Zdravlje Simptomi i pomoć 10. siječnja 2022.

Što može biti uzrok ubrzanog kucanja srca i kada se treba zabrinuti?

Otkucaji srca
Foto: shutterstock Broj otkucaja srca u mirovanju kod odraslog čovjeka smatra se normalnim ako su vrijednosti od 50 do 100 otkucaja u minuti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Broj otkucaja srca u mirovanju kod odraslog čovjeka smatra se normalnim, ako su vrijednosti od 50 do 100 otkucaja u minuti. Kada broj otkucaja poraste iznad 100 u minuti takvo stanje nazivamo tahikardijom. Najčešći razlozi ubrzanih otkucaja su povišena tjelesna temperatura anemija ili povećana razina hormona štitnjače.

Dr. Dražen Šebetić spec internist, subspec. kardiolog iz Poliklinike Šebetić odgovorio nam je na 5 pitanja o zdravlju srca.

Koji su razlozi ubrzanog kucanja srca?

Broj otkucaja srca u mirovanju kod odraslog čovjeka smatra se normalnim ako su vrijednosti od 50 do 100 otkucaja u minuti. Kada broj otkucaja poraste iznad 100 u minuti takvo stanje nazivamo tahikardijom. Najčešći razlozi ubrzanih otkucaja su povišena tjelesna temperatura, anemija, povećana razina hormona štitnjače, uzimanje nekih lijekova, naglo debljanje, slabost srca kao pumpe te različita stanja uvjetovana psihičkim reakcijama na stresne podražaje. Ubrzani rad srca treba nas zabrinuti uvijek, a  ukoliko on traje kontinuirano, tada valja istražiti uzrok.

Možda te zanima... 15 razloga za bosiljak: Liječi bronhitis, čuva srce i tjera stres Hrana

Je li ubrzan rad srca češći kod žena nego kod muškaraca?

Povišena razina hormona štitnjače, ali i slabokrvnost češći su u žena, tako da je pojava ubrzanog rada srca također češća kod žena. Muškarci i žene imaju različitu reakciju na stres iako ubrzan puls može biti reakcija na stres u oba spola jer u stresu reagiramo kao da smo napadnuti, a to znači spremni smo ili na borbu ili na bijeg, a u oba slučaja ubrzani rad srca sastavni je dio naše reakcije.

Kakva je veza između lupanja srca i anemije?

Anemija je stanje u kojem je smanjena koncentracija hemoglobina - prenosioca kisika u naš organizam zbog čega organi i tkiva dobivaju manju količinu kisika. Organizam, da bi prevladao navedenu situaciju, razvija kompenzacijske mehanizme, a jedan od najčešćih i najvažnijih je ubrzanje pulsa kako bi se povećala količina krvi koju srce daje i tako nadoknadila smanjena količina kisika. To je osobito naglašeno u naporu, kada blagi napor izaziva vrlo jako ubrzanje srčanih otkucaja.

Ako nam tijekom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti srce kuca ubrzano, što možemo napraviti?

Ako nam tijekom uobičajenih aktivnosti srce ubrzano kuca treba prvo napraviti krvnu sliku i pretragu željeza u krvi jer je osobito u mladih žena najčešće slabokrvnost uzrokovana manjkom željeza. Također treba provjeriti hormone štitnjače, zatim analizirati funkciju pluća i srca i posjetiti kardiologa, ako je sve to u redu onda se treba posvetiti stvaranju kondicije i redovitom vježbanju.

Srce-Ruka Možda te zanima... Top 5 vitamina i minerala za zdravo srce Zdravlje

Možete li dati 5 savjeta za zdravo srce u svakoj životnoj dobi?

Pet savjeta za zdravlje srca u svakoj dobi: 

  1. Kontrolirati tjelesnu težinu na razini indeksa tjelesne mase (BMI 25 kg/m2) ili opsega struka za žene ispod 88 cm( idealno ispod 80 cm ), a za muškarce ispod 102 cm ( idealno ispod 94 cm) 
  2. Ako si pušač, odmah prestani pušiti.
  3. Redovno se rekreiraj i bavi se sportom, minimalno 30 minuta svaki dan.
  4. Redovito radi krvne pretrage, osobito masnoće u krvi i pri tom pazi da u prehrani izbjegavaš zasićene masti.
  5. Nauči izmjeriti arterijski tlak ( izmjeriti broj otkucaja srca), a ako primijetiš otklone od normalnog bez obzira na dob javi se liječniku!

Izračunaj svoj rizik od bolesti srca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.