Zdravlje 12. srpnja 2023.

5 načina kako se zdravlje srca narušava tijekom menopauze

Foto: Giulia Bertelli/Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menopauza se povezuje uz nesanicu, valunge, promjene raspoloženja i noćno znojenje, a manje sa srčanim problemima iako bi briga o srcu u razdoblju menopauze trebala biti visoko na listi prioriteta. Dr. sc Erden Radončić, spec. humane reprodukcije iz poliklinike Repromed u Zagrebu objašnjava kako smanjiti posljedice menopauze na zdravlje.

Rizik od srčanih bolesti raste s godinama i za muškarce i za žene. "Ali postoje čimbenici rizika od srčanih bolesti koji su posebno povezani sa starenjem jajnika", kaže dr. Chrisandra Shufelt, suradnica ravnatelja Kliničkog centra Mayo za žensko zdravlje u Jacksonvilleu na Floridi.  "Menopauza je složen proces obilježen promjenama u razinama hormona. Kako stare, jajnici proizvode manje estrogena".

Estrogen je važan jer pomaže u zaštiti srca i krvnih žila, kostiju, mozga, kože i vagine. Simptomi menopauze mogu trajati od tri mjeseca do više od 10 godina. Niska razina estrogena može povećati razinu kolesterola, što može dovesti do rizika od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava. Estrogen štiti arterije ženskog srca na brojne načine, uključujući smanjenje nakupljanja plaka. To znači da su žene nakon menopauze pod povećanim rizikom od bolesti srca i krvožilnog sustava. Menopauza može uzrokovati palpitacije (osjećaj da srce kuca brže nego inače) zbog promjene razine hormona. To se ponekad može dogoditi tijekom navala vrućine. Srećom, palpitacije su obično bezopasne.

Kratki pregled zdravstvenih rizika povezanih sa srčanim bolestima kod žena u menopauzi i što možete učiniti da smanjite rizik.

Visok kolesterol

U časopisu Circulation objavljeno je da u menopauzi ukupni kolesterol i takozvani "loš" kolesterol LDL mogu porasti, a dobar kolesterol (HDL) vjerojatno će se sniziti, što je loša vijest jer je HDL potreban za izbacivanje viška kolesterola koji tijelu nije potreban. Previše kolesterola u krvi može uzrokovati stvaranje plaka (stvrdnutih naslaga) u arterijama, što u konačnici može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Debljanje u području trbuha

Nakon 40. godine žene su sklonije nagomilati kilograme, osobito oko središnjeg dijela tijela. Masnoća oko središnjeg dijela tijela i vitalnih organa, poput jetre, može povećati rizik od srčanih bolesti, čak i ako imate zdravu tjelesnu težinu, prema studiji objavljenoj 2021. u časopisu Circulation. Kako biste provjerili jeste li u opasnosti od viscelarne masnoće izmjerite se. Struk širi od 90 cm povezuje se rizikom od preuranjene smrti čak i u osoba koje imaju normalan BMI.

žena Možda te zanima... 4 mita o debljanju u menopauzi Dijeta
 

Metabolički sindrom

U menopauzi, ili čak u kasnoj perimenopauzi - kada mjesečnice počnu preskakati - žene imaju veću vjerojatnost da će razviti metabolički sindrom, koji je kombinacija stanja, uključujući višak masnoće na trbuhu, visok kolesterol i povišen krvni tlak što povećava rizik od bolesti srca, dijabetesa i moždanog udara.

žena Možda te zanima... Znakovi krize srednjih godina i što slijedi nakon nje Zdravlje

 

Depresija

Depresija može naštetiti srcu. Stres i tjeskoba mogu smanjiti dotok krvi u srce, uzrokujući porast broja otkucaja srca i krvnog tlaka, kao i povećati razinu hormona stresa, poput kortizola, što može povećati rizik od bolesti srca, prema American Heart Association. Značajna studija o zdravlju žena u SAD-u (SWAN), objavljena 2019. koja je uključila 3302 žene u dobi od 42 do 52 godine i pratila ih 23 godine, izvijestila je da su simptomi depresije bili jači tijekom kasnog perioda i u postmenopauzi nego premenopauzi. Prema studiji objavljenoj 2017. u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, žene s poviješću depresije imaju pet puta veću vjerojatnost da će imati veliki napad depresije u menopauzi. "Važno je razgovarati o depresiji u vrijeme perimenopauze i menopauze", kaže Shufelt. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako se neprestano osjećate tužno, tjeskobno, beznadno, razdražljivo ili umorno. “Nemojte ignorirati simptome depresije”, upozorava ona. “Dostupne su mnoge učinkovite mogućnosti liječenja”, uključujući lijekove i psihoterapiju.

