Hrana Hrana kao lijek 21. kolovoza 2024.

Svakodnevno ispijanje soka od brusnice neočekivano utječe na kolesterol

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Držanje kolesterola pod kontrolom od vitalne je važnosti za zdravlje vašeg srca i krvožilnog sustava.

Previše kolesterola u krvi može uzrokovati stvaranje naslaga, koje se nazivaju "plakovi", na stijenkama krvnih žila. Kako ti plakovi rastu, mogu blokirati protok krvi. Također, se mogu odvojiti i stvoriti ugruške, što vas izlaže riziku od srčanog ili moždanog udaram prema klinici Mayo

Često slušamo o namirnicama koje ne bismo trebali jesti ako želimo imati normalne vrijednosti kolesterola, poput zasićenih masnoća i transmasti. Međutim, postoji i hrana koju bismo trebali jesti kako bismo osigurali dobro zdravlje kardiovaskularnog sustava. Hrana koja je dobar izvor vlakana i zdravih masti može pomoći u smanjenju kolesterola. Postoje i namirnice koje vam mogu pomoći u snižavanju kolesterola na druge načine, recimo pomoću fitokemikalija koje te namirnice sadrže. Jedna od takvih namirnica je i sok od brusnice, piše Health Digest.

Kako sok od brusnice utječe na kolesterol

Meta-analiza i sustavnim pregled iz 2024. objavljeni u časopisu Nutrients proučeno je 16 studija koje su istraživale učinke brusnice na kolesterol. Studija nije bila ograničena samo na sok od brusnice, pa je uključivala i suplementaciju u obliku kapsula, praha i tableta različitih doza. Duljina suplementacije kretala se od dva tjedna do šest mjeseci. Nakon analize svih prikupljenih podataka, istraživači su utvrdili da je konzumacija brusnice u svim ispitivanim oblicima pomogla u poboljšanju ukupnog kolesterola i kolesterola lipoproteina visoke gustoće (HDL, "dobra" vrsta kolesterola).

Međutim, autori studije upozorili su da je tumačenje rezultata studije ograničeno jer je bilo samo nekoliko randomiziranih kontroliranih studija koje su se bavile brusnicom i njenim učincima na kolesterol. Rekli su da je potrebno više istraživanja, prije nego što se donese standardna preporuka za korištenje dodataka prehrani i soka od brusnice za snižavanje kolesterola. 

sok od brusnice Možda te zanima... Može li sok od brusnica spriječiti urinarnu infekciju? Zdravlje

Kako koristiti sok od brusnice za snižavanje kolesterola

Iako u ovom trenutku nema dovoljno dokaza za čvrstu preporuku kako koristiti sok od brusnice za poboljšanje kolesterola, moglo bi biti korisno pogledati što su znanstvenici u svojim studijama otkrili kao učinkovito.

U randomiziranom kontroliranom ispitivanju iz 2018. objavljenom u Journal of the American College of Nutrition njegovi su sudionici pili 400 mililitara soka od brusnice osam tjedana. U ovoj studiji je otkriveno da je sok od brusnice pomogao povećati razinu HDL-a kod ljudi.

Također, randomizirano i kontrolirano ispitivanje iz 2021. objavljeno u časopisu Nutrients, proučavalo je kako sok od brusnice utječe na različite čimbenike rizika od srčanih bolesti kod odraslih osoba srednje dobi s prekomjernom težinom i pretilošću. U studiji je polovica ljudi pila 500 mililitara soka od brusnice svaki dan. Druga polovica pila placebo sok. Nakon osam tjedana grupe su zamijenile mjesta. Uzorci krvi i vaskularna mjerenja obavljeni su na početku studije i nakon završetka suplementacije. Nalazi studije pokazali su da se koncentracija velikih LDL čestica i veličina LDL-a značajno povećala bez utjecaja na koncentraciju LDL-a. Health Central napominje da je veličina čestica važna jer je manja veličina čestica povezana s većim rizikom od srčanih bolesti. 

trnci Možda te zanima... Visok kolesterol u krvi - 6 znakova koji pokazuju da ga imate Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.