Zdravlje 14. svibnja 2024.

Kralj Charles je zbog liječenja raka izgubio osjet okusa, evo zašto do toga dolazi

Foto: KIN CHEUNG/Press Association/PIXSELL Kralj Charles tijekom posjeta Muzeju vojnog letenja u južnoj Engleskoj
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako Buckinghamska palača još nije potvrdila detalje o liječenju kralja Charlesa, rekli su samo da se liječi od nepoznatog oblika raka. Ipak, jučer je tijekom predaje titule zapovjednika vojnog zrakoplovstva svom sinu, princu Williamu, otkrio da ima jednu nuspojavu od liječenja raka.

U veljači se pojavila vijest da je kralju Charlesu (75) dijagnosticirana neodređena vrsta raka koja je otkrivena nakon planiranog zahvata na prostati. Nakon kratke pauze od kraljevskih dužnosti, Charles se vratio svojim zakazanim dužnostima prošlog mjeseca.

Tijekom kraljevskog posjeta Muzeju vojnog letenja u južnoj Engleskoj, Charles je razgovarao s veteranom Aaronom Mapplebeckom koji je prošle godine bio podvrgnut kemoterapiji zbog raka testisa, piše Daily Mail. Veteran je rekao Charlesu da je izgubio osjet okusa nakon tretmana. Charles je otkrio da je i on doživio isto, ali nije dalje elaborirao. 

charles Možda te zanima... Premijer Sunak otkrio u kojoj je fazi rak kralja Charlesa Zdravlje

Kako liječenje raka može uzrokovati gubitak ili promjenu osjeta okusa?

Nuspojave kemoterapije poput gubitka kose i želučanih tegoba dobro su poznate, ali promjene u osjetu okusa također su česta nuspojava. Gotovo polovici ljudi koji su bili na kemoterapiji se osjet okusa promijenio. Te promjene, osim kemoterapije, mogu uzrokovati i terapija zračenjem (radioterapija), određeni oblici raka i lijekovi koji se koriste za liječenje raka, piše Verywellhealth

Promjene u okusu i mirisu mogu značiti da oboljeli ne mogu dovoljno jesti i piti. Te promjene mogu uzrokovati neželjeni gubitak apetita, nisku tjelesnu težinu, lošu kvalitetu života i oslabljenu opću dobrobit. Međutim, postoje strategije koje mogu pomoći ljudima da se nose s promjenama okusa dok se ne vrate u normalu.

Vrste promjena okusa tijekom kemoterapija

Kemoterapija neće svim ljudima uzrokovati gubitak ili promjenu osjeta okusa. Određeni lijekovi za kemoterapiju, kao što su karboplatin, cisplatin, doksorubicin, gemcitabin i paklitaksel uzrokuju promjene okusa. Neka istraživanja pokazuju da se promjene okusa događaju na jeziku unutar okusnih pupoljaka i u mozgu.

Promjene okusa mogu se pojaviti nekoliko sati nakon završetka ciklusa kemoterapije do jednog dana nakon toga. Kada će se pojavit ta promjena razlikuje se od osobe do osobe i ne postoji način da se predvidi kada bi se mogla dogoditi. Ako oboljela osoba doživi promjenu u osjetu okusa, općenito može doživjeti četiri različite promjene:

  • Gorak okus
  • Metalni okus 
  • Preslatki okus
  • Gubitak okusa ili osjećaj kao da je hrana bljutava

Nažalost, ove promjene u okusu ili gubitak istog ne mogu se spriječiti, ali uvijek je dobro obavijestiti liječnika o njima. Kada hrana ima drugačiji okus od onog na koji je osoba naviknula, postoji mogućnost da će razviti odbojnost prema hrani ili prema cijelom jelu, što može uzrokovati gubitak težine i pothranjenost.

Kako se nositi s promjenama osjeta okusa?

Gorki okus

  • Preporučuje se pijenje hladnih voćnih smoothieja s dodatkom povrća i proteina. Slatkoća voća umanjit će gorčinu zelenog povrća i povećati unos hranjivih tvari.
  • Ukoliko govedina ili crveno meso imaju metalni, gorak ili pokvareni okus, dobro ih je zamijeniti piletinom, grahom, orašastim plodovima, jajima ili sirom.
  • Dodavanje šećera, meda ili pijenje sokova također može pomoći. 

Metalni okus

  • Trpka pića poput limunade mogu pomoći prikriti metalni okus u ustima. Ipak, treba ih izbjegavati ako osoba ima suha usta ili ranice na tom području. 
  • Korištenje plastičnog posuđa umjesto metalnog može smanjiti metalni okus neke hrane.
  • Žvakaće gume ili tvrdi bomboni s okusom mente, limuna, naranče mogu prikriti metalni, gorak ili druge neugodne okuse u ustima.

Preslatki okus 

  • Sok od limuna ili sol mogu pomoći u ravnoteži okusa koji je previše sladak.
  • Jedenje nezaslađene hrane poput zobenih pahuljica ili jogurta.

Gubitak okusa

  • Dodavanje hrani dodatnih okusa, odnosno mariniranje hrane u začinskom bilju i raznim začinima. 
  • Eksperimentiranje s novom hranom, okusima i jelima može pomoći. 
  • Smanjenje unosa tekućine tijekom obroka. 

Mogu proći tjedni ili čak mjeseci dok se osjetilo okusa ne vrati u normalnu funkciju. 

Možda te zanima... Prehrana onkoloških bolesnika: Što jesti prije i poslije kemoterapije Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.