Nelagoda zbog upaljena grla, otežano gutanje, promuklost i kašalj najčešći su simptomi virusnih ili bakterijskih infekcija gornjeg respiratornog sustava. Zaraza se u hladnijim mjesecima masovno širi, a najviše pogađa ljude oslabljena imuniteta. Za razliku od virusne grlobolje, koja se razvija polako, bakterijska nastupa naglo i popraćena je visokom temperaturom.
Virusima prehlade (ali i gripe) pogoduje suhoća grla i gornjih dišnih putova pa uzimanje puno tekućine tijekom dana može pomoći očuvati vlažnost sluznice i smanjiti nadraženost grla. Stoga bi toplu kokošju juhu trebalo jesti što češće. Ona povećava temperaturu u nosu i grlu stvarajući nepovoljno okruženje za viruse, koji više vole hladnije i suše uvjete. Također, udisanje vrućih para kokošje juhe razrjeđuje sluz, pa ju je lakše ispuhati iz nosa.
Zašto trebate piti čaj kad vas boli grlo?
Kod grlobolje djelovat će i čajevi jer imaju visok udio različitih antioksidansa i antimikrobno djelovanje. Obavezno ih treba obogatiti medom jer stvara zaštitni sloj na grlu i smiruje nadražaj na kašalj, a bogat je i antioksidansima koji jačaju imunitet. Nemojte piti prevrući čaj, govore stručnjaci, jer je sluznica usta i ždrijela ionako već crvena, topla, upaljena i osjetljiva, pa će je vrući napici dodatno nadražiti. Pustite da se malo ohladi i obogatite ga limunovim sokom. Dobro je piti i sok od naranče jer svaki plod sadrži po 50 miligrama vitamina C. Pripazite da urin bude svjetložute i jasne boje jer je jedino to znak dovoljne hidratacije.
Kada po antibiotik zbog grlobolje?
Za dodatno osnaživanje tijela jelima dodajte bijeli luk jer je prirodni antibiotik i moćan saveznik imunološkog sustava, a djelotvoran je i protiv virusa i bakterija. Slana voda domaći je pripravak za ispiranje nosa, grgljanje i ublažavanje grlobolje. Također, smanjuje kašalj, a i održava dišne putove vlažnima te ih dezinficira. Ili pumpicom možete štrcnuti malo slane vode u nos kako bi ga lakše pročistila. Odlične su i inhalacije uljima, no pazite na njihovu kvalitetu - u ljekarnama potražite posebna ulja za inhaliranje.
No ona nisu preporučljiva za djecu, koja ne znaju pravilno udisati pare. I cuclanje bombona ili pastila pomaže kod ublažavanja suhoće grla i bolova u grlu. Birajte one koje sadrže islandski lišaj, timijan ili kadulju jer, osim što će obnoviti sluznicu grla, pomažu u borbi protiv upale. Zrak u prostoriji možete dezinficirati uljima iz aromalampice, često provjetravajte i vlažite ovlaživačima. Odmarajte se kako bi se tijelo bolje borilo protiv infekcije, a ako grlobolja traje dulje od nekoliko dana, i popraćena je visokom temperaturom, ili ako primjećujete gnojne čvoriće na grlu, posjetite liječnika. Vjerojatno se radi o težoj bakterijskoj infekciji koja ne može proći bez antibiotika.
Sirup za grlobolju
Sastojci:
- 10 g cvjetova crnog sljeza,
- 10 g listova bijelog sljeza,
- 10 g cvijeta divizme
- 5 g u mužaru istrljanog ploda anisa.
Priprema: Napravite šećerni sirup od 256 g saharoze (kuhinjski kristalni šećer) i 144 ml destilirane vode. Zagrijavajte dok se šećer ne otopi, a kad provri, pjenu bacite. Gotov sirup ohladite do 90°C pa prelijte preko biljne mješavine. Ostavite poklopljeno desetak minuta. Procijedite kroz nekoliko slojeva gaze, ulijte u tamnu bocu i držite u hladnjaku do dva tjedna. Odrasli neka piju tri puta po jednu veliku žlicu sirupa na dan.
Otopina za grgljanje
Sastojci:
- 250 ml mlake vode
- 1 žličicu praha kurkume
- 1/2 žličice morske soli
Priprema: Pomiješajte 250 ml mlake vode, 1 žličicu praha kurkume i 1/2 žličice morske soli. Progrgljajte pa ispljunite. Svi navedeni sastojci na prirodan način smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol, djeluju antiseptički te pomažu liječiti upalu.
Kuhani timijan za razrjeđivanje sluzi
Sušeni timijan učinkovit je kod prehlada i viroza, ima iznimno djelovanje kod produktivnoga kašlja, pomaže u radu pluća i olakšava disanje. Skuhajte dvije žličice timijana u kipućoj vodi i pustite da odstoji deset minuta. Isti čaj, s dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja koristite za inhaliranje kako biste razrijedili sluz koja izaziva kašalj i napetost u prsima, kaže dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.