Zdravlje 02. rujna 2024.

Rizik od srčanih bolesti kod žena mogao bi se predvidjeti do 30 godina unaprijed pomoću jednostavnog krvnog testa

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predviđanje budućeg rizika od srčanih bolesti kod žena moglo bi biti jednostavno uz jedinstvenu krvnu pretragu pomoću koje bi se provjeravala tri čimbenika rizika.

Mjerenje razine triju biomarkera u krvi u srednjoj životnoj dobi može ženama dati jasniju sliku rizika od velikih kardiovaskularnih događaja poput srčanog i moždanog udara i desetljećima ranije nego što to čine trenutni kalkulatori rizika, sugerira novo istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine, koje je također predstavljeno na kongresu Europskog kardiološkog društva (ESC), piše Fox News Digital.

Studija, koja je uključivala gotovo 30 000 žena u prosjeku starih 55 godina, mjerila je 1993. godine pomoću krvnog testa dvije vrste masti u krvotoku zajedno s određenom vrstom proteina, a zatim pratila zdravlje sudionica u razdoblju od 30 godina, rekli su istraživači.

Možda te zanima... 5 načina kako se zdravlje srca narušava tijekom menopauze Zdravlje

"Najjači pokazatelj rizika bila je jednostavna krvna pretraga vezana uz C-reaktivni protein visoke osjetljivosti, ili hsCRP (C - reaktivni protein proizvodi jetra koja oslobađa CRP u krvotok kao odgovor na upalu), te uz kolesterol i lipoprotein", reko je glavni autor studije dr. Paul Ridker, direktor Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Brigham and Women's Hospital.

"Poznavanje sva tri predviđena rizika ne samo za pet ili 10 godina, već za 20 i 30 godina, daje nam putokaz za ciljanje specifičnih terapija za pojedinog pacijenta", rekao je.

C-reaktivni protein (CRP) je protein koji proizvodi jetra, a koji raste kada se u tijelu pojavi upala, prema klinici Mayo. Visoke razine proteina ukazuju na povećan rizik od srčanih bolesti.

LDL kolesterol - poznat i kao "loš" kolesterol - može se nakupljati u arterijama i povećati šanse za srčani ili moždani udar, istaknula je klinika Mayo.

Lipoprotein(a) ili Lp(a) vrsta je LDL kolesterola koji također može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama.

"Ovo je velika, uvjerljiva studija koja spaja tri prediktivna krvna testa koji se dosad nisu promatrali na ovaj način."

Možda te zanima... Što može biti uzrok ubrzanog kucanja srca i kada se treba zabrinuti? Zdravlje

Istraživači su otkrili da žene s najvišom vrijednosti LDL kolesterola imaju 36 % veći rizik od srčanih bolesti u usporedbi s onima s najnižom razinom. Oni s najvišom razinom Lp(a) imali su 33 % veći rizik. Žene s najvišim vrijednostima CRP-a imale su 70 % veći povezani rizik.

Žene koje su imale visoke razine sva tri pokazatelja imale su 1,5 puta veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar i više od tri puta veću vjerojatnost da će imati koronarnu bolest srca, otkrili su istraživači. Dok većina liječnika mjeri kolesterol, vrlo malo njih mjeri hsCRP i Lp(a), primijetio je Ridker.

Činjenica da je samo jedan kombinirani krvni test predvidio rizik 30 godina kasnije je "zapanjujuća", rekao je istraživač.

"To nam govori o tihim rizicima kojih jednostavno nismo svjesni, i daje nam priliku da počnemo s preventivnim naporima mnogo ranije u životu", dodao je.

Možda te zanima... Bolesti srca mogu uzrokovati promjene na mozgu koje povećavaju rizik od moždanog udara i demencije Zdravlje

Dr. Marc Siegel, viši medicinski analitičar za Fox News i klinički profesor medicine na NYU Langone Medical Center, koji nije bio uključen u studiju, rekao da je to "veliki korak naprijed" u korištenju kombinacije krvnih testova za određivanje rizičnih srčanih stanja kod žena.

"Ovo je velika, uvjerljiva studija koja spaja tri prediktivna krvna testa koji se dosad nisu promatrali na ovaj način", rekao je Siegel za Fox News Digital.

"Budući da upala može uzrokovati srčani udar, potvrđeno je da povišeni marker upale (CRP) prenosi 70 % veći rizik od srčanih bolesti. LDL i Lp(a) prethodno su pokazali povećan rizik od srčanih bolesti ", nastavio je.

Siegel predviđa da će se u budućnosti krvni markeri poput ovih koristiti u kombinaciji s umjetnom inteligencijom za određivanje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Možda te zanima... Ova količina kofeina može povećati rizik od srčanih oboljenja – čak i ako ste inače zdravi Zdravlje

Na temelju ovih nalaza, Ridker preporučuje da pacijenti zatraže od svojih liječnika posebno mjerenje hsCRP i Lp(a). "Došlo je vrijeme da se naše smjernice promijene", dodao je.

Prema Ridkerovom iskustvu, žene su manje zabrinute zbog bolesti srca nego muškarci. "Nažalost, naše tradicionalne smjernice za probir rijetko identificiraju rizične žene sve dok nisu u kasnim 60-ima ili 70-ima. No, prevencija mora započeti u 30-ima i 40-ima kako bi bila najučinkovitija", rekao je.

Dok bi se preventivni napori u početku trebali usredotočiti na zdravu prehranu za srce, redovitu tjelovježbu, prestanak pušenja i upravljanje stresom, neki će pacijenti imati koristi od terapije lijekovima za smanjenje upale i snižavanje razine kolesterola, prema Ridkeru.

Glavno ograničenje ove studije je to što su žene koje su sudjelovale bile zdravstvene djelatnice, priznaju istraživači.

"Ipak, u drugim okruženjima, znamo da to vrijedi i za muškarce - ako ništa drugo, još je veća briga za pojedince", rekao je Ridker.

Migrene Možda te zanima... 9 suptilnih znakova koji upućuju na srčane probleme Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.