Ova fantastična biljka raste u šumama južne i jugoistočne Azije. Njen prah se kao začin upotrebljava diljem svijeta, a ljudi postaju sve svjesniji i njenih ljekovitih svojstava
Kurkuma se diljem svijeta proširila iz azijskog kulinarstva, gdje se zbog svog karakterističnog zemljastog i blago gorkastog okusa koristi kao začin u brojnim jelima. Ubrzo se uslijed porasta popularnosti azijske kuhinje proširila diljem svijeta pa si je već sigurno koristila u kakvom curryju ili sličnom azijskom jelu. Kurkumin prah se od davnih vremena koristi i u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini, a ovo su samo neki od učinaka ove zaista nevjerojatno ljekovite biljke.
Snažan antioksidans
Kurkuma je prepuna kurkumina (ne bi se reklo po njenom imenu, zar ne?), moćnog antioksidansa koji neutralizira slobodne radikale - nestabilne molekule koje oštećuju stanice i pridonose starenju, ali i nastanku bolesti poput raka ili srčanih oboljenja. Regularno unošenje kurkume u organizam, primjerice putem dodataka prehrani, stimulira i pomaže antioksidativnim enzimima u našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala.
Odličan saveznik protiv upala
Već ranije spomenuti kurkumin pokazao se odličan i u borbi protiv upala. Naime, istraživanje objavljeno u časopisu Oncogene, jednoj od vodećih stručnih publikacija s područja biologije i onkoloških oboljenja, pokazalo je kako upravo kurkumin spada u najučinkovitije protuupalne supstance. Štoviše, pokazalo se kako je učinkovitiji i od puno poznatijih aspirina i ibuprofena. Kao da to nije dovoljno, kurkumin se zbog tih svojstava trenutno istražuje i kao potencijalni lijek za Alzheimerovu bolest.
Prirodni ubojica virusa...
Ovo je možda jedan od najnevjerojatnijih učinaka kurkume. Naime, istraživanje objavljeno u časopisu Bioorganic and Medicinal Chemistry pokazalo je kako kurkumin usporava i sprječava enzime humanog imunodeficijentnog virusa, tj. enzime HIV-1 i HIV-2. Osim HIV-a, mnogobrojna istraživanja pokazala su kako je kurkumin potencijalno vrlo učinkovit i u borbi protiv herpesa, hepatitisa C, gripe, ebole te mnogih drugih virusa. Osim što prirodno uništava ove patogene, vrlo je bitno i to što kurkuma u ovim istraživanjima zasad nije izazivala gotovo nikakve nuspojave.
...ali i bakterija
Možda si u vijestima čula za bakterije koje postaju otporne na tradicionalne antibiotike. Znanstvenici su iz tog razloga užurbano počeli tražiti nove načine za borbu protiv takvih bakterija. Zbog svojih antibakterijskih svojstava upravo je kurkuma jedan od predmeta tih istraživanja. Naime, kemijski spojevi iz kurkume mogu blokirati genom MDR-1 koji je odgovoran za otpornost bakterija na lijekove.
Zaštita od neurodegenerativnih bolesti
Kao što smo ranije naveli, nedavna istraživanja pokazuju kako bi kurkuma mogla biti vrlo učinkovita u borbi protiv Alzheimerove bolesti, ali i drugih neurodegenerativnih bolesti, poput Parkinsonove. Naime, zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava kurkuma pokazuje sposobnost da spriječi formiranje nakupina amiloida u mozgu. Amiloidi su bjelančevine koje mogu prouzročiti upale u mozgu, što može rezultirati postepenim propadanjem kognitivnih sposobnosti. Osim toga, istraživanja su pokazala kako kurkumin stimulira rast i proliferaciju matičnih stanica u neurone. Jednostavnije rečeno, kurkumin pomaže procese obnove raznih oštećenja u mozgu.
Zbog nevjerojatnih učinaka koje kurkuma ima na naša tijela, trebala bi biti sastavni dio svake zdrave prehrane. Ipak, svi znamo da uz mnoge obveze današnjice zdravu prehranu nije uvijek tako lako održavati. Srećom, postoje mnogi dodaci prehrani u tu svrhu, poput proizvoda Almagea® CURCUMIN FORTE+, stoga zbilja nemaš izlike da kurkuma ne postane dio tvoje svakodnevice.