Zdravlje Simptomi i pomoć 07. studenoga 2023.

Manje poznati razlozi zbog kojih vam curi nos

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nisu samo prehlada i alergija krive za curenje nosa, postoji cijeli niz uzročnika poput hrane ili polipa na sinusima

Prehlada, gripa i covid najčešći su uzroci curenja nosa, posebno u hladnijem dijelu godine. Tu je također i alergija na pelud koja se aktivira tijekom proljeća i ljeta, ali i druge vrste alergije, kao što su osjetljivost na krzno ljubimaca ili prašinu i spore plijesni. Osim ovih očitih uzročnika curenja nosa, postoje i neki manje poznati, prenosi VeryWell Health. U nastavku saznajte koji su potencijalni uzroci curenja nosa te kada je vrijeme da zbog kapljica u nosu posjetite liječnika. 

Hladan zrak

Boravak na otvorenom tijekom jesenskih i zimskih mjeseci može u trenutku uzrokovati curenje nosa, a glavni krivac je hladan i suh zrak. Hladan zrak isušit će sluznicu nosa što uzrokuje reakciju imunosnog i živčanog sustava te se počinje proizvoditi sluz koja bi trebala vratiti vlažnost. Osim što vlaži nos, tjera vas i da konstantno brišete nos maramicom. Curenje nosa uzrokovano hladnim zrakom možete spriječiti tako što ćete staviti šal ili masku preko nosa.

Hrana, posebno ljuta

Nije novost da nos curi nakon što pojedete ljute papričice ili papar, no manje je poznato da se to može dogoditi i kada jedete druge vrste hrane. Namirnice poput češnjaka, đumbira, wasabija i curryja su okidači za reakciju sličnu alergijskoj, a nekima će i druge vrste namirnica, koje nisu ljute niti paprene, potaknuti isti odgovor. Znanstvenici još nisu sigurni zašto se to događa, ali pretpostavljaju da se radi o iritaciji odnosno podražaju određenih živaca. 

Hormoni

Hormoni imaju direktan utjecaj na membrane dišnih puteva te mogu stimulirati žlijezde koje luče sluz, a među njima su hormoni štitnjače, hormoni rasta i ženski spolni hormoni. Simptomi koje često vidimo kod alergijske reakcije prate povećanu razinu estrogena u krvi pa se tako curenje nosa najčešće javlja u samoj sredini ciklusa. Slično se događa i za vrijeme trudnoće. 

Lijekovi

Određeni aktivni sastojci uzrokuju takozvani rinitis induciran lijekovima. Svaki od njih ima drugačiji mehanizam djelovanja, ali posljedica je ista - curenje nosa. U tu skupinu ubrajaju se lijekovi koji liječe bol, upalu, visok krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, uvećanu prostatu, erektilnu disfunkciju te probleme s mentalnim zdravljem kao što je depresija. Korištenje kontracepcijskih tableta ima isti učinak. 

Tjelovježba

Aerobne vježbe kao što su trčanje, aerobik pa čak i spolni odnos mogu uzrokovati curenje nosa. Povećan protok krvi u nosu tijekom tjelesne aktivnosti uzrokuje curenje kapljica iz nosa. Istraživanja pokazuju da sportaši pate od rinitisa izazvanog vježbanjem više nego ostali, a 40 % ispitanih sportaša navodi da to utječe na njihove performanse.

Kronična upala sinusa

Sinusi su zaduženi za stvaranje sluzi koja otječe iz nosnih prolaza u nos. Sluz ispire bakterije i čestice iz nosnih prolaza u stražnji dio grla gdje se na kraju proguta što sprječava bakterije da se zadrže u nosu i izazovu infekciju. Kada su ti putevi blokirani, bakterije ostaju unutra i mogu dovesti do pojave sinusitisa (infekcije sinusa). Kada traje 12 tjedana ili više, naziva se kronični sinusitis. Ozbiljniji oblici sinusitisa zahtijevaju liječenje antibioticima, a simptome možete olakšati kapima za nos, toplim oblozima na čelu i inhaliranjem.

Polipi na sinusima

Na sinusima se mogu pojaviti male i mekane izrasline zvane polipi koje otežavaju disanje. Česti su kod osoba koje pate od astme, alergija i onih s kroničnim sinusitisom. Osim curenja nosa, javljaju se i simptomi poput pritiska u glavi, gubitka osjeta okusa i mirisa, glavobolje te osobe počinju više disati na usta nego nos. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Polipi na sinusima su česti kod osoba koje pate od astme, alergije i onih s kroničnim sinusitisom

Devijacija septuma

Septum je naziv za hrskavicu i kost koja prolazi sredinom nosa, odnosno između nosnica. Stanje u koje se septum naginje na jednu stanu i odstupa od sredine naziva se devijacija septuma. Ovo stanje uzrokuje pojačano curenje nosa, ali i druge simptome kao što su teško disanje kroz jednu ili obje nosnice, česte upale sinusa, glasno disanje i disanje na usta u snu. Neki se rađaju s iskrivljenim septumom dok se drugima iskrivi uslijed ozljede, a lako se može ispraviti operacijom.  

Curenje likvora

Posebna bezbojna tekućina koja okružuje kralježničnu moždinu i mozak se naziva cerebrospinalni likvor, ponekad samo likvor. Kada se u membrani koja ju drži na mjestu stvori oštećenje, može doći do curenja likvora kroz nos ili uši. Ovo je stanje ekstremno rijetko, ali se može dogoditi nakon ozljede, operacije ili ponekad samo od sebe, bez očitog uzročnika. Curenje likvora prati i glavobolja koja se pojačava u stojećem, a smanjuje u ležećem položaju. 

Churg-Strauss sindrom 

Radi se o sindromu koji je vrlo rijedak i uzrokuje upalu u stanicama tkiva ili krvi. Može zahvatiti pluća, sinuse, nos, srce, bubrege, kožu, crijeva, zglobove i živce. Rjeđe utječe na mozak, a osim što uzrokuje curenje nosa izaziva i teško disanje, bol u prsima i abdomenu, krvavu stolicu, osip i bolove u mišićima i zglobovima. Liječi se protuupalnim lijekovima. 

Kada posjetiti liječnika?

Curenje nosa u većini slučajeva nije znak teške bolesti i trebalo bi prestati unutar nekoliko dana ili ako uklonimo uzrok poput hrane i hladnog zraka. Kronično curenje nosa bez jasnog uzročnika moglo bi zahtijevati liječničku intervenciju, a svakako se obratite liječniku ako:

  • Curenje nosa traje više od 10 dana
  • Imate visoku temperaturu
  • Iz nosa počne curiti žuti ili zeleni iscjedak
  • Osjetite pritisak i bol u području sinusa
  • Osjetite čudan miris u nosu. 

Liječnik će najbolje procijeniti koji je uzrok curenja nosa i prepisati potrebnu terapiju. Svakako je dobro zapamtiti kada je curenje započelo te što ste radili u tom periodu kako bi dobili što točniju dijagnozu. 
 

Možda te zanima... Što vaš nos govori o vašem zdravlju? Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.