, životinjskog otpada i još mnogo toga. To negativno utječe na zdravlje okolnih zajednica i ekosustava.

Što se tiče etike, svake godine se ubije 80 milijardi životinja kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za mesnim proizvodima. Mnoge životinje, osobito one koje potječu iz velikih tvorničkih farmi, podvrgnute su okrutnom tretmanu tijekom svog kratkog životnog vijeka prije nego što budu ubijene radi mesa. S radnicima u industriji prerade i pakiranja mesa također se postupa nehumano: isplaćuju se niske plaće, podložni su ozbiljnim ozljedamapsihičkom stresu i minimalno su zaštićeni. Mnoge je ljubitelje životinja ova stvarnost natjerala na stil života koji se više temelji na biljnoj prehrani. 

Možda te zanima... 4 prednosti prelaska na biljnu hranu za zdravlje i okoliš Hrana

Zdravlje

Zdravlje je vjerojatno najpopularniji razlog zašto sve više ljudi poseže za mesnim alternativama. Zapravo, biljna prehrana povezana je sa smanjenim rizikom od bolesti srcarakadijabetesa tipa 2 i bolesti bubrega. Također je povezana s poboljšanim zdravljem crijeva

Jedna glavna stavka o tome kako vegetarijanski način života donosi sve ove zdravstvene dobrobiti je opće smanjenje upale u cijelom tijelu. To se događa zbog povećanog unosa vlakana, vitamina, minerala i biljnih spojeva. No, s druge strane, ako se biljna prehrana ne prakticira s namjerom, može sljedbenike izložiti riziku od nedostatka ključnih vitamina i minerala koje je teže dobiti iz biljaka poput željeza i vitamina B12

Možda te zanima... 5 najčešćih pogrešaka prilikom prelaska na veganstvo Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.