Zdravlje Imunitet na prirodan način 30. listopada 2017.

Izbjegavaj ovih pet stvari i imat ćeš uravnotežen imunitet cijele godine

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljudski imunitet je zadivljujući sustav koji se sastoji od celularnih i humoralnih elemenata, a koji su kod zdravog tijela međusobno povezani kemijskim porukama. Kao što postoje brojni čimbenici koji dižu imunitet tako postoje čimbenici koji ga ruše, ovo su neki od njih.

  • Šećer - previše šećera u dnevnoj prehrani (100 g ili 20 žlica) može narušiti imunitet čak za 40 posto. Tu se misli prije svega na jednostavne šećere uključivo i med te gazirane napitke. Radi se o oslabljenoj aktivnosti bijelih krvnih zrnaca da uništavaju mikrobe. Zanimljivo, kada se šećer zamijeni s kompleksnim ugljikohidratima, pada imuniteta nema. Smatra se da šećer dovodi do smanjenja apsorpcije drugih hranjivih tvari, a posebno C vitamina koji u obrani ima značajnu ulogu.
  • Loše masnoće i prerađena hrana - Visok unos zasićenih i trans masnoća iz industrijske hrane, a ponajviše zbog crvenog mesa može narušiti rad imuniteta. Oksidacijom takvih masnoća nastaje mnogo slobodnih radikala koji dramatično uništavaju obrambene stanice i time oslabljuju imunitet. Što više unosimo zasićenih masnoća animalnog podrijetla (crveno meso, masni sirevi, maslac, vrhnje i punomasno mlijeko) to je veći nedostatak prostaglandina i leukotriena. Stanje se bitno popravlja kada se dio takvih masnoća zamjeni s omega-3 masnim kiselinama.
  • Nedovoljno kretanja - redovito vježbanje, pa makar se radilo o ubrzanom hodanju, nevjerojatno doprinosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od tjelesnih toksina. Suprotno tome, vježbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi te postoji podražaj organa zaduženih za obranu da proizvode nove ''vojnike'' za obranu. 
  • Pretjerana upotreba ljekova - Mnogi lijekovi i droge osjetno ruše imuni sustav pa stoga nikoga ne bi trebala čuditi velika osjetljivost osoba koje ih koriste za infektivne i druge bolesti.
  • Pretjerano konzumiranje alkohola -  5 pića ili više dnevno smeta obrambenim stanicama osobito bijelim krvnim zrncima da se umnožavaju.
  • Vrhunski sportaši - pred natjecanja su također pod snažnim stresom pa nerijetko naglo obolijevaju zbog pada imuniteta. Joga i meditacija osjetno pomažu u saniranju stresnog stanja.

U okolini koja nas okružuje puno je štetnih tvari na koje nemamo utjecaja, ali uz redukciju ili eliminaciju navedenih štetnih tvari te uz upotrebu tradicionalnih prirodnih proizvoda za jačanje imuniteta poput Almagea CURCUMIN FORTE + možemo puno učiniti za svoje zdravlje.

Možda te zanima... Zima dolazi! Ojačaj svoj imunitet uz ove namirnice Zdravlje Možda te zanima... Vitamin D - vitamin o kojem se premalo priča Zdravlje Možda te zanima... Pet nevjerojatnih učinaka koje kurkuma ima na ljude Zdravlje Možda te zanima... Znaš li što sve utječe na pad imuniteta i kako ga možeš ojačati? Zdravlje Možda te zanima... Razbijamo mitove o dodacima prehrani! Zdravlje Možda te zanima... Upoznajte se s dobrobitima azijskih i indijskih začina Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.