Zdravlje Imunitet na prirodan način 30. listopada 2017.

Znaš li što sve utječe na pad imuniteta i kako ga možeš ojačati?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Virusi i infekcije najveći su neprijatelji imuniteta. Na sreću, uz nekoliko savjeta možeš ga ojačati i izbjeći prehlade i gripe koje dolaze s hladnim danima

Bolesti, posebno infekcije, otežavajući su faktori koji najbolje iskušavaju kondiciju našeg imunološkog sustava. Ako loše brineš o svom fizičkom i psihičkom zdravlju u tebi rastu napetost i tjeskoba, što opterećuje hormonski i živčani sustav. Naime, infekcija (koja može biti bakterijska, virusna ili gljivična) velik je napor za tvoj organizam, jednak intenzivnom fizičkom naporu. Zbog toga je za očuvanje jakog imuniteta važno biti u dobroj fizičkoj kondiciji i paziti na psihičko zdravlje, jer je to najbolja zaštita protiv sezonskih gripa i prehlada.

Redovita higijena

Najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa redovito je i učestalo pranje ruku, posebice kod male djece koja nerijetko stavljaju igračke i razne predmete u usta. Posebnu pažnju na higijenu ruku trebamo obratiti nakon doticanja površina kao što su kvake, daljinski upravljači, novac te poslije vožnje javnim prijevozom. Kad su djeca u pitanju, također se može puno napraviti u osnaživanju njihova organizma. Majčino mlijeko, odnosno njegova zaštitna tijela, čine prvi obrambeni štit. Kako godine prolaze dijete razvija vlastite obrambene mehanizme. Dijete pod staklenim zvonom ili dijete držano u sterilnoj sobi praktički neće ni imati imunitet jer ga ništa nije potaknulo. Standardna obrana organizma uvjetovana je naslijeđem, ali se puno toga može i dodatno postići. Primjerice, djeca koja imaju kućne ljubimce otpornija su od one koja ih nemaju.

Kronični stres je poput kronične upale

Istraživanjem na temelju metaanalize 300 stručnih članaka utvrđeno je da postoji jaka korelacija između stresa i pojave bolesti uzrokovane upravo padom imuniteta. Posebno je opasan kronični stres, odnosno onaj koji traje dulji vremenski period. Naime, stres je jedan od glavnih inhibitora imunološkog sustava, a kronični stres djeluje na imunitet jednako štetno kao i kronične upale. Ipak, dok je prevladavanje kroničnih bolesti iznimno teško, sreća je što stres možeš prevladati na mnogo načina. Bilo da si se odlučila za tjelovježbu, meditaciju ili masažu, ključno je svom tijelu pružiti dovoljno opuštanja i energije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Redovita tjelovježba

Među pojedine rušitelje imuniteta spada i nedovoljan unos vode u organizam te nedovoljno spavanje. Prvi znak je umor, a zatim slijede i svi ostali znakovi. Mnogi zdravstveni problemi mogu se stoga izbjeći poznavanjem sustava tjelesne obrane te njegovim čuvanjem i stimulacijom. Redovita (dnevna) tjelovježba, makar se radilo o ubrzanom hodanju, nevjerojatno doprinosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od tjelesnih toksina, dok se suprotno tome vježbom ubrzava cirkulacija, mišići i zglobovi su aktivni, a organi zaduženi za obranu organizma aktivno proizvode nove ''vojnike''. Istovremeno dolazi do porasta tjelesne temperature, što je svakako povoljno za tjelesnu obranu.

Pravilna prehrana i dodaci prehrani

Određene namirnice i utjecaji iz okoliša mogu naškoditi imunološkom sustavu. Prevelik unos šećera, hrana bogata konzervansima i aditivima, manjak tjelesne aktivnosti i previše masnoća, osobito životinjskoga podrijetla, čimbenici su koji utječu na slabljenje imunološkog sustava. Primjerice, prečesto uzimanje antibiotika može izazvati poremećaj crijevne flore ili flore dišnih putova. Tada loše bakterije brojčano nadvladaju dobre bakterije koje štite naš organizam, a infekcije su u tom slučaju česte i dugotrajne. Nutritivni nedostaci mogu povećati osjetljivost na viruse i bakterije, stoga se u svrhu očuvanja i jačanja imunološkog sustava preporučuje zdrava i uravnotežena prehrana.
 
S obzirom na to da je zbog današnjeg ubrzanog načina života ponekad gotovo nemoguće zadovoljiti nutritivne potrebe organizma, potrebno je u svakodnevnu prehranu uvrstiti dodatke prehrani kako bi organizam ostao snažan i odupro se infekcijama. Prirodan i dobar izbor za uravnotežen imunitet tijekom cijele godine je Almagea® CURCUMIN FORTE+.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.