Zdravlje Simptomi i pomoć 09. prosinca 2019.

Suhi kašalj: 6 glavnih uzroka i kako ga se riješiti

Foto: Shutterstock Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) je kronična upalna bolest pluća koja ometa protok zraka iz pluća. Simptomi uključuju poteškoće s disanjem, kašalj, stvaranje sluzi (ispljuvak) i piskanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kašalj nije bolest već simptom bolesti dišnog sustava, ali i nekih drugih tegoba. Kašalj je obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih produkta upale. Donosimo ti razliku između suhog i produktivnog kašlja i otkrivamo metode liječenja.

Suhi kašalj

Prema vrsti, kašalj dijelimo na suhi i produktivni. Suhi kašalj je nadražajni kašalj, bez iskašljavanja sluzi. Javlja se osjećaj kao da nas nešto iritira u grlu. Takav kašalj je vrlo zamoran, ometa san i apetit te od naprezanja može dovesti i do bolova u mišićima.

Mogući uzroci suhog kašlja su:

 • alergije,
 • prethodna virusna upala gornjeg dišnog sustav,
 • smetnje probavnog trakta (ako je to uzrok kašalj može trajati i više mjeseci),
 • boravak u prostorijama sa suhim zrakom,
 • pušenje,
 • gastroenterološke tegobe (primjerice povrat kiselijeg želučanog sadržaja u donje ždrijelo).
Caj_4 Možda te zanima... Prirodni trikovi protiv kašlja, temperature, viroze i savjet za dezinfekciju prostora Zdravlje Ulja_2 Možda te zanima... Recept za suhi kašalj koji pali Ljepota i relax

Bijeli sljez - čaj koji pomaže kod suhog kašlja

Pomaže kod nadraženog grla i jakog kašlja. Korijen bijelog sljeza priprema se uvijek s hladnom vodom kako bi se očuvalo djelovanje sluzi.

 • Veliku žlicu korijena bijelog sljeza prelij s dva decilitra vode i ostavi  barem dva do tri sata dok sluzi ne nabubre.
 • Procijedi, zagrij na temperaturu ugodnu za pijenje te pij u malim gutljajima pri kašlju i nadraženosti grla.

Kod suhog kašlja pomaže i:

 • piti dosta tekućine,
 • koristiti ovlaživač zraka u prostoru u kojem boraviš,
 • koristiti gume za žvakanje jer potiču stvaranje i protok sline.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Produktivni kašalj

Produktivni kašalj je vrsta kašlja kojeg karakterizira izbacivanje nakupljene sluzi. Sluz je često vrlo gusta, može otežavati disanje i potrebno ju je razrijediti kako bi se olakšalo samo iskašljavanje.

Najčešći uzrok produktivnog kašlja:

Kašalj može biti bezazlen, ako traje samo nekoliko dana i vezan je obično uz virusne respiracijske infekcije. Međutim, zdrav čovjek ne kašlje i svaki kašalj koji traje dulje od deset do četrnaest dana, pogotovo, ako traje dulje od tri tjedna treba shvatiti ozbiljno, javiti se liječniku i napraviti odgovarajuće pretrage.

Voda i vitamin C - razrjeđuju sluz i olakšavaju stanje

Svaku bolest treba odležati i mirovati. Uz to treba uzimati i C vitamin, primjerice limun u mlakom čaju. Voda neće razbiti sluz, ali će je toliko razrijediti da će općenito biti mekša. Puno tekućine iznimno je važno piti jer će cijela sluz biti razrjeđenija, a niti elastičnije.

Himalajska Možda te zanima... Napravi svoje kapi za nos Ljepota i relax
 

Najbolji izbor sirupa kod produktivnog kašlja

Sirup na bazi bršljana ima posebna svojstva zato što rastapa sluz kako ona ne bi bila ljepljiva i da se ne skuplja u plućima jer tada nastaje vlažan, topli okoliš idealan za razvoj bakterija. Zato je dobro da se sluz čisti. Osim toga sirup smanjuje nadražaj na kašalj, dakle osjećaj je manje neugodan, a zapravo rastapa sluz koja se stvara. Postoji i niz drugih sirupa. Većina je na bazi sljeza jer je on klasičan, idealan lijek, zatim na bazi trputca, jaglaca i islandskog lišaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.