Zdravlje Imunitet na prirodan način 30. listopada 2017.

Razbijamo mitove o dodacima prehrani!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predviđa se da će 2020. tržište dodataka prehrani vrijediti osam milijardi eura. Čini nam se kao da se svaki dan pojavljuje neki novi dodatak, ali o njima još uvijek znamo jako malo

Osim onoga što letimično čujemo na reklamama ili pročitamo u časopisima, naše znanje o dodacima prehrani vrlo je ograničeno. S obzirom na njihovu sve veću popularnost te brzo rastući broj dostupnih dodataka na tržištu, odlučili smo razbiti najčešće mitove koje o njima možeš čuti ili pročitati.

Svi multivitamini su isti

Usprkos tome što svi mislimo da se pod pojmom multivitamin podrazumijeva uvijek ista kombinacija vitamina, zakonom nije precizno definirano što podrazumijeva taj termin. Proizvođači dodataka etiketu multivitamina jednostavno pridaju svim proizvodima koji sadrže dva ili više vitamina. Istraživanje Sveučilišta na Havajima provedeno nad 26.375 korisnika multivitaminskih dodataka prehrani pokazalo je kako su ti dodaci bili sastavljeni od čak 1.246 različitih formula. Upravo je zato uvijek pametno pročitati etiketu kako bi se uvjerila da neki od sastojaka multivitaminskih dodataka ne prelaze dnevno preporučenu dozu nekog nutrijenta.

Reguliraju poremećaje poput dijabetesa

Činjenica je da dodaci prehrani nisu namijenjeni liječenju zdravstvenih poremećaja ili problema. Oni nisu lijekovi, već služe tome da 'popune rupe' u našoj svakodnevnoj prehrani. Dodaci nam pomažu unijeti dnevno preporučene doze određenih hranjivih tvari, poput npr. vitamina D koji se može naći u ograničenom broju namirnica, poput određenih vrsta ribe te u manjoj količini u mlijeku i jajima. Stoga valja imati na umu kako su dodaci prehrani, uz tjelovježbu i pravilnu prehranu, samo jedan dio slagalice u sprječavanju raznih oboljenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zamjena za zdravu prehranu

Kao što smo već naglasili, dodaci prehrani ne mogu nadomjestiti uravnoteženu prehranu. Na njih treba gledati kao na dodatne alate, nešto što nam uz zdravu prehranu osigurava unos dovoljnog broja nutrijenata. Najbitnije je znati koje prehrambene grupe često zanemaruješ u svojoj prehrani. Primjerice, ako je mlijeko u jutarnjoj kavi jedini mliječni proizvod koji unosiš u danu, bilo bi dobro da uzimaš kalcij i vitamin D u obliku dodatka prehrani kako bi nadopunila ovu 'rupu'. Tu u igru ulazi i bioraspoloživost, koja se može opisati kao efikasnost određenog dodatka prehrani. Naime, bioraspoloživost je odnos količine unesenog nutrijenta u organizam i količine tog nutrijenta koju je naše tijelo apsorbiralo. Zato je bitno uzimati dodatke prehrani koji su zaista efikasni i koje tvoje tijelo u potpunosti može iskoristiti, poput proizvoda Almagea® CURCUMIN FORTE+.

Rok trajanja nije bitan

Istina je da se dodaci prehrani ne mogu pokvariti kao primjerice mlijeko ili meso. Isto tako, dodaci prehrani zakonski ne moraju imati naznačen rok trajanja na kutiji. Ako ipak na njega naiđeš, u tom slučaju to nije nasumično označen datum na bočici ili kutiji, nego datum do kojeg proizvođač garantira da će dodatak 'odraditi svoj posao'. Naime, većina sastojaka u dodacima raspada se tijekom vremena, što ih čini manje djelotvornima. Stoga ne škodi s vremena na vrijeme baciti pogled na datum i uvjeriti se da nije odavno prošao.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Svi dodaci prehrani su prirodni

Ovo je jedan od najraširenijih mitova, unatoč tome što je daleko od istine. Naime, iako je većina nutrijenata u dodacima dobivena iz prirodnih izvora, postoje i oni dodaci koji se baziraju na tvarima proizvedenima u laboratorijima i ne može ih se naći u prirodi. Zbog brzog rasta trenda zdravog življenja koji se temelji na strogo prirodnoj prehrani i preparatima, mnogo proizvođača pokušava na svoje proizvode staviti upravo oznaku 'prirodno'. Zbog toga je važno pripaziti prilikom svake kupnje i provjeriti što sve točno piše na etiketi.

Nadamo se da smo ti barem malo pomogli i razbili mitove ili predrasude koje si imala o dodacima prehrani. Naravno da ništa ne može nadomjestiti zdravu prehranu i tjelovježbu, ali tvoje tijelo bit će ti zahvalno ako u svakodnevicu uvedeš i pokoji kvalitetan dodatak prehrani. Svi znamo da nije lako doći do preporučene dnevne doze baš svih vitamina ili minerala pa je ovo jednostavan način da si ipak malo 'olakšaš posao'.

Možda te zanima... Zima dolazi! Ojačaj svoj imunitet uz ove namirnice Zdravlje Možda te zanima... Pet nevjerojatnih učinaka koje kurkuma ima na ljude Zdravlje Možda te zanima... Znaš li što sve utječe na pad imuniteta i kako ga možeš ojačati? Zdravlje Možda te zanima... Vitamin D - vitamin o kojem se premalo priča Zdravlje Možda te zanima... Upoznajte se s dobrobitima azijskih i indijskih začina Zdravlje Možda te zanima... Izbjegavaj ovih pet stvari i imat ćeš uravnotežen imunitet cijele godine Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.