Zdravlje 16. kolovoza 2024.

Ova količina kofeina može povećati rizik od srčanih oboljenja – čak i ako ste inače zdravi

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Previše kave može biti previše za srce, prema novoj studiji koja povezuje konzumaciju od preko 400 miligrama kofeina dnevno s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, čak i kod inače zdravih ljudi.

“Redovita konzumacija kofeina mogla bi poremetiti parasimpatički sustav, što može dovesti do povišenog krvnog tlaka i otkucaja srca”, objasnila je glavna autorica nove studije Nency Kagathara, sa Zydus Medical College and Hospital u Dahodu, Indija, piše New York Post.

Kagatharin tim izmjerio je krvni tlak i otkucaje srca 92 zdrave odrasle osobe nakon što su izveli trominutni step test. Sudionici su bili u dobi od 18 do 45 godina s normalnim krvnim tlakom na početku istraživanja.

Gotovo 20 % sudionika konzumiralo je više od 400 mg kofeina svaki dan, što je ekvivalent otprilike četiri šalice kave, 10 limenki gaziranih pića ili dva energetska pića.

Utvrđeno je da kronična dnevna konzumacija 400 mg povećava broj otkucaja srca i krvni tlak tijekom vremena. Nalazi studije predstavljeni su u četvrtak na konferenciji American College of Cardiology u Delhiju, Indija.

Kava-Budenje Možda te zanima... Najbolje i najgore vrijeme za uživanje u kavi tijekom dana Hrana

Američka Agencija za hranu i lijekove rekla je da 400 mg kofeina dnevno "općenito nije povezano s opasnim, negativnim učincima", priznajući da su neki ljudi osjetljiviji na kofein i da se on može metabolizirati različitom brzinom.

Klinika Mayo kaže da se doza do 400 mg kofeina “čini sigurnom za većinu zdravih odraslih osoba”.

Kofein je stimulans koji može potaknuti proizvodnju hormona stresa noradrenalina i epinefrina, ubrzavajući otkucaje srca i podižući krvni tlak sužavanjem krvnih žila.

Ali također je utvrđeno da podiže raspoloženje i vjerojatno smanjuje rizik od određenih vrsta raka, između ostalih prednosti.

Kagathara je izvijestila da su urbane žene u poslovnim i menadžerskim ulogama imale najveći dnevni unos kofeina u njezinoj studiji.

kava Možda te zanima... Viša razina kofeina u krvi doprinosi vitkosti, ali ne preporučuje se pretjerivanje Hrana

Oni koji su konzumirali više od 600 mg kofeina dnevno imali su značajno povišen broj otkucaja srca i krvni tlak nakon pet minuta odmora nakon step testa.

"Zbog učinka na autonomni živčani sustav, redovita konzumacija kofeina mogla bi dovesti inače zdrave osobe u rizik od hipertenzije i drugih kardiovaskularnih događaja", rekla je Kagathara. "Povećanje svijesti o ovim rizicima ključno je za poboljšanje zdravlja srca za sve", dodala je.

Hipertenzija je drugo ime za visoki krvni tlak, stanje povezano s većim rizikom od bolesti koronarnih arterija, zatajenja srca, kronične bolesti bubrega i demencije. Stručnjaci predlažu redovito vježbanje i pravilne prehrane za snižavanje krvnog tlaka. Lijekovi se mogu propisati u slučaju kad nema rezultata u gubitku tjelesne težine i kada promjene u prehrani i vježbanje ne pomognu.

Možda te zanima... Kava poslije 17, izgleda nije krivac za loš san Hrana

Dr. Benjamin Hirsh, direktor preventivne kardiologije u Sveučilišnoj bolnici North Shore, nazvao je rezultate nove studije "uvjerljivima".

"Rezultati studije trebali bi osvijestiti ljude da prekomjerna konzumacija kave može negativno djelovati na srce, uzrokujući hipertenziju i aritmije", rekao je Hirsh, koji nije bio uključen u istraživanje. Pretjerano oslanjanje na kofein može pomoći kod produktivnosti, ali zdravlje bi uvijek trebalo biti u prvom planu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.