Hrana 27. svibnja 2019.

Najbolje i najgore vrijeme za uživanje u kavi tijekom dana

Kava-Budenje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kava nas ujutro razbuđuje, ima dobar okus, pa čak i neke prednosti za naše zdravlje. No znanstvenici tvrde da prvu šalicu kave ne treba piti čim ustanemo iz kreveta

Klinička studija pokazala je da najbolje vrijeme za ispijanje kave je ujutro, ali tek sat vremena nakon što se probudimo. Naime, kad se tek probudimo, hormon kortizol u tijelu je na jednom od tri svoja vrhunca u danu.

Iako za kortizol mnogi misle da je hormon stresa jer se izlučuje u većim količinama kad smo napeti, no on je i hormon budnosti, a tijelo ga proizvodi kao odgovor na stresne situacije.

Možda te zanima... Kava ti može pomoći da dulje živiš, kažu znanstvenici Hrana

Konzumiranje kofeina kad je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola 'govori' tijelu da ga proizvodi manje, tvrde farmakolozi koji proučavaju način na koji lijekovi (i kofein) reagiraju s prirodnim biološkim funkcijama tijela. Tako kortizol 'potkopava' učinak kofeina, a može pridonijeti i razvoju tolerancije za kavu; što znači da nam je potrebno sve više i više kave da bi se razbudili.

Možda te zanima... Zašto je kava dobra za tebe i koliko kave je previše? Hrana

Zato pokušaj čekati sat vremena nakon buđenja da skuhaš prvu šalicu. A, ako više puta u danu piješ kavu, znanstvenici savjetuju da ju konzumiraš izvan druga dva vremena najveće proizvodnje kortizola, što je obično između podne i 13 sati te između 17:30 i 18:30 sati, piše Reader's Digest.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.