Hrana Hrana kao lijek 14. ožujka 2017.

Zašto je kava dobra za tebe i koliko kave je previše?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jutro bez kave je većini odraslih ljudi gotovo pa nezamislivo. Osim što nam pomaže da se razbudimo, ona je i svojevrsni ritual, dio svakodnevne rutine. Osim putem kave, kofein unosimo u organizam i na druge načine. Upravo zato trebaš voditi računa o dnevnim količinama koje konzumiraš.

Trenutno, stručnjaci savjetuju odraslim, zdravim ljudima da dnevni unos kofeina ograniče na maksimalno 400 miligrama. Ispijanje kave u tom ekvivalentu zapravo donosi brojne zdravstvene benefite - smanjeni rizik razvoja srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2, prenosi Health.com.

Bezglutenski kolač s kavom i lanenim uljem

Vrijedi napomenuti da stručnjaci još uvijek nisu uspjeli sa sigurnošću utvrditi dugujemo li te zdravstvene dobrobiti upravo kofeinu ili nekom drugom sastojku kave, pa ne očekuj iste pozitivne učinke na zdravlje od energetskih napitaka i sličnih proizvoda koji sadrže kofein.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Svatko je, ipak, slučaj za sebe

Činjenica da se 400 miligrama kofeina smatra prihvatljivom dnevnom dozom, ne znači da bi baš svi trebali piti toliko kave. Naime, svaki organizam je različit pa tako i kofein različito djeluje na svakog pojedinca.

Kava je izvor sreće

Možda i sama nakon samo jedne šalice kave ili čaja ne možeš spavati ili poznaješ nekog s tim problemom. Također, osobe koje ne konzumiraju kavu redovito, osjetit će veći utjecaj tog napitka.

Umjerenost je ključ i u ovom slučaju, pa zato nemoj pretjerivati, koliko god voljela piti kavu. Isto tako, ako piješ jako velike količine kave, a i dalje si stalno umorna i pospana, bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom koji će utvrditi patiš li od nekog zdravstvenog problema, primjerice poremećaja u radu štitnjače.

Istraživanje potvrdilo: kava smanjuje upale u tijelu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.