Zdravlje 18. lipnja 2022.

Što sve osim menopauze može uzrokovati valunge?

Foto: shutterstock Ponekad menopauza nije uzrok valunga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Valunzi u godinama prije menopauze ili nakon nje svakako su nešto čega bi trebala biti svjesna jer ponekad mogu bit znak ozbiljnih medicinksih stanja.

Valunzi su iznenadni, intenzivni osjećaji topline koji se obično pojavljuju u području lica, vrata i prsa. Iako za svakoga mogu izgledati malo drugačije, koža obično pocrveni i dolazi do znojenja. Oni su također jedan od najčešćih simptoma perimenopauze, a prema studiji ginekologinje Deborah Lee i Lahore College Women University, oko 85 % žena u menopauzi doživljava navale vrućine i noćno znojenje koje može dovesti do nesanice. Ginekologinja Lee dodaje da neke žene mogu imati nekoliko blagih napadaja valunga, dok one s teškim mogu doživjeti i 50 ili više navala vrućine dnevno. Uz teške valunge dolazi i vrtoglavica, nesvjestica i kratkoće daha, a zbog čestih pojava mogu dovesti i do iscrpljenosti ili slabosti. Ako ti ovi simptomi zvuče poznato, a nisi u perimenopauzi ili postmenopauzi, postoje i drugi razlozi za valunge. 

Anksiozni poremećaji i napadaji panike

Menopauza i anksioznost često su povezani i utječu jedna na drugu. Bez obzira jesi li u menopauzi, anksioznost i napadaji panike također mogu uzrokovati valunge. Ginekologinja Lee objašnjava da umjereni ili teški simptomi tjeskobe povećavaju rizik od valunga između tri i pet puta. Dodaje kako do toga dolazi zbog prekomjerne aktivacije simpatičkog živčanog sustava, što dovodi do porasta proizvodnje adrenalina zbog čega možeš osjećati vrućinu, uznojiti se i tvoje srce može ubrzano raditi. 

anksioznost simptomi Možda te zanima... Anksioznost: simptomi, vrste i liječenje prirodnim putem Zdravlje

Karcinoidni sindrom

Karcinoidni sindrom je skup simptoma koje neke žene razviju kada imaju neuroendokrini tumor koji obično raste u crijevima ili slijepom crijevu. Ali također se može naći u želucu, gušterači, plućima, dojkama, bubrezima ili jajnicima. Ginekologinja Lee dodaje da ova vrsta tumora može utjecati na razne organe i luči višak serotonina, što uzrokuje crvenilo kože, širenje krvnih žila i gubitak topline.

Ako imaš bilo koji od drugih simptoma povezanih s ovom vrstom tumora uključujući bol u želucu, rektalno krvarenje, umor, slabost i/ili neočekivani gubitak težine, tada je važno da posjetiš liječnika. Prema studiji sa Sveučilišta Texas, ovaj sindrom se najčešće pojavljuje u prvom ili drugom stadiju raka i češći je kod žena nego muškaraca.

Dumping sindrom

Ako si nedavno bila na operaciji želuca i imaš valunge, uzrok bi mogao biti dumping sindrom. Ovo je stanje u kojem se hrana prebrzo kreće kroz dio tankog crijeva i uzrokuje pad razine glukoze, što prema ginekologinji Lee, uzrokuje znojenje i slabost . Prema istraživanju OBH-Interfaith Medical Center, stanje pogađa između 20 do 50 posto ljudi koji se podvrgnu zahvatu. 

Također, drugi uzroci damping sindroma uključuju dijabetes i virusne bolesti. No, bez obzira na okidač, iako sindrom dumpinga može biti neugodan, često se liječi samo promjenama u prehrani. Obroci bi trebali biti mali i česti, a tekućina se se ne bi smjela piti 30 minuta nakon obroka.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Višak hormona tiroksina naziva se hipertireoza i može uzrokovati pregrijavanje tijela. te povećava netoleranciju na toplinu

Hipertireoza

Štitnjača je žlijezda u vratu koja proizvodi hormone odgovorne za različite tjelesne procese, uključujući broj otkucaja srca i tjelesnu temperaturu. Višak hormona tiroksina naziva se hipertireoza i može uzrokovati pregrijavanje tijela. Također povećava netoleranciju na toplinu, kaže ginekologinja Lee. Kada je u pitanju lociranje uzroka valunga, svakako je vrijedno razmotriti ovo kao jedan od uzroka valunga, budući da su, prema NHS-u, žene 10 puta sklonije obolijevanju od hipertireoze od muškaraca, osobito između 20 i 40 godina.

Ako si zabrinuta da bi to mogao biti uzrok, pripazi i na druge znakove. Farmaceut Hussain Abdeh dodaje da to može biti problem ako uz valunge osjećaš i simptome kao što su umor, promjene u tjelesnoj temperaturi te bolovi u mišićima i zglobovima.

Možda te zanima... 6 simptoma raka štitnjače koje ne treba ignorirati Zdravlje

Feokromocitom 

Ginekologinja Lee kaže da bi ovaj tumor, iako rijedak, mogao uzrokovati valunge. Radi se o tumoru nadbubrežne žlijezde koji luči adrenalin i uzrokuje visoki krvni tlak. Visoke razine adrenalina uzrokuju povećanu proizvodnju topline i prekomjerno znojenje. Upravo zbog naleta adrenalina možeš osjetiti i navalu vrućine tijekom posebno stresnih razdoblja, zbog čega je važno naučiti kako se nositi sa stresom.

Lijekovi na recept

Različiti lijekovi koji se izdaju na recept čest su uzrok valunzima. Ginekologinja Lee spominje da to mogu biti opijati, nitrati, blokatori kalcijevih kanala, a sve je povezano s tim kako reagiraju unutar tijela. Ginekologinja objašnjava da opijati uzrokuju crvenilo jer aktiviraju histaminske receptore. Nitrati uzrokuju crvenilo lica uz pojačan dotok krvi u kožu lica, a blokatori kalcijevih kanala uzrokuju opuštanje glatkih mišića i proširenje krvnih žila što rezultira nižim krvnim tlakom i crvenilom. Valunzi su specifični za lijekove koji se koriste u prevenciji i liječenju raka dojke i osteoporoze

Kako zaustaviti valunge?

Kako bi zaustavila valunge, potrebno je identificirati njihov temeljni uzrok kako bi izbjegla njihove poznate okidače. Ginekologinja Lee dodaje da je jedan od najčešćih načina liječenja hormonska nadomjesna terapija, ali naravno, ako valunzi nisu uzrokovani hormonalnim promjenama koje su povezane s dobi, to neće funkcionirati. Kako bi zaustavila valunge koji nisu povezani s menopauzom možeš:

  • Pokušati se rashladiti tako da nosiš široku pamučnu odjeću i izbjegavaš popdnevno sunce.
  • Koristiti ventiraltor ili klima uređaj.
  • Spavati s otvorenim prozorima, čak i zimi.
  • Isprobati jastuk s rahladnim gelom.
  • Pronaći najbolje načine za smanjenje stresa poput joge, meditacije ili vježbi za disanje.
  • Izbjegavati poznate okidače poput kofeina, alkohola, cigareta ili začinjene hrane.
  • Smršavjeti. Prema studiji sa Sveučilišta u Kaliforniji, žene u menopauzi koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu ili su bile pretile, imale su manje valunga kada su smršavjele.
  • Udisati što više svježeg zraka.
  • Isprobati kognitivno bihevioralnu terapiju.
Možda te zanima... Je li moguće odgoditi menopauzu i kako se za nju fizički pripremiti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.