Depresija Možda te zanima... Depresija: Uzroci, simptomi i kako ih prepoznati Zdravlje
 

Poremećaj spavanja

Nemiran san često je jedan od prvih simptoma menopauze i perimenopauze. Kronično poremećen san može biti faktor rizika za srčane bolesti. Dok spavate, vaš krvni tlak prirodno opada. Ako ne spavate dovoljno, vaš krvni tlak može ostati viši dulje vrijeme, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Visoki krvni tlak — iznad 130/80 mmHg — može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara kao i apneja koja je također učestalija u vrijeme menopauze, a utječe na zdravlje srca. "Iako hipertenzija ne znači nužno da imate apneju za vrijeme spavanja, moglo bi biti korisno isključiti i taj uzrok", kaže dr. Shufelt. Ako se često budite zbog simptoma menopauze, kao što su valovi vrućine, također biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom o hormonskoj nadomjesnoj terapiji. "Ne koristimo nadomjestak estrogena za prevenciju srčanih bolesti, ali ga koristimo za upravljanje uznemirujućim simptomima", kaže Shufelt. "Ako ne možete spavati cijelu noć jer se znojite, to je također ometajući simptom." Estrogenski flasteri, u kojima se niska doza estrogena primjenjuje kroz kožu, mogu pomoći u ublažavanju simptoma menopauze, uključujući poremećen san." Međutim o uzimanju nadomjesne hormonske terapije u bilo kojem obliku nužno se savjetovati s lijenikom jer ona uz prednosti nosi i određene rizike za zdravlje.

Kako svesti ove rizike na minimum?

Žene u menopauzi provedu oko trideset ili više godina i vrlo je važno poduzeti korake da te godine prođu u što boljem zdravlju. Dr. sc. Erden Radončić, specijalist ginekologije i porodništva i subspecijalist humane reprodukcije iz Poliklinika Repromed u Zagrebu objašnjava što svaka žena može poduzeti kako bi bila zdrava i zadovoljna u menopauzi:

"Kad govorimo o zdravim životnim rutinama, uglavnom mislimo na izbjegavanje štetnih navika kao što su alkohol, pušenje te općenito primjena životnih navika kao opća njega kože lica i tijela, uredan san, izbjegavanje stresnih čimbenika i tome slično. Hidracija je jako važna za prevenciju glavobolje, ali i vrtoglavice. Pijte dovoljno tekućine, a najbolji izbor je voda stoga izbjegavajte alkohol, kavu i zaslađene napitke. Rizici pušenja dobro su poznati. Duhan smanjuje proizvodnju estrogena, najviše putem smanjenja rezerve jajnih stanica, prema suvremenim spoznajama. Uz to, duhan povećava rizik i za druga stanja u tijelu poput osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, prijeloma kostiju i različitih vrsta karcinoma", objasnio je.

Veliko istraživanje provedeno na ženama u srednjim godinama pokazuje da sve vrste tjelesne aktivnosti mogu pomoći u održavanju mišićne mase. Žene koje su bile fizičke aktivnije imale su veću mišićnu masu prije i nakon menopauze u odnosu na manje aktivne žene.

"Preporučljive vrste tjelovježbe su dobar kardiotrening koji će pokrenuti veliki broj mišićnih skupina te ujedno povećati otkucaje srca i tako poboljšati krvožilni sustav. Tu se preporučuje brzo hodanje, planinarenje, nordijsko hodanje, trčanje, bicikliranje, plivanje te sve vrste aerobnih treninga koje možemo zamisliti. Osim aerobnog treninga svakako bi trebalo uključiti vježbe snage. Zbog problema s osteoporozom, koja je naglašena u ovom period (zbog gubitka hormona koji utječu na kvalitetu kostiju), vježbe s opterećenjem, s otporom, s utezima, girjama, gumama – od velikog su značaja", tumači dr. Radončić i naglašava da bi prehrana žena u menopauzi trebala biti individualizirana s obzirom na potrebe, preferencije, dob i eventualne kronične bolesti te kao jednu od najboljih dijeta ističe mediteransku. Liječnik je naglasio i važnost redovitih ginekoloških pregleda i pregleda dojki tijekom menopauze.

Možda te zanima... Je li u menopauzi dobro uzimati estrogen kako bi koža ostala zategnutija? Zdravlje
 
 
 
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.