Hrana Hrana kao lijek 09. srpnja 2018.

Kava ti može pomoći da dulje živiš, kažu znanstvenici

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si dosada došla u dodir s puno istraživanja o tome je li kava dobra ili nije za tebe. Novo istraživanje za JAMA medicinski časopis otišlo je korak dalje pa su svoj projekt izveli na pola milijuna ispitanika kako bi konačno dali odgovor na pitanje: kava - da ili ne?

Njihovo je veliko otkriće da konzumacija bilo koje količine kave produžuje život, prenosi Men's Health. 

Prema istraživanju, jedna šalica kave dnevno - bila ona obična ili bez kofeina - može smanjiti rizik od preuranjene smrti za osam posto. 

Piti šest do sedam šalica može smanjiti taj rizik za čak 16 posto, kažu istraživači. 

Istraživanje je omogućilo dodatne dokaze da ispijanje kave može biti dio zdrave prehrane i daje onima koju ju piju dodatnu potvrdu o njenim zdravstvenim dobrobitima, objašnjava dr, Erikka Loftfield, suradnica istraživanja sa Nacionalnog instituta za rak u Americi. 

Možda te zanima... Mislite da je kava nezdrava? Razmislite opet! Hrana Možda te zanima... Zašto je kava dobra za tebe i koliko kave je previše? Hrana

Ispitanici su odgovarali na pitanja o svojoj konzumaciji kave, kao i alkohola, cigareta te o svojoj zdravstvenoj povijesti od 2006. do 2016. 

Od pola milijuna ljudi, 14600 ih je umrlo u tom periodu, s čime su znanstvenici mogli odrediti povezanost između kave i dugovječnosti. 

Zaključili su kako njihova saznanja trebaju dodatnih dokaza kako bi se utvrdilo da je kava uistinu zdrava za nas. Loftfield je rekla kako je njihovo primarno saznanje došlo od metode promatranja te kako bi bolje razumjeli potencijalne biološke mehanizme koji se skrivaju iza toga svega, trebaju još istraživanja na ovu temu. 

Prijašnje su studije otkrile kako kava pomaže kod upala pokrenutih starenjem organizma, kod poboljšanja atletskih sposobnosti, smanjenja rizika od dijabetesa i mnoge druge dobrobiti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.