Zdravlje 01. siječnja 2023.

Što vaš nos govori o vašem zdravlju?

Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Higijena nosa kao i higijena zuba, treba biti važan dio svakodnevne rutine, osobito ako patiš od kroničnih problema sa sinusima. Nazalna higijena je praksa održavanja nosa čistim, prohodnim i vlažnim.

Istraživanja su pokazala da redovita higijena nosne šupljine hipertoničnim slanim sterilnim otopinama pomaže u ublažavanju alergijskog rinitisa kod djece i odraslih te trudnica i dojilja. Nos ima vrlo važnu funkciju u procesu disanja. Ovlažuje i regulira temperaturu zraka koji udišeš i priprema ga za izmjenu kisika i ugljičnog dioksida u plućima. Djeluje kao filtar, uklanja prašinu, bakterije i viruse, tvari koje uzrokuju alergije i druge čestice iz zraka, što pomaže u sprječavanju začepljenja, infekcija i bolesti.

Održavanje dobre higijene nosa može poboljšati ukupnu kvalitetu života i tebi i tvojoj djeci. Sezona respiratornih infekcija u punom je jeku od listopada do svibnja, a posebno pogađa najmlađe jer im izaziva snažnu nelagodu. Dojenčad i djeca mlađa od šest mjeseci dišu samo kroz nos, ne znaju disati na usta niti ispuhati nos te im začepljen nos može uzrokovati probleme s hranjenjem i dovesti do upale sinusa, srednjeg uha, upale donjih dišnih putova. Djeca vrtićke, predškolske i školske dobi često su izložena respiratornim infekcijama zbog boravka u grupama u zatvorenim prostorima. Radi toga je za djecu od velike pomoći redovita nazalna higijena, a osim toga ako to nauče rano ostat će im kao dobra navika kroz život. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Majka bolesnoj kćeri pokušava olakšati disanje pomoću spreja za nos

Nakon redovite higijene nosa moguće je da ćeš primijetiti da se osjećaš energičnije i aktivnije jer možeš bolje disati, bez začepljenosti i iritacije. Moguće je da će ti se poboljšati i kvaliteta sna i rjeđe ćeš obolijevati od respiratornih bolesti uzrokovanih virusima i bakterijama. Također možeš očekivati da ćeš manje kihati jer ti sinusi neće biti iritirani česticama nadražujućih tvari iz zraka. Redovita higijena nosa hipertoničnim slanim sprejevima osobito je bitna za osobe alergične na udisajne alergene poput peludi, prašine ili grinja te bi neki s lakšim simptomima mogli i smanjiti uzimanje lijekova.

Iako pandemija koronavirusa ne predstavlja za većinu toliku prijetnju kao što je to bilo prije cjepiva ne smijemo zaboraviti da je ona i dalje među nama te predstavlja značajnu javnozdravstvenu opasnost na globalnoj razini. Redovitim ispiranjem nosa možeš spriječiti da virusi uđu dublje u dišni sustav. Još jedna prednost redovite nazalne higijene je smanjena upotreba dekongestiva koji istina donose trenutno olakšanje, ali se ne smiju dugo koristiti jer postaju kontraindicirani.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

 10 dobrobiti redovite nazalne higijene

  • Povećava vlažnost sluznice nosa. Kada sluznica nosa zbog bolesti ili suhog grijanog zraka ne može održavati svoju funkciju, uzročnicima raznih bolesti olakšan je ulazak u organizam.
  • Poboljšava prohodnost i smanjuje začepljenost nosa.
  • Smanjuje osjetljivost nosa na prašinu i druge alergene te upalu sinusa.
  • Pomaže pri ispiranju guste sluzi iz sinusa.
  • Smanjuje sadržaj sluzi u sinusnoj šupljini.
  • Pomaže u poboljšanju kroničnih simptoma alergije kao što su začepljen nos, svrbež, curenje nosa i bol u nosu, kao i smanjenju ukupne sluzi.
  • Štiti od razvoja bakterija koje bi se mogle proširiti u ušni kanal ili pluća.
  • Ako je nos očišćen prije upotrebe kapi za nos ili inhalatora povećava se njihovu učinkovitost.
  • Poboljšava zacjeljivanje rana na nosnoj membrani ili nakon operacije i smanjuje mogućnost infekcije.
  • Smanjuje upotrebu lijekova za liječenje problema s nosom.

MAR/P/NAT3/11-2022/HR, studeni 2022

Linija sprejeva za nos MARIMER HYPERTONIC sadrži morsku vodu za higijenu nosa, a zbog pomno odabranog izvora vode i pažljivo osmišljenih mlaznica su prikladni za odrasle, djecu i dojenčad. Mogu se koristiti kao dio dnevne rutine higijene nosa jer vlaže nosnu sluznicu i olakšava evakuaciju nosnog sekreta ili povremeno, kao podrška pri liječenju prehlade, rinitisa i sinusitisa. Svi Marimer proizvodi sadrže visokokvalitetnu prirodnu morsku vodu obogaćenu elementima u tragovima poput bakra, cinka i mangana, poznatih po blagotvornom učinku u potpori liječenju bolesti dišnog sustava. Ova čista morska voda dolazi iz francuske pokrajine Bretanje, poznate po izraženim morskim mijenama koje, zbog snažnih struja, obogaćuju vodu kisikom i obiljem minerala. Doznaj više o Marimer isotonic i hypertonic spreju za odrasle i Marimer Baby isotonic spreju i hypertonic ampulama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.