Hrana 01. travnja 2024.

Krumpir može povisiti tlak, ako se jede prečesto

Foto: Getty Images
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi znaju da čips nije najzdravija namirnica, ali stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje previše krumpira u bilo kojem obliku potencijalno moglo bit loše za zdravlje. Prema istraživanju, jedenje krumpira četiri puta tjedno moglo biti štetno i pridonijeti stanju koje uzrokuje moždane i srčane udare.

Istraživanje objavljeno u BMJ-u prvo je koje identificira krumpir kao ključni izvor hipertenzije ili visokog krvnog tlaka. “Pronašli smo nezavisne prospektivne povezanosti većeg unosa pečenog, kuhanog ili pire krumpira i prženih krumpirića s povećanim rizikom od hipertenzije”, rekli su američki istraživači iz Bostona. Dodali su da su žene su posebno ugrožene, iako je istraživanje pokazalo da su od hipertenzije oboljela oba spola. Njihovo istraživanje predstavljaju izazov trenutnim prehrambenim savjetima prema kojima se preporučuju škrobni ugljikohidrati poput krumpira, tjestenine, riže ili kruha piše The Guardian

Svoja su otkrića temeljili na ispitivanju više od 187 tisuća muškaraca i žena u tri velike studije u SAD-u. Uspoređivali su zdravlje onih koji su jeli krumpir četiri ili više puta tjedno s onima koji su to činili samo jednom mjesečno. Prva skupina imala je veći rizik od hipertenzije u sve tri studije.

“Ova otkrića imaju potencijalno važne posljedice za javno zdravlje, budući da ne podržavaju potencijalnu korist od uključivanja krumpira kao povrća u vladine prehrambene programe, već podupiru štetan učinak koji je u skladu s štetnim učincima visokog unosa ugljikohidrata koji se vide u kontroliranoj prehrani studije,” dodali su autori istraživanja.

Što jesti umjesto krumpira?

Istraživači savjetuju da krumpir što češće zamijenite povrćem bez škroba. Zanimljivo, nisu pronašli nikakvu povezanost između jedenja čipsa i povećanog rizika od visokog krvnog tlaka. Međutim, znanstvenici nisu mjerili unos soli kod ljudi, što bi moglo utjecati na njihove nalaze. No rekli su da je krumpir problematičan jer ima visoko glikemijsko opterećenje, osobito kuhani krumpir. "Postprandijalna hiperglikemija koja slijedi nakon obroka s visokim glikemijskim opterećenjem povezana je s endotelnom disfunkcijom, oksidativnim stresom i upalom, što su svi potencijalno važni mehanizmi u razvoju hipertenzije", piše u istraživanju.

Iako smatraju da nisu uvjerljivo utvrdili da krumpir uzrokuje visoki krvni tlak, otkrili su da je veći dugoročni unos pečenog, kuhanog ili pire krumpira značajno povezan s povećanim rizikom od hipertenzije u žena, neovisno o brojnim drugim prediktorima rizika od hipertenzije, uključujući čimbenike prehrane kao što su unos cjelovitih žitarica i unos cjelovitog voća i povrća.

Mnogi se ne slažu s nalazima

Helena Gibson-Moore, nutricionistica iz British Nutrition Foundation, rekla je da su otkrića ostavila mnoga pitanja bez odgovora. “Zašto postoji razlika u nalazima za pržene krumpiriće i čips i je li ikakva poveznica povezana sa sastojcima (kao što su mast i sol) koji se dodaju krumpiru, a ne sa samim krumpirom? Kao takvi, rezultati ne bi trebali promijeniti trenutne nutricionističke savjete prema kojima krumpir daje koristan doprinos unosu hranjivih tvari poput vlakana i vitamina C”, dodala je. 

Dr. Louis Levy iz Public Health England kao voditelj znanosti o prehrani smatra da bi u svojoj prehrani i dalje trebali konzumirati škrobnu hranu kao što je krumpir koji je najbolje jesti s ljuskom kako bi se povećala potrošnja vlakana. “Način na koji kuhate i što jedete s krumpirom može povećati unos soli, masti i šećera u vašoj prehrani. Dakle, paziti na njih, kao i prestati pušiti i biti aktivniji, pomoći će smanjiti rizik od razvoja visokog krvnog tlaka", objasnio je Levy za The Guardian. 

Victoria Taylor, viša dijetetičarka British Heart Foundationa, smatra da ovo istraživanje pokazuje samo povezanost, ali ne uzrok i posljedicu hipertenzije. “Iako je veća konzumacija krumpira, poput pirea ili prženih krumpirića, bila povezana s visokim krvnim tlakom, još uvijek je moguće da drugi čimbenici u prehrani ili načinu života također utječu na rezultate, posebno jer su i krvni tlak i učestalost konzumiranja krumpira sudionici sami prijavili”, dodala je Taylor. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.