Zdravlje Simptomi i pomoć 13. lipnja 2024.

Što može biti uzrok ubrzanog kucanja srca i kada se treba zabrinuti?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr. med. Dražen Šebetić spec internist, subspec. kardiolog iz Poliklinike Šebetić u Zagrebu objasnio je koliki se broj otkucaja srca u mirovanju smatra normalnim, koji su najčešći razlozi tahikardije (ubrzanog lupanja srca), je li tahikardija češća kod žena ili muškaraca, postoji li veza između ubrzanog lupanja srca i anemije, što poduzeti u slučaju ubrzanog lupanja srca i kako održavati srce zdravim.

mZ: Koji su razlozi ubrzanog kucanja srca i koje vrijednosti se smatraju normalnim?

Broj otkucaja srca u mirovanju kod odraslog čovjeka smatra se normalnim ako su vrijednosti od 50 do 100 otkucaja u minuti. Kada broj otkucaja poraste iznad 100 u minuti takvo stanje nazivamo tahikardijom. Najčešći razlozi ubrzanih otkucaja su povišena tjelesna temperatura, anemija, povećana razina hormona štitnjače, uzimanje nekih lijekova, naglo debljanje, slabost srca kao pumpe te različita stanja uvjetovana psihičkim reakcijama na stresne podražaje. Ubrzani rad srca treba nas zabrinuti uvijek, a ukoliko on traje kontinuirano, tada valja istražiti uzrok.

mZ: Je li ubrzan rad srca češći kod žena nego kod muškaraca?

Povišena razina hormona štitnjače, ali i slabokrvnost češći su u žena, tako da je pojava ubrzanog rada srca također češća kod žena. Muškarci i žene imaju različitu reakciju na stres iako ubrzan puls može biti reakcija na stres u oba spola jer u stresu reagiramo kao da smo napadnuti, a to znači spremni smo ili na borbu ili na bijeg, a u oba slučaja ubrzani rad srca sastavni je dio naše reakcije.

mZ: Kakva je veza između lupanja srca i anemije?

Anemija je stanje u kojem je smanjena koncentracija hemoglobina - prenosioca kisika u naš organizam zbog čega organi i tkiva dobivaju manju količinu kisika. Organizam, da bi prevladao navedenu situaciju, razvija kompenzacijske mehanizme, a jedan od najčešćih i najvažnijih je ubrzanje pulsa kako bi se povećala količina krvi koju srce daje i tako nadoknadila smanjena količina kisika. To je osobito naglašeno u naporu, kada blagi napor izaziva vrlo jako ubrzanje srčanih otkucaja.

Možda te zanima... Od zatajenja srca svaki sat umre jedna osoba: Kako prepoznati rane simptome? Zdravlje

mZ: Ako nam tijekom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti srce kuca ubrzano, što možemo napraviti?

Ako nam tijekom uobičajenih aktivnosti srce ubrzano kuca treba prvo napraviti krvnu sliku i pretragu željeza u krvi jer je osobito u mladih žena najčešće slabokrvnost uzrokovana manjkom željeza. Također treba provjeriti hormone štitnjače, zatim analizirati funkciju pluća i srca i posjetiti kardiologa, ako je sve to u redu onda se treba posvetiti stvaranju kondicije i redovitom vježbanju.

mZ: Možete li savjetovati što je najvažnije u svakodnevnom ponašanju za zdravlje srca?

Kontrolirati tjelesnu težinu na razini indeksa tjelesne mase (BMI 25 kg/m2) ili opsega struka za žene ispod 88 cm ( idealno ispod 80 cm ), a za muškarce ispod 102 cm ( idealno ispod 94 cm). Osobe koje puše trebale bi prestati pušiti, redovito se kretati i baviti se sportom (minimalno 30 minuta svaki dan), redovito raditi krvne pretrage, osobito kontrolirati masnoće i izbjegavati unos zasićenih masti. Bilo bi dobro i da svatko nauči izmjeriti arterijski tlak (broj otkucaj srca) jer je odstupanje od uobičajenih otkucaja razlog za posjet liječniku.

Tekst je iz arhive missZDRAVE

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.