Zdravlje Zdravlje žena 12. ožujka 2024.

9 najčešćih uzroka jakog vaginalnog iscjetka

Vaginalni prištići
Foto: shutterstock Uzroci vaginalnih prištića su različiti, od alergijskih reakcija, preko brijanja, do spolno prenosivih infekcija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jak vaginalni iscjedak nije uvijek razlog za zabrinutost. Sve od uzbuđenja do ovulacije može utjecati na količinu iscjetka

Prekomjerni iscjedak iz rodnice može nastati kao posljedica uzbuđenja, ovulacije ili infekcija. On varira u boji od bistre ili mliječne do bijele boje. Konzistencija vaginalnog iscjetka također varira od vodenaste do guste i ljepljive. Općenito, zdravi iscjedak iz rodnice trebao bi biti relativno bez mirisa.

Vrste iscjetka iz rodnice

Postoji nekoliko različitih vrsta iscjetka iz rodnice. One su vrste kategorizirane na temelju njihove boje i postojanosti.

  • Bijela. Malo bijelog iscjetka, posebno na početku ili na kraju menstrualnog ciklusa, normalno je. Međutim, ako je iscjedak popraćen svrbežom i ima gustu konzistenciju ili izgled poput sira, to nije normalno i treba liječenje. Ova vrsta iscjetka može biti znak infekcije.
  • Proziran i vodenast. Prozirni i vodeni iscjedak sasvim je normalan. Može se dogoditi u bilo koje doba menstrualnog ciklusa. Može biti posebno težak nakon vježbanja.
  • Proziran i rastezljiv. Kada je iscjedak proziran, ali rastezljiv i sluzav, a ne vodenast to znači da vjerojatno ovulirate. Ovo je normalna vrsta iscjetka.
    mjesečnica Možda te zanima... Smeđi iscjedak prije i nakon mjesečnice: Trebate li se zabrinuti? Zdravlje
  • Smeđa ili tamno crvena. Smeđi ili krvavi iscjedak obično su normalni, posebno kada se pojave tijekom ili odmah nakon menstrualnog ciklusa. Kasni iscjedak na kraju mjesečnice može izgledati smeđe umjesto crvene boje. Također možete osjetiti malu količinu krvavih iscjedaka između razdoblja. To se naziva točkasto krvarenje. U rijetkim slučajevima smeđi ili krvavi iscjedak može biti znak raka endometrija ili vrata maternice. To mogu biti drugi problemi poput mioma ili drugih abnormalnih izraslina. Zbog toga je važno obaviti godišnji pregled zdjelice i Papa test. Tijekom ovih postupaka ginekolog će provjeriti abnormalnosti cerviksa.
  • Žuta ili zelena. Žuti ili zeleni iscjedak, posebno kada je gust ili popraćen neugodnim mirisom, nije normalan. Ova vrsta iscjetka može biti znak infekcije koja se obično širi spolnim odnosom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Uzroci pojačanog iscjetka

Postoje neki slučajevi kada prekomjerni iscjedak iz rodnice može biti simptom određenog stanja. A ako imate i druge neuobičajene simptome, možda je vrijeme da dogovorite sastanak sa svojim liječnikom. Na ovih devet znakova i simptoma treba paziti.

  1. Ovulacija. Iscjedak se povećava usred menstrualnog ciklusa - oko 14. dana - dok se tijelo priprema za oslobađanje jajne stanice iz jajnika. Kako se ovulacija bliži, iscjedak može postati vlažniji, bistriji i rastezljiviji nego prije. Nakon otpuštanja jajašca, iscjedak se može smanjiti i postati mutan ili gust. Ostali simptomi ovulacije uključuju povišenu bazalnu tjelesnu temperaturu, jednostrane bolove u trbuhu (mittelschmerz) i mrlje.
  2. Seksualno uzbuđenje. Kad se uzbudite, krvne žile na genitalijama se šire. Kao rezultat toga, vagina oslobađa tekućinu kao podmazivanje što povećava iscjedak. Možda ćete primijetiti ovu vlažnost na ulazu u rodnicu. Ostali znakovi uzbuđenja uključuju oticanje vulve, ubrzano disanje i puls te crvenilo na prsima i vratu.
  3. Pod stresom ste ili se borite s hormonskom neravnotežom - Hormonska neravnoteža uslijed stresa ili drugih zdravstvenih stanja, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), također može uzrokovati povećanje iscjetka iz rodnice. PCOS utječe na oko 10 posto žena reproduktivne dobi. Dok neke žene imaju manje iscjedaka iz rodnice, druge navode da ga imaju više. Ostali simptomi uključuju sve, od prekomjerne dlakavosti na licu i tijelu i debljanja do neredovitih mjesečnica i neplodnosti.
    Vagina-Iscjedak-Zena Možda te zanima... 3 opasne vrste vaginalnih iscjedaka Zdravlje
  4. Alergijsku reakcija. Kao i na drugim dijelovima tijela, alergijska reakcija je moguća u vagini ili oko nje. Uobičajeni alergeni su sredstva za pranje, seks igračke, odjeća pa čak i toaletni papir.
  5. Antibiotici. Antibiotici mogu pomoći kod brojnih bolesti, ali također mogu poremetiti ravnotežu bakterija u rodnici. To može dovesti do infekcije, koja je često karakterizirana porastom iscjedaka. Ako je to slučaj, također možete doživjeti: svrbež, osip, bol ili osjećaj peckanja tijekom seksa ili mokrenja
  6. Hormonski nadomjesci. Hormonska kontrola može imati nekoliko pluseva, poput zaštite od trudnoće i pomoći u liječenju obilnih menstruacija, akni i cista. Međutim, mogu se javiti i određene nuspojave.
  7. Rani znak trudnoće. Gotovo sve žene tijekom trudnoće imaju pojačan iscjedak iz rodnice. On pomaže u zaštiti fetusa od infekcija, a u tom slučaju on je bistar, proziran ili bijele boje.
  8. Dojenje. Lochia je vrsta iscjetka iz rodnice koji se javlja tijekom dojenja. Tipično započinje kao tamnocrveno krvarenje, a zatim se mijenja u vodenasto ružičastu ili smeđu prije nego što postane kremasto žute boje.
  9. Znak spolno prenosive infekcije. SPI (Spolno prenosive infekcije) poput gonoreje i klamidije u početku možda nemaju simptoma. Kako će infekcija napredovati, možda ćete primijetiti gusti vaginalni iscjedak neugodnog mirisa ili čak krvarenje između razdoblja. Ostali simptomi SPI mogu uključivati: bol ili peckanje kod mokrenja ili pražnjenja crijeva, bolovi u donjem dijelu trbuha, bol tijekom spolnog odnosa. Ako se ne liječe, SPI poput gonoreje i klamidije mogu dovesti do ozbiljnije infekcije reproduktivnih organa pa čak i do neplodnosti.
Možda te zanima... Ginekologinja pokazala koja količina vaginalnog iscjetka se smatra normalnom Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.